fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Braziliaanse boer: ‘Na test nu investeren in 10 veldrobots op 1.500 ha’

Alexandre Baumgart is CEO van Fazendas Reunidas in Rio Verde, Brazilië. Hij schaft dit jaar 10 Solix Ag Robotix aan, veldrobots van van de Amerikaanse software- en AI-fabrikant Solinftec. Baumgart is van huis uit werktuigbouwkundig ingenieur en al meer dan 30 jaar actief in de landbouw. Hij zag al vroeg de voordelen van het werken met robots voor zijn boerderij. “Er vindt een revolutie plaats in de landbouw en het is geweldig om daarvan deel uit te maken.” – Foto’s: Daniel Azevedo

Boerderij Fazendas Reunidas in Rio Verde (Brazilië) heeft geld geïnvesteerd in 10 veldrobots. De Solix-robots passen gewasbeschermingsmiddelen toe op 1.500 hectare. Alexandre Baumgart, CEO van Fazendas Reunidas, vertelt in dit interview over zijn beweegredenen om te investeren in deze veldrobots.

De Solix Ag Robotix is de derde generatie Solix-robots van de Amerikaanse software- en AI-fabrikant Solinftec. In mei werd de veldrobot gepresenteerd op Agrishow 2024, een beurs voor landbouwtechnologie in Brazilië. Alexandre Baumgart, CEO van Fazendas Reunidas, is enthousiast over de veldrobots. “Ik geloof in het technologische concept van de Solix Ag Robotix. Dat is fantastisch, daar draai ik niet omheen”, zegt Baumgart.

Voordelen robot al vroeg in beeld

De Braziliaanse boerderij beschikt over 25.000 hectare, waaronder akkerbouw en natuurgebieden. Daarnaast is er een veehouderijtak. De beslissing om te investeren in 10 Solix Ag Robotix baseerde Baumgart op de veelbelovende resultaten uit een test in soja en mais, die vorig jaar werd uitgevoerd met één robot. Hij is van plan het aantal robots elk seizoen te verhogen, afhankelijk van de resultaten.

Fazendas Reunidas staat vooraan wat betreft technologisch innoveren. Het bedrijf laat zien dat technologische innovatie essentieel is voor de toekomst van de landbouw. “Er vindt een revolutie plaats in de landbouw en het is heel plezierig om daarvan deel uit te maken”, zegt Baumgart.

Waarom heeft u besloten om tien veldrobots aan te schaffen?

“We zijn vorig jaar begonnen met één robot. De eerste resultaten zijn fantastisch. De Solix Ag Robotix werkt uiterst precies bij het aanbrengen van herbiciden voor onkruidbestrijding. Daarnaast is er een mogelijkheid voor insectenbestrijding via beelddigitalisatie, alhoewel dit nog in ontwikkeling is. Al is de verwerkingssnelheid van de robot nog wat langzaam, de machine werkt uiterst precies. We hebben minder middelen nodig, want je hoeft ze niet over het hele gebied te verspreiden, maar alleen daar waar nodig. Dat bespaart kosten.

We hebben een studie uitgevoerd en op basis daarvan besloten nog eens tien robots aan te schaffen, om te zien hoe ze op grotere schaal presteren. We willen naar 20 robots toe, maar we beginnen met 10 extra tijdens de volgende oogst.”

De Solix Ag Robotix-veldrobot werkt 24/7 op de akker. Met behulp van AI bewaakt en verzorgt de veldrobot dag en nacht de landbouwpercelen.
De Solix Ag Robotix-veldrobot werkt 24/7 op de akker. Met behulp van AI bewaakt en verzorgt de veldrobot dag en nacht de landbouwpercelen.
Wordt de Solix Ag Robotix gebruikt voor alle gewasbescherming, of alleen voor onkruid? Of wordt de veldrobot ook ingezet voor insecten, schimmels en andere plagen?

“Het zou ideaal zijn om de Solix Ag Robotix voor alle gewasbescherming te gebruiken, maar door de enorme hoeveelheid percelen, is het soms nodig grotere machines in te zetten die geen automatische detectie hebben.

Momenteel zetten we de veldrobots in tegen onkruid. Daarnaast verzamelt de robot meer informatie over de plaagdruk in bepaalde gebieden. De infraroodlamp van de robot helpt bij het opsporen van insectenplagen, maar deze techniek is nog in ontwikkeling.”

Soja-oogst op boerderij Fazendas Reunidas in Rio Verde, in de Braziliaanse staat Goiás. De boerderij omvat in totaal 25.149 ha, waarvan 16.142 ha akkerbouw (mais, soja, zonnebloemen en sesamzaad) en 9.007 ha natuurgebied. Ook is er een veehouderijtak. Wat betreft mechanisatie maakt het bedrijf gebruik van 32 trekkers (New Holland, Case IH, John Deere, Massey Ferguson), waaronder 9 zaaimachines (Stara), 5 spuitmachines (Stara) en 5 maaidorsers (Case IH).
Soja-oogst op boerderij Fazendas Reunidas in Rio Verde, in de Braziliaanse staat Goiás. De boerderij omvat in totaal 25.149 ha, waarvan 16.142 ha akkerbouw (mais, soja, zonnebloemen en sesamzaad) en 9.007 ha natuurgebied. Ook is er een veehouderijtak. Wat betreft mechanisatie maakt het bedrijf gebruik van 32 trekkers (New Holland, Case IH, John Deere, Massey Ferguson), waaronder 9 zaaimachines (Stara), 5 spuitmachines (Stara) en 5 maaidorsers (Case IH).
Wordt Fazendas Reunidas met de inzet van de veldrobots een ‘spookboerderij’, waar machines alles regelen zonder tussenkomst van mensen?

“Er zal nog steeds behoefte zijn aan menselijke controle vanwege factoren als regen, wind en het vastlopen van machines. We zullen techneuten nodig hebben om de apparatuur in te stellen en medewerkers om de mengsels voor te bereiden, zelfs als dit geautomatiseerd is. Menselijke creativiteit en vindingrijkheid zijn onvervangbaar.”

Hoeveel hectare gaan de veldrobots bewerken?

“We hebben in totaal 9.500 hectare aan gewassen. We gaan naar tien robots voor 1.500 hectare en beginnen met soja en mais. Fazendas Reunidas is van plan elk seizoen en aantal veldrobots aan te schaffen, afhankelijk van de efficiëntie van en de ervaring met de robots. ”

De Solix-veldrobot wordt aangedreven door zonne-energie en kan drie dagen achtereen werken zonder zonlicht.
De Solix-veldrobot wordt aangedreven door zonne-energie en kan drie dagen achtereen werken zonder zonlicht.
Had u tien jaar geleden kunnen voorspellen dat robots praktisch alle controle en bescherming van gewassen gaan beheren?

“Van huis uit ben ik werktuigbouwkundig ingenieur. Ik kom uit de industrie, was fabrieksdirecteur en ben goed bekend met de technologie die wordt gebruikt in de auto-industrie en in staalfabrieken. De technologie die in die industrieën al bestond, wordt nu toegepast in de landbouw. Tot op zekere hoogte was dit te verwachten.”

Hoeveel impact heeft de inzet van deze veldrobots op de medewerkers?

“Medewerkers gaan nieuwe kennis opdoen en trainingen volgen. Maar zoals gezegd, zelfs met kunstmatige intelligentie is menselijke creativiteit nog steeds onmisbaar. We hebben de medewerkers nodig om de robots in te stellen, mengsels voor te bereiden en de voortgang van de werkzaamheden te bewaken.”

Wanneer arriveren de tien veldrobots op het bedrijf?

“We verwachten de robots deze zomer. Dan volgt een periode van aanpassing, training en implementatie. We niet alleen agrarische technici nodig, maar ook technici met meer technologische kennis. Er vindt een revolutie plaats in de landbouw en het is geweldig om daarvan deel uit te maken.”

Auteur: Daniel Azevedo / vertaling-bewerking: Willeke Seevinck

Lees ook: Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Niveauregeling en grotere bodemvrijheid voor nieuwe Ekobot WEAI-wiedrobot

In 2025 willen Homburg Holland en het Zweedse Ekobot 20 WEAI-wiedrobots bouwen voor verkoop in Nederland en Zweden.
Afbeelding artikel

Trekkerautonomie Fendt 716 werkt, nu koppeling met werktuigen nog

Het had wat voeten in de aarde voordat de onbemande autonome Fendt 716 na cultivateren van een graanstoppel groenbemester kon zaaien.
Afbeelding artikel

VIDEO | Andela Robot Weeder is 24/7 inzetbaar

Bekijk de machinedemo van de 9 meter brede Andela Robot Weeder ARW-912, met 12 camera’s en 12 robotarmen. Bekijk de machinedemo.
Beheer
WP Admin