fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nexat en Amazone ontwikkelen kunstmeststrooier

De standaard TS-meststrooierunit van Amazone is aan de achterkant van de Nexat-werktuigendrager gemonteerd, in het midden van het frame. - Foto's: Nexat

De Duitse machinefabrikant Nexat heeft in samenwerking met het Duitse Amazone een kunstmeststrooier ontwikkeld voor de Nexat-werktuigendrager. De fabrikanten zijn het prototype in de praktijk aan het testen.

Machinefabrikant Nexat en werktuigenfabrikant Amazone hebben het prototype van de kunstmeststrooier – na een ontwikkelingsperiode van zes maanden – dit voorjaar getest onder praktijkomstandigheden. Achter de Nexat-werktuigendrager hangt de Amazone TS-meststrooier. Deze bestaat uit twee strooischijven waarmee werkbreedtes tot 54 meter mogelijk zijn.

De Amazone TS-meststrooierunit strooit nauwkeurig langs de randen met precisiesystemen AutoTS en ClickTS. Ook beschikt de kunstmeststrooier over systemen als ArgusTwin en WindControl. Deze zorgen ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verspreid, rekening houdend met factoren als wind.

Bovenop de C-vormige draagframeconstructie van de Nexat-werktuigendrager zijn aan beide zijden voorraadbakken gemonteerd, elk met een capaciteit van 10.000 liter. Samen zijn ze dus goed voor een tankinhoud van 20.000 liter. Deze bunkers zijn afkomstig van de ZG-serie getrokken kunstmeststrooiers van Amazone.

Lees verder onder de foto

Tijdens transport zit de Amazone TS-meststrooierunit gevouwen onder de Nexat-werktuigendrager.

Tijdens transport zit de Amazone TS-meststrooierunit gevouwen onder de Nexat-werktuigendrager.

Permanente rijpaden

De Nexat-werktuigendrager biedt een oplossing voor bodembewerking, zaaien, gewasbescherming en oogsten vanuit permanente rijpaden. Het 14 meter brede frame tussen de wielen (of rupsen) maakt werken met het zogenoemde Controlled Traffic Farming-systeem mogelijk, waarbij slechts 5% van de bodem bereden wordt en 95% van een perceel onaangeroerd blijft. Nog een voordeel is dat je werkzaamheden als kunstmeststrooien meestal eerder kunt uitvoeren via vaste rijpaden zonder bodemschade te veroorzaken.

Samenwerkingsverbanden met werktuigenfabrikanten

Naast Amazone heeft Nexat samenwerkingsverbanden met andere werktuigenfabrikanten. Zo levert Nexat samen met de Duitse spuitmachinefabrikant Dammann een sproeimodule (met sproeibomen tot 72 meter breed). Met het Zweedse Väderstad werkt Nexat samen aan grondbewerking- en zaaitechnieksystemen en met het Duitse Wienhoff aan een bemester.

Nexat heeft zijn eigen oogstmodule ontwikkeld. Deze omvat twee axiale dorssystemen en een graantank met een inhoud van 30 kuub, aangevuld met een maaibek van Geringhoff.

Auteur: Geert Hekkert

Lees ook: Welk materieel kost meer dan €1 miljoen?

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Loonwerker: ‘Schijvenbemester kan het best overweg met gewasresten’

Loon- en grondverzetbedrijf Van de Peppel werkt met een Toric-schijvenbemester, Ideaal voor bemesten van percelen met groenbemester of gewasresten.
Afbeelding artikel

Onderhoud van de mestpomp? Zo gaat dat in de praktijk

Mest in de tussenkamer, een mestpomp die niet wil pompen. Wat kun je voorkomen en welke onderdelen van de mestpomp vervang...
Afbeelding artikel

Briri introduceert vaste mestverspreider Manure Professor

Briri omschrijft de vaste mestverspreider Manure Professor als een ‘high performer’ die met Isobus-besturing tot 50 meter breed kan strooien.
Beheer
WP Admin