fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Flink prijsverschil tussen brede achtermaaiers

Schijvenmaaier Kuhn GMD 4011 met een werkbreedte van 3,95 meter. De achtermaaiers in het marktoverzicht zijn relatief eenvoudige machines, waarbij het benodigde aftakasvermogen schommelt tussen 70 en 120 pk. Maar soms is gewicht belangrijker dan vermogen.- Foto: Kuhn

Met tien merken is er volop keus in het aanbod aan achtermaaiers zonder kneuzer met een werkbreedte tussen 3,70 en 4,50 meter. TREKKER maakte een overzicht. De markt is stabiel, de richtprijzen variëren van ruim € 18.000 tot bijna € 26.000. De gemiddelde aanschafprijs in dit overzicht is € 21.693.

Een melkveehouder met een trekker zonder fronthef of frontaftakas die voldoende maaicapaciteit wil, kiest dikwijls voor een 4 à 4,5 meter brede achtermaaier zonder kneuzer. Het voordeel van zo’n machine is dat je met een relatief goedkope of lichte trekker toch een behoorlijke capaciteit haalt. De brede achtermaaier wordt voornamelijk ingezet voor het maaien van gras, maar ook steeds meer voor luzerne. Door gebruik te maken van een achtermaaier zonder kneuzer houd je de blaadjes van de luzerneplant heel.

Bij een achtermaaier is de wendbaarheid tijdens het transport over de weg een belangrijk aandachtspunt. Maaiers die naar achteren klappen, vragen extra oplettendheid van een chauffeur. En de verschillen zijn best groot. Zo is de transportlengte van de Kuhn GMD 4011 5,62 meter en bij de 4,50 meter brede Massey Ferguson is deze 6,10 meter. Wanneer je een perceel inrijdt, wil je liever niet te veel uitzwenken in verband met het raken van bomen, palen of overige verkeersdeelnemers.

Bij een achtermaaier is de wendbaarheid tijdens het transport over de weg een belangrijk aandachtspunt. Wanneer je een perceel inrijdt, wil je liever niet te veel uitzwenken in verband met het raken van bomen, palen of overige verkeersdeelnemers. – Foto: Claas
Bij een achtermaaier is de wendbaarheid tijdens het transport over de weg een belangrijk aandachtspunt. Wanneer je een perceel inrijdt, wil je liever niet te veel uitzwenken in verband met het raken van bomen, palen of overige verkeersdeelnemers. – Foto: Claas

Stabiliteit en gewichtsverdeling

Voor een gelijkmatige maaihoogte en bodemvolging is de stabiliteit van de maaibalk erg belangrijk. Als de maaibalk wiebelt of onstabiel is, kan dit leiden tot onverwachte bewegingen, botsingen of kantelen van de maaier. Daar kunnen ongelukken van komen. Vanwege de breedte van de maaier is het goed om te kijken hoe deze is opgehangen; aan één punt of aan twee punten, zoals bij fabrikanten Claas of Pöttinger het geval is. Krone hangt de maaibalk niet in het midden op, maar in het zwaartepunt. Vanwege de aandrijving is de achtermaaier aan de binnenkant het zwaarst. In combinatie met een korte dwarsarm en geleiding door extra stuurstangen, moet dat volgens Krone zorgen voor stabiliteit.

Klap je de achtermaaier op voor transport, dan is het belangrijk dat de combinatie van trekker en machine in balans is. Dat wil zeggen: dat er voldoende gewicht op de vooras van de trekker rust. Soms kan het noodzakelijk zijn om een (flink) frontgewicht aan de neus te hangen. De verschillen zijn groot qua eigen gewicht: zo weegt de 4,50 meter brede Samasz 1.590 kilo, terwijl de Vicon-maaier 940 kilo weegt.

Geen groeimarkt

Na een belrondje met de importeurs concluderen we dat de markt van achtermaaiers zonder kneuzer stabiel blijft. Het is geen groeiende markt. Wie nog meer capaciteit wil, kiest sneller voor de triplemaaier dan voor deze groep gedragen maaiers. De reden is dat de gewichtsverdeling van een triplemaaier links en rechts gelijk is. Het werkt simpelweg praktischer.

Achtermaaiers variëren flink in prijs

Qua prijs variëren de machines aanzienlijk. De laagste bruto richtprijs vinden we bij Samasz, dat zijn XT390 aanbied voor € 18.615. De hoogste bij New Holland, dat voor de DiscCutter 390 € 25.647 vraagt. Gemiddeld kost een maaier in dit overzicht € 21.693.

Opvallend is dat bij de Pöttinger Novacat 402 en de Claas Disco 4400 Contour de maaibalk aan twee punten is opgehangen. De overige merken bevestigen hem aan één punt. Wat verder opvalt is dat Vicon Extra 340 en Kubota 3040 DM, die beiden in Denemarken worden gebouwd, drie messen per schijf hebben. De andere merken hebben er twee.

Wat betreft de opties: de meeste merken kunnen verhoogde glijsloffen leveren om een hogere maaihoogte te halen. Verder zijn het allemaal relatief eenvoudige machines waarbij het benodigde aftakasvermogen schommelt tussen de 70 en 120 pk. Maar zoals gezegd: soms is gewicht belangrijker dan vermogen.

Auteur: Annelies Bakker

Lees meer artikelen over machines voor grasoogst op Trekkeronline

Claas Disco 4400 Contour.

Fendt Slicer 4080TL.

Krone EasyCut R 400.

Kubota DM 3032.

Kuhn GMD 4011.

Massey Ferguson DM 408 TL.

New Holland DiscCutter 390.

Pottinger Novacat 402.

Samasz XT390.

Vicon Extra 340.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | 8 machineprimeurs aan het werk op Grasdag 2024

Maaien, schudden, harken, oprapen, persen, hakselen en bemesten op Grasdag 2024 in Dronten. Dit zijn de 8 machineprimeurs.
Afbeelding artikel

Australische Berrima harkt voor het eerst op Friese bodem

Loonwerker Ronald Bos haalde samen met machineleverancier RosierGreidanus als eerste een Australische Berrima-hark naar Nederland.
Afbeelding artikel

13 m brede gedragen Kuhn-schudder GF 13003 vergt forse trekker

Met de maar liefst 13 m brede Kuhn-schudder GF 13003 kun je meters maken. Dit vraagt ook een forse trekker.
Beheer
WP Admin