fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Is veldrobot Farmdroid het aanschaffen waard?

Veldrobot Farmdroid zaait cichorei in Onstwedde (Gr.). Het verdienmodel van de Farmdroid wordt in de cichoreiteelt mede bepaald door de premie van afnemer Sensus op de uitbetaalprijs van het gewas. In andere teelten zijn er de besparingen op zaaikosten, kosten voor herbiciden en spuitkosten. – Foto’s: Peter Roek

Waarom lopen in Nederland inmiddels 100 Ecorobotix ARA-spotsprayers achter de trekker, terwijl de teller voor de Deense veldrobot Farmdroid nog op 15 staat? Beide machines zijn nog maar kort op de markt en allebei reduceren ze het chemieverbruik drastisch. Het verdienmodel van de Farmdroid wordt vooral in de cichoreiteelt mede bepaald door de duurzaamheidstoeslag van afnemer Sensus op de uitbetaalprijs van cicchorei. In andere teelten zijn er de besparingen op zaaikosten, kosten voor herbiciden en spuitkosten.

Een groot verschil is dat de Ecorobotix ARA-spotsprayer doet wat boeren kennen, aldus Koos Havelaar, eigenaar van Farmdroid-importeur HAK Havelaar in Bleiswijk. “Het is een precisiespuit in de hefinrichting van de trekker, met een chauffeur erop en die in een normaal tempo over het land rijdt. De Ecorobotix spotsprayt met grote precisie wat-ie aan onkruid tegenkomt. Geen kwaad woord daarover, maar de Farmdroid die met zeg 500 meter per uur helemaal zelfstandig het land over gaat, is echt een heel andere benadering. Dat is echt een omschakeling en dat vraagt wat van de teler. Zo’n veldrobot aanschaffen is echt wat anders.”

Zoals gezegd staat de teller van het aantal verkochte Farmdroids tot de eerste helft van dit jaar op 15 in Nederland. Elf daarvan draaien in de cichorei. In totaal zijn er in Denemarken tot afgelopen voorjaar 500 Farmdroids gebouwd en verkocht. Reden voor de fabrikant om een Limited Black Edition uit te brengen.

Farmdroid is geen plug&play

Het is voor het gebruik van een veldrobot niet alleen dat de teler in zijn hoofd een knop moet omzetten, zoals importeur Koos Havelaar vertelt. Er zijn nog concrete kwesties aan de orde die nopen tot: eerst-maar-eens-de-kat-uit- de-boom-kijken. Het gebruik van de Farmdroid is niet simpel een kwestie van accu opladen, machine in het veld zetten en op de startknop drukken. Het is ook bij deze innovatie geen kwestie van plug&play.

Gebruikers zeggen de Farmdroid te waarderen en zien er perspectief in voor hun bedrijven. Ze noemen echter tegelijkertijd een reeks aan hobbels op het pad naar een vlekkeloze werking van de robot-werktuigdrager. Die hobbels zijn:

  • Het land ligt niet vlak genoeg. Voor een goed schoffeleffect moet het glad als een biljartlaken liggen, zeggen verschillende gebruikers.
  • Een ‘zonnestorm’ verhinderde tijdelijk het gps-signaal, waardoor een stukje niet strak werd gezaaid en later werd omgeschoffeld.
  • Het krappe tijdvenster op grote percelen. Als de robot na een dag of vijf zes klaar is met zaaien, zijn aan het begin de groene onkruidjes al zichtbaar. Dat geldt ook voor de verschillende schoffelrondes.
  • Korstjes of kluitjes na opdrogen na een regenbui die tegen de kwetsbare gewasplantjes worden geschoven. Of de schoffel die net over of te diep net onder het korstje gaat lopen. Geldt ook voor bemande schoffels, maar dan kan de chauffeur ingrijpen.
Farmdroid zaai- en schoffelmachine draait aan het eind van de voor op een akker in Onstwedde (Gr.). Het gebruik van de Farmdroid is niet simpel een kwestie van accu opladen, machine in het veld zetten en op de startknop drukken. Het vergt een flinke ingreep in de bedrijfsvoering van akkerbouwers.
Farmdroid zaai- en schoffelmachine draait aan het eind van de voor op een akker in Onstwedde (Gr.). Het gebruik van de Farmdroid is niet simpel een kwestie van accu opladen, machine in het veld zetten en op de startknop drukken. Het vergt een flinke ingreep in de bedrijfsvoering van akkerbouwers.

Auteur: Leo Tholhuijsen

Lees ook: Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Autonome ‘rijdende batterij’ Drever 120 in 2025 praktijkrijp

Het Zweedse Traktorarvid maakt de autonome e-trekker Drever 120, die fungeert als een ‘rijdende batterij’, dit jaar klaar voor de praktijk.
Afbeelding artikel

BLOG | Craig Rupp (Sabanto): ‘Van paarden naar trekkers naar robots’

"Waarom duurde de overgang van paarden naar trekkers zo lang?", blogt Craig Rupp. Trekkers boden immers, net als veldrobots nu, vele...
Afbeelding artikel

Gebruikte spuitmachine Agrifac Condor: meer vraag dan aanbod

Een gebruikte Agrifac Condor is goede handel. Voor een technisch fitte spuitmachine geldt dat de vraag groter is dan het aanbod.