fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Schoffels en demo’s op DLG Feldtage

De DLG Feldtage ondervonden geen hinder van de regen. Zelfs na een flinke bui gingen de schoffeldemo’s op de prachtige lössgrond van boerderij ‘Gut Brockhof’ probleemloos door. - Foto’s: Martin Smits

Mechanische onkruidbestrijding was een van de grote onderwerpen op de demo’s van de DLG Feldtage van 11 tot en met 13 juni in het Duitse Erwitte, in de omgeving van Soest. Ook in Duitsland is het nat, hoewel de DLG Feldtage daar geen hinder van ondervonden. Zelfs na een flinke bui konden de schoffeldemo’s op de prachtige lössgrond van boerderij ‘Gut Brockhof’ probleemloos doorgaan.

De tientallen veldjes met gewassen – of eigenlijk vooral rassen van de diverse zaadleveranciers – stonden er smetteloos bij. Bij de demo’s geen groot onverwacht nieuws, maar fabrikanten toonden hun topmodellen die veelal ook op vakbeurs Agritechnica 2023 voor het eerst werden voorgesteld.

Auteur: Martin Smits

De Volmer-schoffel is een standaard driepunts schoffel die in dit geval is gemonteerd aan een universele schuifbok van Reichhardt

Een bijzonderheid van de schoffel van Volmer zijn de pneumatische cilinders om druk te zetten op de parallellogrammen.

De schoffel van Volmer wordt getrokken door een trekker op pneumatisch inschuifbaar dubbellucht (met luchtdrukwissel) van Becklönne. Schuift op 6, 100 mm dikke assen. De constructie weeft 390 kilo per wiel. Schuifbereik kan op maat worden geleverd.

Vorig jaar voorgesteld op de Agritechnica en dit jaar de eerste exemplaren geleverd: de schoffel van APV. Tot nu toe vooral bekend met zijn wiedeggen en rolschoffels. 12-rijïg (50 cm) met Claas Multicam-camera zoals getoond €62.500 in de prijslijst.

APV demonsteerde de schoffel met veerbelaste, instelbare rotors achter de schoffels om het los gesneden onkruid goed los te werken. - Foto: Koos Groenewold

Het Oostenrijkse APV heeft de schoffel volledig nieuw ontworpen: de draagarmen van de schoffels zijn traploos zonder gereedschap in breedte verstelbaar. Daarom heeft iedere houder ook een vetnippel om de schroefdraad gangbaar te houden. - Foto: Koos Groenewold

Niet per se nieuw, maar ook een bijzondere schoffel: de Samo-schoffel met hydraulische breedteverstelling van de schoffelmessen. Anders dan alle andere aanbieders werkt Samo niet met een lineaire of parallelarmen gestuurde camera correctie maar heeft een systeem met een schommelsysteem.

Ook Lemken (Steketee) kwam met een uitvoering met traploze breedteverstelling van de schoffels. Dat werkt met een slinger aan een schroefdraad systeem.

Einböck komt ook met zijn topmodel op de demonstratie. Die heeft een klemsysteem waardoor schoffels en ook andere afstellingen snel zijn te wijzigen. Met een sleutel een excentrische hevel bedienen en schuiven maar!

Ook al wat langer op de markt, maar in Nederland nog onbekend: de schoffel van Dickson-Kerner. In de markt een van de meest compacte lineaire sideshifts voor correctie op de rij.

Monosem (onderdeel van John Deere) demonstreert als een van de weinigen zijn schoffel die volledig op RTK GPS de rijen volgt.

Photoheyler werkt volledig cameragestuurd, maar houdt de schoffel op de rij door de trekkerwielen én de loopwielen aan de schoffelbalk te sturen. Bijzonder zijn ook de cameragestuurde rotorende schoffels die in de plantenrij schoffelen.

Een ander werktuig voor het slechts bewerken van de stroken waar het gewas komt te groeien. Weer of geen weer, dat lijkt er op het perceel van Gut Brockhof niet toe te doen. Illustratief voor de gewassen op de diverse demoveldjes: 10 punten een ster. Een gewas om jaloers op te zijn.

Hoe staat het gewas er bij de buren bij? Op de honderden demoveldjes van de diverse leveranciers geen centje pijn.

Geen schoffel, maar een werktuig voor striptill van de Duitse fabrikant Sinus Werke in een demoveldje van de suikerfabrikant Pfeifer & Langen. Het werktuig bestaat al langer, maar de suikerfabrikant doet sinds vorig jaar proeven met dit systeem in de suikerbieten.

Sinds vorig jaar een nieuwe naam in de wereld van de schoffels: Väderstad die de schoffels van het Deense Thyregod heeft overgenomen.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Camera stuurt messen Photoheyler-rotorschoffel met precisie

Photoheyler-rotorschoffel - voorzien van 4 camera's - schoffelt onkruid in de rij. Dat kunnen er meer, maar de roterende messen maken...
Afbeelding artikel

Ondiep grond bewerken met betaalbare Herbimec-schoffelcultivator

Mechanisatiebedrijf Vomumatra levert de betaalbare Herbimec-schoffelcultivator voor ondiepe grondbewerking en zaaibedbereiding.
Afbeelding artikel

Agri Bio-Solutions komt met roterend wiedelement voor aardappelruggen

Agri Bio-Solutions in Groningen brengt de ABS Greenline Tornado op de markt. Dit roterende wiedelement is aan bestaande schoffelframes te bouwen.
Beheer
WP Admin