fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Indiase Niqo Robotics zet spotspray-retrofitkit voor elke spuit in de markt

Boeren die de door AI-ondersteunde spotsprayingtechnologie Niqo RoboSpray hebben gebruikt, melden tot 60% besparingen op gewasbeschermingsmiddelen in de vroege stadia van het spuiten. Zonder dat dit ten koste gaat van de werkzaamheid van middelen, aldus fabrikant Niqo Robotics. -Foto's: Niqo Roboticx

De Indiase fabrikant Niqo Robotics heeft als missie betrouwbare precisierobots te bouwen voor duurzame landbouw. De robotfabrikant richt zich met zijn door AI-ondersteunde spotsprayingtechnologie Niqo RoboSpray vooral op de Indiase markt, maar komt ook naar Europa met deze spotspray-retrofitkit.

Tot voor kort was spotspraying onbekend op het Indiase continent, maar door Niqo Robotics verandert dat snel. Het bedrijf heeft inmiddels zijn spotsprayingtechnologie Niqo RoboSpray geïntroduceerd in de regio’s Maharashtra, Andhra Pradesh en Telangana.

Dit seizoen heeft Niqo Robotics 50 spuiten ingezet die meer dan 90.000 hectare hebben bewerkt. Met de focus op de katoen- en chiliteelt levert het bedrijf zijn AI-technologie aan meer dan 1.800 boeren, aldus Niqo Robotics.

AI-camera onderscheidt gewas van onkruid

Niqo Robotics heeft een AI-camera ontwikkeld, die onderscheid maakt tussen gewas en onkruid. Zo wordt de juiste dosis gewasbeschermingsmiddel alleen op het gewas gespoten zonder de bodem te raken. De camera is uitgerust met geïntegreerde verlichting, geavanceerde AI-processors en directe aansturing van de spuitdoppen.

Volgens Jaisimha Rao, oprichter en CEO van Niqo Robotics, is de AI-spotsprayer een bewezen precisieoplossing. “Het modulaire ontwerp is eenvoudig te installeren op bestaande spuitmachines die zo worden opgewaardeerd naar een AI-spotsprayer”, zegt Rao. “De Niqo RoboSpray kan extreme temperaturen, regen en mist doorstaan.” De AI-spotsprayer kan naar wens pesticiden, fungiciden, insecticiden, herbiciden en vloeibare meststoffen spuiten.

Het modulaire ontwerp is eenvoudig op elk spuit te installeren, zodat deze wordt geüpgraded naar een AI-spotsprayer.

Volgens de fabrikant is het modulaire ontwerp eenvoudig op elk spuit te installeren, zodat deze wordt geüpgraded naar een AI-spotsprayer.

Niqo RoboSpray getest

Volgens de fabrikant melden boeren die de technologie hebben gebruikt, dat ze tot 60% aan middelen besparen in de beginstadia van het spuiten, zonder enige concessie te doen aan de effectiviteit. Niqo Robotics heeft naar eigen zeggen 218 tests uitgevoerd. Daaruit blijkt dat zeer plaatselijk spuiten met Niqo RoboSpray de effectiviteit van gewasbeschermingsmiddelen hoog blijft bij de bestrijding van plagen. Het onderzoek is inmiddels bekrachtigd door een toonaangevende landbouwuniversiteit en wordt binnenkort gepubliceerd, aldus de fabrikant.

Volgens oprichter en CEO Jaisimha Rao krijgt Niqo Robotics al vragen van Europese boeren uit Frankrijk en België  over spotspray-retrofitkit Niqo RoboSpray.

Oprichter en CEO Jaisimha Rao zegt dat Niqo Robotics al vragen van Europese boeren uit Frankrijk en België krijgt over spotspray-retrofitkit Niqo RoboSpray.

Niqo RoboSpray naar Europa

Niqo Robotics verkoopt zijn camera gestuurde spuitmachines niet maar verhuurt deze. Omdat de meeste Indiase boeren kleine boerderijen hebben, gemiddeld 4 hectare, kunnen ze zich vaak geen trekker veroorloven voor alleen spuitwerkzaamheden.

Volgens Rao krijgt Niqo Robotics inmiddels aanvragen voor Niqo RoboSpray van Europese boeren uit Frankrijk en België. Zodra het bedrijf is opgeschaald in India, zal het zijn ogen richten op export naar Europa. Het Belgische investeringsbedrijf Bio heeft al 10 miljoen dollar geïnvesteerd in de spotsprayingtechnogie van Niqo Robotics.

Auteur: René Groeneveld

Lees ook: Trekkerverkoop in India bereikt recordhoogte

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Efficiënt spotsprayen met spuitdrones

Veel efficiënter dan een volvelds veldspuit dat kan, kunnen drones met spotspraytechnieken probleemonkruiden plaatsspecifiek bestrijden.
Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hägele levert app-bediening voor Cleanfix-omkeerventilator

Met de Cleanfix-omkeerventilator-app van de Duitse fabrikant Hägele kun je omkeer-intervallen instellen of pauzeren.
Beheer
WP Admin