fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Fors minder trekkers in Italië verkocht in eerste kwartaal

De stijgende rentetarieven in combinatie met stijgende prijzen van landbouwmachines veroorzaakt een flinke daling in de verkoop van trekkers en landbouwmachines in Italië. - Foto: Jan Willem Schouten

In het eerste kwartaal van 2024 zijn in Italië 25% minder trekkers verkocht. Dat meldt de Italiaanse brancheorganisatie FederUnacoma. Ook de verkoop van andere machines daalde flink.

De verkoop van het aantal nieuw-verkochte trekkers in Italië is in het eerste kwartaal van 2024 gedaald met 25% naar 3.812 verkochte trekkers. In 2023 zijn in dezelfde periode 5.083 verkocht. Ook bij maaidorsers was de verkoop 56,7% lager; 26 geregistreerde voertuigen in het eerste kwartaal van 2024 tegen 60 in dezelfde periode in 2023, meldt FederUnacoma,

In de categorie verreikers was de krimp aanzienlijk, terwijl die divisie de afgelopen jaren nog een sterke groei heeft doorgemaakt. In de periode januari tot en met maart daalde het aantal verkochte verreikers met 37,2% tot 236 stuks. Dat zijn er 140 minder dan de 376 in dezelfde periode in 2023.

De verkoop van aanhangers daalde met 6,1% in het eerste kwartaal van 2024, met een totaal van 1.800 geregistreerde voertuigen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat 1.920 aanhangers.

Hoge inflatie en geopolitieke onrust

Gerekend in aantallen is de Italiaanse trekkermarkt goed voor ruwweg 13% van de hele Europese trekkermarkt. De reden voor de daling van de het aantal verkochte trekkers en landbouwmachines is de hoge inflatie en de geopolitieke onrust die de economie in Centraal- en West-Europa verzwakt. De stijgende rentetarieven in combinatie met stijgende prijzen van landbouwmachines maken het voor agrarische bedrijven moeilijker om nieuwe machines aan te schaffen.

De vraag naar tweedehands trekkers en machines blijft overigens hoog. In 2023 steeg de vraag in Italië daarnaar met 8.1% ten opzichte van 2022.

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: Mechanisatiebranche in zeer zwaar weer

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Keert trekkerfabrikant Ursus terug?

De Poolse trekkerfabrikant Ursus lijkt terug te komen. Ursus bouwt volgens een Poolse website aan een 25-pk sterke trekker, de Ursus...
Afbeelding artikel

Ronnie Smits (Aeres): ‘Unieke studie landbouw én techniek’

​Aeres start met de studie AgroTechniek en Engineering. Studieleider Ronnie Smits legt uit waarom dit een unieke en kansrijke studie is.
Afbeelding artikel

Proefrit met prijsgunstige Solis S90 Shuttle XL uit India

TREKKER maakt een proefrit met een nieuwe gunstig geprijsde Solis S90 cabrio met voorlader met balenklem. Wat zijn de voor- en...
Beheer
WP Admin