fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Goede sfeer en nieuwtjes op Grasdag 2024

Voor de veehouderij lijkt het nog ver weg, maar het komt rap dichterbij: een trekker zonder chauffeur. AgXeed harkte autonoom gras en kan dat in principe zonder dat er permanent toezicht is. In de akkerbouw en grootschalige groenteteelt worden inmiddels de eerste exemplaren ingezet. Werktuigenfabrikanten herkennen de trend en werken aan sensoren op machines die het toezicht van een chauffeur over kunnen nemen. – Foto’s: Mark Pasveer en Annelies Bakker

Buitenevenement Grasdag 2024 verliep onder mooie omstandigheden. Ondanks alle voorafgaande nattigheid konden alle machinedemonstraties probleemloos doorgaan bij maatschap Van Schie-Burgmans in Dronten (Fl.). 

Leveranciers zetten machines waarvan het bestaan wel bekend was maar die tot nu toe nog maar weinig of helemaal niet in de praktijk waren getoond, aan het werk. Maaien, schudden, harken, persen, oprapen, hakselen en bemesten; dat alles was te zien tijdens de machinedemonstraties. De rode draad tijdens de demo’s op Grasdag 2024 waren niet nog grotere, maar wel slimmere en makkelijkere af te stellen en te onderhouden machines.

Automatisering en robotisering zet in de graswinning nog niet door. Stukje bij beetje echter groeit het aantal sensoren en machines die de trekker aansturen om maximale capaciteit en kwaliteit te halen.

Auteurs: Martin Smits en Annelies Bakker

Geen onverwacht groot nieuws, maar wel veel machines die in Nederland voor het eerst voor het grote publiek ook aan het werkt te zien waren, zoals deze Ierse sleepvoetbemester van Grass Technology die Van Laar uit Hoogland importeert.

Een van de methoden om ammoniakemissie te beperken die “Bemest op zijn Best” sinds vorig jaar in de praktijk test, is het toevoegen van een krijtoplossing op het mest sleufje. Er wordt ook geëxperimenteerd met andere toevoegingen om verdwijnen van stikstof naar de lucht te voorkomen.

De pijpjes die de krijtoplossing als een film op de meststrookjes leggen, worden gevoed door een rollenpomp aan de zijkant van de machine. Een pompje per pijpje. Voordeel van de rollenpomp: relatief goedkoop, eenvoudig en goedkoop te repareren en uitermate geschikt om kleine hoeveelheden nauwkeurig te doseren.

OptiGrass 28 staat bij Krone voor 28 mm snijlengte. De 52 messen zijn ook met een op de (uit te zwenken) messenbalk gemonteerde slijpinrichting scherp te houden. Vijzels op de buitenkant van de pickup brengen de dunnere buitenkant van het zwad naar het midden om een egale deken te vormen.

De pickup is breder dan de snijrotor. Met twee korte vijzels wordt het zwad dat op de buitenkant altijd wat dunner is, iets naar het midden gedrukt waardoor een egale deken ontstaat die optimaal gesneden kan worden. Overigens: ook 37 mm snijlengte is leverbaar.

Met een bewegende voorwand in de opraapwagen is het lastiger om tankjes voor toevoegmiddelen te monteren. Krone monteert daarom een 250 liter tank onder de bak aan de achterkant van de wagen.

Stolpen importeur LMB Prinsen toont de 8.28 opraapwagen met DWM onderstel. Weegt 2,6 ton en heeft 17.5 kuub DIN inhoud. De toepassing is gericht op groenvoorziening, maar vindt inmiddels ook zijn weg naar veehouders. Compact en licht gewicht spreken aan. Vooral als het nat is.

New Holland rustte de trekker op het cabinedak uit met een zogenoemde Lidar-sensor (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging). Een sensor die op basis van laser een zwad kan aftasten. LIDAR kan de trekker automatisch laten volgen, maar ook de rijsnelheid aan de dikte van het zwad aanpassen.

Helemaal vernieuwd bij New Holland: de Ultrafeed-pickup. Een grote in plaats van twee kleinere gewasrollen, een pickup die in een rechte lijn met de invoerrollen het gewas invoert en riemaandrijving in plaats van een ketting voor de vijzel. Steunwielen zijn vernieuwd en worden in transportstand automatisch geblokkeerd.

Vicon toont de compacte versie van haar schijven frontmaaier Extra 332 XF Compact. Verschil met de 'gewone' 332 FX is de geduwde in plaats van de getrokken bok. Dat maakt de maaier compacter. Het zwad wordt gevormd door een korte vijzel. Breder maaien kan ook door deurtjes achter de vijzel te verzetten.

Een vijzel brengt het gras van de frontmaaier naar het midden zonder dat het eerst nog op de grond kan vallen. Met een verstelbaar schot achterop is de breedte instelbaar, maar kan om breed te maaien de werking van de vijzel ook worden uitgeschakeld.

Twee jaar geleden stelde Vicon een nieuwe 15 meter brede schudder voor. Volgens hetzelfde concept gebouwd levert het nu de 13,40 meter brede Fanex 1344C. C staat voor “Carrier”. In transport ligt de schudder op het getrokken chassis. Rotors zijn gelijk aan de 15,60 meter versie 1564C.

Kuhn kan nu ook een front gemonteerde bandhark leveren die de gewasstroom in gelijke delen naar links en rechts kan splitsen. De trekker rijdt dan niet meer over het gras en de fronthark met een bandhark achterop ontstaat toch een egale wiers.

Onlangs tijdens een fabrieksbezoek voor het eerst voorgesteld maar op de grasdag kersvers voor het eerst op Nederlandse bodem: de Samaz 9,5 meter brede hark met middenafleg. Heeft 15 tandarmen. Tot nu toe was 8,40 meter met 11 tandarmen het maximale bij Samaz. Grotere werkbreedten zullen vrijwel zeker nog volgen.

Cameragestuurd spotsprayen heeft in de akkerbouw in twee jaar tijd een vliegende start gemaakt en de veehouderij lijkt te volgen met spotsprayers om zuring te bestrijden. Een spotsprayer herkent de zuring en spuit alleen die plant met een beetje van het gras eromheen. Scheelt flink in middelengebruik en er is minder groeiremming van het gras. Hier de Rumex die Landkracht importeert. Dijk Mechanisatie was present met de Allgäu Rumbojet met enigszins vergelijkbare techniek.

En dan natuurlijk een bezoekje aan de stal van het gastbedrijf, Maatschap Van Schie-Burgmans. In 2010 nam die een volledig nieuwe stal in gebruik en voorzag die van melkrobots en een automatisch voersysteem van DeLaval. Er is plaats voor 400 koeien en het bedrijf is ook onderzoekslocatie voor De Heus Voeders.

De nieuwe Fendt Slicer 960/1010 maaier is leverbaar in 12 varianten in werkbreedtes van 9,60 en 10,10 meter. Ook een uitvoering met dwarsafvoerbanden, met of zonder rollenkneuzer (voor luzerne, kruidenrijk gras) of tandenkneuzer (gras) is mogelijk. De Fendt Slicer 960/1010 Pro-modellen maken gebruik van Isobus-besturing. Hiermee kunnen functies als het aanpassen van de bodemdruk, sectiecontrol automatisch worden uitgevoerd. Een zogenaamde stuurhoek automaat zorgt ervoor dat de frontmaaier in de juiste positie wordt gezet ter voorkoming van strepen in het gras.

De 1-assige pomptank Twist Line van Fliegl heeft een volume van 13.000 liter. De as kan in het midden ten opzichte van de tank met 11 graden gedraaid worden. Hierdoor kan deze in hondengang rijden. Wanneer de as draait wordt de driepunthydrauliek ook meegezwenkt. Een zwenkblok voor het aanbouwapparaat is dan niet nodig. Het Flow Control-kastje zorgt ervoor dat de afgifte van vloeibare mest nauwkeurig wordt aangestuurd. De snelheid wordt automatisch aangepast.

Sarink Elfrink toonde een Tow and Fert-multiserietank voor gras- en bouwland. Het doel: bladbemesting met minder stikstof. In de tank wordt water gemengd met middelen als ureum, kalk, melasse, klaverzaad, melk, suiker en compostthee. Samen met de toevoeging van humate (koolstofconcentraat) wordt dit met een sproeiboom op de plant gebracht. Het spoelt niet weg en wordt direct opgenomen door de plant. De tanken zijn verkrijgbaar in 500, 1200, 2800 en 4.000 liter. De vanaf-prijs is 12.000 euro.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | 8 machineprimeurs aan het werk op Grasdag 2024

Maaien, schudden, harken, oprapen, persen, hakselen en bemesten op Grasdag 2024 in Dronten. Dit zijn de 8 machineprimeurs.
Afbeelding artikel

Kiest de markt voor een opraapwagen of hakselaar?

Zowel de opraapwagen als de hakselaar heeft zijn plaats in de markt. De laatste jaren liet die markt wel verschuivingen zien....
Afbeelding artikel

Blog | ‘Op naar de finale van De Beste Trekkerchauffeur van Nederland’

Twee prachtige Misset-events: Grasdag 2022 en Beste Trekkerchauffeur van Nederland. Verloopt alles vlekkeloos? Nee, maar schouderklopjes zijn op z'n plaats.
Beheer
WP Admin