fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Slootsmid toont zodenbemester die mest afdekt met kalksuspensie

Het innovatieprogramma Bemest op z’n Best organiseerde op 27 februari bij melkveebedrijf Coppens in Riethoven (N.-Br.) een demonstratie met innovaties. Zoals deze zodenbemester van Slootsmid die de mest afdekt met een laagje kalksuspensie. - Foto’s: Bob Karsten

Machinefabrikant Slootsmid toont een nieuwe zodenbemester die een kalksuspensie aanbrengt op de uitgereden mest. Het doel: ammoniakemissie terugdringen.

Slootsmid in Borculo (Gld.) demonstreert de nieuwe zodenbemester op een bijeenkomst in het kader van het innovatieprogramma Bemest op z’n Best in Riethoven (N.-Br.). Het prototype zodenbemester dekt de uitgereden mest direct af met een laagje kalksuspensie. Daarmee probeert Slootsmid de ammoniakemissie terug te dringen. Die emissie is volgens onderzoek de eerste 12 uur na het uitrijden van de mest het hoogste.

Achter iedere uitloop monteert Slootsmid een spuitdopje. Maar omdat de kalksuspensie te dik is voor die spuitdop is er ook een uitlooppijpje achter gemonteerd. De kalksuspensie loopt uit het achterste uitlooppijpje.

Achter iedere uitloop monteert Slootsmid een spuitdopje. Maar omdat de kalksuspensie te dik is voor die spuitdop is er ook een uitlooppijpje achter gemonteerd. De kalksuspensie loopt uit het achterste uitlooppijpje.

Slangenpomp erbij

Slootsmid gebruikt voor dit onderzoek als basis een standaard zodenbemester. Aan de rechterkant van de tank is een extra vat geplaatst, waarin de kalksuspensie wordt meegenomen. Eronder heeft Slootsmid een hydraulisch aangedreven slangenpomp geplaatst. Daarmee is het mogelijk om een zogenoemd abrasief (grof, slijpend) materiaal te verpompen met een onafhankelijke dosering.

Iedere mestuitloop is voorzien van een spuitdop en een uitlooppijpje. De spuitdop gebruikt Slootsmid voor het uitrijden van mineralenconcentraat. Omdat de kalksuspensie daarvoor echter te grof is, is ervoor gekozen de bemester ook uit te rusten met een uitlooppijpje. Vanuit het pijpje loopt de kalksuspensie over de mest.

Aan de rechterkant van de tank heeft Slootsmid een hydraulisch aangedreven slangenpomp gemonteerd met erboven een vat waarin de kalksuspensie wordt meegenomen.

Aan de rechterkant van de tank heeft Slootsmid een hydraulisch aangedreven slangenpomp gemonteerd met erboven een vat waarin de kalksuspensie wordt meegenomen.

Kalkmeststof Calhix

Het mengsel dat gebruikt wordt om de mest af te dekken, bestaat voor 50% uit water en voor 50% uit Calhix. Dat laatste is een vloeibare kalkmeststof die bestaat uit een natuurlijk krijt. Tijdens de demonstratie wordt de mest afgedekt met een dosering van zo’n 500 liter kalksuspensie per hectare. Het is nog te vroeg om te zeggen wat de juiste dosering van dit middel is, hoeveel het kost en wat het effect is van het afdekken van de mest.

Het resultaat: er ligt een laagje kalksuspensie op de mest. Uit onderzoek is gebleken dat de ammoniakemissie de eerste 12 uur na het uitrijden het hoogste is. Het doel van het laagje kalksuspensie is dan ook om die emissie terug te dringen. De effectiviteit ervan wordt dit jaar onderzocht.

Het resultaat: er ligt een laagje kalksuspensie op de mest. Uit onderzoek is gebleken dat de ammoniakemissie de eerste 12 uur na het uitrijden het hoogste is. Het doel van het laagje kalksuspensie is dan ook om die emissie terug te dringen. De effectiviteit ervan wordt dit jaar onderzocht.

Onderzoek naar effectiviteit

De demonstratie is georganiseerd door innovatieprogramma Bemest op z’n Best en Netwerk Praktijkbedrijven. Het programma richt zich op het halveren van de ammoniakemissie en onderzoekt de zodenbemester op effectiviteit. Op dit moment zijn de resultaten daarvan nog niet bekend. Dit voorjaar volgen nog soortgelijke demonstraties in Voorst (Gld.), Holten (Ov.) en Nij Beets (Fr.).

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Loonwerker: ‘Schijvenbemester kan het best overweg met gewasresten’

Loon- en grondverzetbedrijf Van de Peppel werkt met een Toric-schijvenbemester, Ideaal voor bemesten van percelen met groenbemester of gewasresten.
Afbeelding artikel

Onderhoud van de mestpomp? Zo gaat dat in de praktijk

Mest in de tussenkamer, een mestpomp die niet wil pompen. Wat kun je voorkomen en welke onderdelen van de mestpomp vervang...
Afbeelding artikel

Briri introduceert vaste mestverspreider Manure Professor

Briri omschrijft de vaste mestverspreider Manure Professor als een ‘high performer’ die met Isobus-besturing tot 50 meter breed kan strooien.
Beheer
WP Admin