fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nexat en Amazone ontwikkelen kunstmeststrooier

De standaard TS-meststrooierunit van Amazone is aan de achterkant van de Nexat-werktuigendrager gemonteerd, in het midden van het frame. - Foto's: Nexat

De Duitse machinefabrikant Nexat heeft in samenwerking met het Duitse Amazone een kunstmeststrooier ontwikkeld voor de Nexat-werktuigendrager. De fabrikanten zijn het prototype in de praktijk aan het testen.

Machinefabrikant Nexat en werktuigenfabrikant Amazone hebben het prototype van de kunstmeststrooier – na een ontwikkelingsperiode van zes maanden – dit voorjaar getest onder praktijkomstandigheden. Achter de Nexat-werktuigendrager hangt de Amazone TS-meststrooier. Deze bestaat uit twee strooischijven waarmee werkbreedtes tot 54 meter mogelijk zijn.

De Amazone TS-meststrooierunit strooit nauwkeurig langs de randen met precisiesystemen AutoTS en ClickTS. Ook beschikt de kunstmeststrooier over systemen als ArgusTwin en WindControl. Deze zorgen ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verspreid, rekening houdend met factoren als wind.

Bovenop de C-vormige draagframeconstructie van de Nexat-werktuigendrager zijn aan beide zijden voorraadbakken gemonteerd, elk met een capaciteit van 10.000 liter. Samen zijn ze dus goed voor een tankinhoud van 20.000 liter. Deze bunkers zijn afkomstig van de ZG-serie getrokken kunstmeststrooiers van Amazone.

Lees verder onder de foto

Tijdens transport zit de Amazone TS-meststrooierunit gevouwen onder de Nexat-werktuigendrager.

Tijdens transport zit de Amazone TS-meststrooierunit gevouwen onder de Nexat-werktuigendrager.

Permanente rijpaden

De Nexat-werktuigendrager biedt een oplossing voor bodembewerking, zaaien, gewasbescherming en oogsten vanuit permanente rijpaden. Het 14 meter brede frame tussen de wielen (of rupsen) maakt werken met het zogenoemde Controlled Traffic Farming-systeem mogelijk, waarbij slechts 5% van de bodem bereden wordt en 95% van een perceel onaangeroerd blijft. Nog een voordeel is dat je werkzaamheden als kunstmeststrooien meestal eerder kunt uitvoeren via vaste rijpaden zonder bodemschade te veroorzaken.

Samenwerkingsverbanden met werktuigenfabrikanten

Naast Amazone heeft Nexat samenwerkingsverbanden met andere werktuigenfabrikanten. Zo levert Nexat samen met de Duitse spuitmachinefabrikant Dammann een sproeimodule (met sproeibomen tot 72 meter breed). Met het Zweedse Väderstad werkt Nexat samen aan grondbewerking- en zaaitechnieksystemen en met het Duitse Wienhoff aan een bemester.

Nexat heeft zijn eigen oogstmodule ontwikkeld. Deze omvat twee axiale dorssystemen en een graantank met een inhoud van 30 kuub, aangevuld met een maaibek van Geringhoff.

Auteur: Geert Hekkert

Lees ook: Welk materieel kost meer dan €1 miljoen?

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Evers Agro levert schijvenbemester voor Nexat-werktuigendrager

De werktuigendrager van de Duitse fabrikant Nexat is leverbaar met een schijvenbemester van Evers Agro.
Afbeelding artikel

Vlakstelling van kunstmeststrooier (automatisch) corrigeren

Valtra-systeem Smart Top Link corrigeert de hoek van de kunstmeststrooier automatisch. Aanleiding voor TREKKER om zich hierin te verdiepen. Bestaan er...
Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Vervaet Hydro Trike XL op rupsen

In de videoserie Akkergiganten zie je deze keer een Vervaet Hydro Trike XL-mestzelfrijder op rupsen. Een indrukwekkende verschijning!
Beheer
WP Admin