fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Fors minder trekkers in Italië verkocht in eerste kwartaal

De stijgende rentetarieven in combinatie met stijgende prijzen van landbouwmachines veroorzaakt een flinke daling in de verkoop van trekkers en landbouwmachines in Italië. - Foto: Jan Willem Schouten

In het eerste kwartaal van 2024 zijn in Italië 25% minder trekkers verkocht. Dat meldt de Italiaanse brancheorganisatie FederUnacoma. Ook de verkoop van andere machines daalde flink.

De verkoop van het aantal nieuw-verkochte trekkers in Italië is in het eerste kwartaal van 2024 gedaald met 25% naar 3.812 verkochte trekkers. In 2023 zijn in dezelfde periode 5.083 verkocht. Ook bij maaidorsers was de verkoop 56,7% lager; 26 geregistreerde voertuigen in het eerste kwartaal van 2024 tegen 60 in dezelfde periode in 2023, meldt FederUnacoma,

In de categorie verreikers was de krimp aanzienlijk, terwijl die divisie de afgelopen jaren nog een sterke groei heeft doorgemaakt. In de periode januari tot en met maart daalde het aantal verkochte verreikers met 37,2% tot 236 stuks. Dat zijn er 140 minder dan de 376 in dezelfde periode in 2023.

De verkoop van aanhangers daalde met 6,1% in het eerste kwartaal van 2024, met een totaal van 1.800 geregistreerde voertuigen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat 1.920 aanhangers.

Hoge inflatie en geopolitieke onrust

Gerekend in aantallen is de Italiaanse trekkermarkt goed voor ruwweg 13% van de hele Europese trekkermarkt. De reden voor de daling van de het aantal verkochte trekkers en landbouwmachines is de hoge inflatie en de geopolitieke onrust die de economie in Centraal- en West-Europa verzwakt. De stijgende rentetarieven in combinatie met stijgende prijzen van landbouwmachines maken het voor agrarische bedrijven moeilijker om nieuwe machines aan te schaffen.

De vraag naar tweedehands trekkers en machines blijft overigens hoog. In 2023 steeg de vraag in Italië daarnaar met 8.1% ten opzichte van 2022.

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: Mechanisatiebranche in zeer zwaar weer

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Afbeelding artikel

Deutz-Fahr introduceert budgetversie van 5-serie

De Duitse trekkerfabrikant Deutz-Fahr brengt een nieuwe budget-trekkerserie op de markt: de 5 Keyline.
Beheer
WP Admin