fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Optimaal toepassen van mesttechniek op Grasdag 2024

Pijpjes achter de uitstroomopening doseren de krijtsuspensie. Door met bestaande mesttechniek netjes te werken, valt al veel winst te halen. De focus ligt tijdens Grasdag 2024 op (technische) innovaties en het verbeteren van de werkwijze bij toediening van mest. - Foto's: Bemest op z’n Best/Niels van der Boom

Elke kilo stikstof zo goed mogelijk benutten. Zeker na het verlies van de derogatie is dat belangrijker dan het ooit geweest is. Op Grasdag 2024 daarom ook aandacht voor de praktische kant van mest toedienen.

Bemest op z’n Best is een van de deelnemers aan Grasdag 2024. Dit meerjarig innovatieprogramma richt zich op het halveren van de ammoniakemissie bij de toediening van mest. Daar valt nog veel winst te behalen. De focus ligt op (technische) innovaties en het verbeteren van de werkwijze bij toediening van mest.

Door met de bestaande techniek netjes te werken, valt al veel winst te halen. Op Grasdag 2024 is daarom een aantal demoveldjes te zien die aantonen hoe je op een praktische manier de kwaliteit bij het bemesten kunt verbeteren, en daarmee de emissie kunt verlagen. Naast demoveldjes die de verschillen aantonen, tonen ook enkele machines hun kunnen in de praktijk. Deskundigen lichten deze livedemonstraties toe.

Lees verder onder de foto

Machinebouwer Slootsmid onderzoekt of het afdekken van de mest met een krijtsuspensie een significante emissiedaling geeft. Een hiervoor aangepaste zodenbemester brengt met een speciale tank en extra leidingen de krijtsuspensie aan boven op de mest in de sleufjes.
Machinebouwer Slootsmid onderzoekt of het afdekken van de mest met een krijtsuspensie een significante emissiedaling geeft. Een hiervoor aangepaste zodenbemester brengt met een speciale tank en extra leidingen de krijtsuspensie aan boven op de mest in de sleufjes.

Nieuwe technieken

Behalve op optimaal toepassen van bestaande techniek, richt Bemest op z’n Best zich ook op nieuwe technieken. Het programma is in 2022 gestart en selecteerde uit de ingediende voorstellen veertien innovaties die het nu onderzoekt op praktische haalbaarheid. Bij de screening kijkt het programma naar factoren als emissiereductie, toepasbaarheid, neveneffecten, marktperspectief en draagvlak.

De innovaties hebben betrekking op oplossingsrichtingen als mest afdekken, mest bewerken kort voor uitrijden, monitoren van zorgvuldige uitvoering, injectietechniek, ammoniak met toevoegmiddel binden (chemisch, mineraal, zuur). Op Grasdag 2024 wordt een aantal technieken die in onderzoek zijn, voorgesteld.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Wild signaleren tijdens maaien met drone-interface Claas/AgXeed

Claas en AgXeed hebben samen met thermal Drones een drone-interface voor autonoom maaien ontwikkeld. Een drone signaleert locaties van wild tijdens...
Afbeelding artikel

Video | 8 machineprimeurs aan het werk op Grasdag 2024

Maaien, schudden, harken, oprapen, persen, hakselen en bemesten op Grasdag 2024 in Dronten. Dit zijn de 8 machineprimeurs.
Afbeelding artikel

Australische Berrima harkt voor het eerst op Friese bodem

Loonwerker Ronald Bos haalde samen met machineleverancier RosierGreidanus als eerste een Australische Berrima-hark naar Nederland.
Beheer
WP Admin