fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Dit zijn de duurste veldrobots ter wereld

Dit is de AgXeed Agbot 5.115T2. De veldrobot voert werkzaamheden als cultivatoren, spitten en woelen autonoom uit. Het is de duurste veldrobot ter wereld: €320.000. - Foto: AgXeed

In het TREKKER-jaarboek 2024 besteden we aandacht aan veldrobots die voor Nederland geschikt zouden zijn. Maar er zijn er veel meer. Wat zijn nu de duurste veldrobots ter wereld?

Voor de duurste veldrobots ter wereld duiken we in de catalogus met veld- en oogstrobots van Future Farming. Dit zustermerk van TREKKER heeft in november 2023 voor het vierde jaar op rij alle commercieel beschikbare veld- en oogstrobots voor vollegrondsteelten op een rij gezet. Dat zijn er 60, in totaal verdeeld in drie categorieën.

Duurste multifunctionele veldrobots

Multifunctionele veldrobots zijn robots die meerdere taken en werkzaamheden kunnen uitvoeren, zoals het dragen van verschillende werktuigen. Deze kosten ruwweg €14.235 tot €320.000. En dit zijn de drie duurste:

Robot Weeder ARW-912 van Andela analyseert elke plant en verhit onkruid. - Foto: Andela

Robot Weeder ARW-912 van Andela analyseert elke plant en verhit onkruid. Het is de duurste en mogelijk ook grootste gespecialiseerde veldrobot ter wereld: €800.000. – Foto: Andela

Duurste gespecialiseerde veldrobots

Gespecialiseerde veldrobots zijn robots die bedoeld zijn om één taak/werkzaamheid uit te voeren, zoals gewas- of veldverkenning, onkruidverwijdering of besproeiing. De verkoopprijzen daarvan variëren van €12.540 voor letterlijk het kleinste autonome voertuig tot €800.000 voor niet alleen de duurste vermelding, maar mogelijk ook de grootste:

Duurste commercieel verkrijgbare oogstrobots

Commercieel verkrijgbare oogstrobots voor gewassen in de buitenlucht met openbare prijsinformatie zijn nog steeds zeldzaam over de hele wereld. De huidige catalogus bevat vier verschillende modellen. De AVL Motion Compact S9000 (Nederlands) asperge-oogstrobot is de duurste: €400.000. Gevolgd door de eveneens in Nederland ontwikkelde radijs-oogstrobot van Koppert Machines met een prijs van €250.000.

Auteur: René Koerhuis

Lees ook: Deze 20 veldrobots zijn te koop in Nederland

De autonome hybride Sitia Trektro Maxi werkt 24 uur. De robot voert repetitieve taken als schoffelen uit in wijngaarden en in de vollegrondsgroenteteelt. De veldrobot past zijn hoogte aan het gewas aan. De robot is verkrijgbaar vanaf €251.485. - Foto: Sitia

Pixelfarming Robotics levert de robot en de bijbehorende software, de gebruiker ontwikkelt vervolgens zijn eigen ‘herkenningsalgoritme’. Je betaalt zo'n €249.000 voor deze veldrobot. - Foto: Pixelfarming Robotics

Autonome veldrobot La Chèvre van Nexus Robotics verwijdert onkruid in de rij en kost €€472.372. - Foto: Nexus

GUSS is een autonome spuitrobot voor het werken in boomgaarden en kost rond €291.818. - Foto: GUSS

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Afbeelding artikel

Veldrobot SwarmBot bewerkt 10.000 hectare in 6 maanden

De SwarmBot is volledig ontworpen door boeren in Australië. TREKKER neemt een kijkje bij teler Scott Wilson. Hoe bevalt deze veldrobot?
Beheer
WP Admin