fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 in Brazilië zag TREKKER megadrone VTol Agrobee 200, veldrobots Solix Ag Robotics die een complete Braziliaanse boerderij bemannen en de ADS Multi, een prototype van een nieuwe multifunctionele autonome vrachtwagen van Grunner. - Foto's: Daniel Azevedo

Op Agrishow 2024, een beurs voor landbouwtechnologie in Brazilië, zag TREKKER begin mei een megadrone voor de landbouw, een multifunctionele autonome vrachtwagen voor het laden en lossen van granen en veldrobots die een complete boerderij in Brazilië bemannen.

Op Agrishow 2024, een van de grootste beurzen ter wereld voor landbouwtechnologie, zag TREKKER veel nieuws over slimme systemen, zoals megadrone VTol Agrobee 200 en veldrobots Solix Ag Robotics die een complete Braziliaanse boerderij bemannen. De Braziliaanse machinefabrikant Grunner presenteerde de ADS Multi, een prototype van een nieuwe multifunctionele autonome vrachtwagen.

Megadrone VTol Agrobee 200 met laadvermogen van 200 kg

In vier maanden tijd ontwikkelde een groep luchtvaartingenieurs van Agrobee de VTol Agrobee 200-megadrone. De VTol Agrobee 200 heeft een laadvermogen van 200 kg en kan bijna 1,5 uur achtereen vliegen. Dat is langer dan andere landbouwdrones, die maximaal 25 tot 30 minuten in de lucht kunnen blijven. De megadrone maakt gebruikt van een kleine flexibele motor die loopt op ethanol, diesel of benzine. Deze motor drijft een batterij aan die de langere vluchttijd mogelijk maakt.

De drone kan verticaal opstijgen en landen en bij lage snelheden vliegen. Dat werkt flexibel tijdens het toedienen van gewasbeschermingsmiddelen volgens Agrobee. De fabrikant heeft al een kant-en-klaar model, de Agrobee 200, en is bezig met de ontwikkeling van de Agrobee 100 en Agrobee 900 met een capaciteit van respectievelijk 100 en 900 liter. “Met de Agrobee 200 spuit je 380 hectare per dag, omdat je 24/7 kunt werken met slechts 5 minuten tankpauzes,” zegt Marco Minerbo, mede-eigenaar van Agrobee.

Megadrone VTol Agrobee 200 op Agrishow 2024. Luchtvaartingenieurs hebben deze megdrone  in vier maanden tijd ontwikkeld. - Foto: Daniel Azevedo

Megadrone VTol Agrobee 200 op Agrishow 2024. Luchtvaartingenieurs hebben deze megadrone in vier maanden tijd ontwikkeld.

Volgens Minerbo voert de drone alle werkzaamheden autonoom uit door voorafgaand aan elke opdracht een vluchtplan te programmeren. “Je brengt het gebied waar het middel wordt toegediend in kaart, uploadt de route naar Agrobee via draadloze communicatie en de drone is klaar voor de vlucht.” Het systeem maakt gebruik van gps-sensoren, camera’s en ultrasone geluiden om het terrein in kaart te brengen en de vluchtroute te plannen. Bovendien beschikt de drone over veiligheidssensoren die obstakels en mensen vermijden.

Alleen al op Agrishow 2024 heeft Agrobee 50 megadrones verkocht. De Agrobee 200 is verkrijgbaar vanaf €280.000.

Boerderij volledig bemand door Solix Ag Robotics

De Amerikaanse software- en AI-fabrikant Solinftec maakte op Agrishow 2024 melding van de eerste boerderij in Brazilië, Baumgart Group, die volledig bemand wordt door robots voor gewasbescherming. Baumgart teelt op 10.000 hectare in Rio Verde, 420 km van hoofdstad Brasilia, vooral sojabonen en mais.

Solix Ag Robotics fungeert als een ‘schildwacht’ in het veld, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om percelen 24/7 te monitoren.

Solix Ag Robotics fungeert als een ‘schildwacht’ in het veld, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om percelen 24/7 te monitoren.

Emerson Crepaldi, operationeel directeur van Solinftec voor Zuid-Amerika, vertelt dat Baumgart de nieuwste versies van Solix Ag Robotics al in een eerder stadium heeft getest in insecten- en onkruidbeheer. De tests met de Solix-veldrobots hebben gemiddeld 10 zakken meer sojabonen per hectare opgeleverd in vergelijking met naburige gebieden met dezelfde input (zaden, meststoffen en middelen) en klimatologische omstandigheden. Solix Ag Robotics fungeert als een ‘schildwacht’ in het veld, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om percelen 24/7 te monitoren. De robot werkt met Integrated Pest Management (IPM), een methode om plaagdieren aan te pakken en verminderde volgens Solinftec het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen met 90%.

Solinftec onderhoudt 40 Solix Ag Robotics op boerderijen in Brazilië en nog eens 40 in de Verenigde Staten. “Eind 2024 moeten er nog eens 40 operationeel zijn op Braziliaanse akkers. In totaal streven we ernaar 150 tot 170 robots te hebben verkocht aan het einde van dit jaar,” zegt Crepaldi. De prijs van een Solix Ag Robotics ligt rond €64.000.

Autonome multifunctionele vrachtwagen van Grunner

De Braziliaanse machinefabrikant Grunner presenteerde op Agrishow 2024 het prototype van een nieuwe multifunctionele autonome vrachtwagen voor de graanteelt: de ADS Multi. Deze vrachtwagen beschikt over een ethanolmotor. Mercedes-Benz-trucks en het ADS Smart Machine-automatiseringssysteem willen met deze autonome vrachtwagen de tijd voor laden en lossen verminderen. De multifunctionele vrachtwagen voert bodemcorrecties, bemestingen en graantransporten uit.

De multifunctionele vrachtwagen ADS Multi voert bodemcorrecties, bemestingen en graantransporten uit.

De multifunctionele vrachtwagen ADS Multi voert bodemcorrecties, bemestingen en graantransporten uit.

De ADS Multi heeft een laadvermogen van 30 ton en werkt autonoom met een hoge snelheid, waardoor je in minder tijd meer kunt produceren tegen lagere kosten, aldus Grunner. Bovendien beschikt de ADS Multi over een weegschaal met laadcellen waarmee je in realtime de hoeveelheid granen, meststoffen en correcties kunt aflezen. De autonome multifunctionele vrachtwagen is leverbaar vanaf 2025.

Auteur: Daniel Azevedo

Lees ook: Dit zijn de duurste veldrobots ter wereld

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?
Afbeelding artikel

AVR Connect haalt meer uit je pootmachine en rooier

De app AVR Connect levert opmerkelijke inzichten op, zowel voor akkerbouwers en loonwerkers als de fabrikant. Dit kun je ermee.
Beheer
WP Admin