fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

In 2023 is trekkerfabrikant Agco als concern de grootste in Europa, trekkerfabrikant John Deere is als merk de grootste. - Foto: Mark Pasveer

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste. De gehele Europese trekkermarkt kromp met 13% ten opzichte van 2022.

In Europa zijn in 2023 in totaal ruim 142.000 trekkers verkocht. Dat zijn er 13% minder dan in 2022. Alle trekkerfabrikanten zagen het verkoopaantal dalen. Het verkoopaantal van de merken McCormick en Landini kromp procentueel gezien het meeste: 25% minder trekkers. Daarna volgen CNH Industrial (-15,9%), Same Deutz-Fahr (-12%), Kubota (-11,9%) en John Deere (-11,7%).

Claas verkocht slechts 4,3% minder trekkers en Agco verkocht als groep 7,1% minder. Vooral het Duitse merk Fendt, onderdeel van het Agco-concern, komt relatief ongeschonden uit de marktkrimp met slechts een daling van 0,8%.

Agco is marktleider

Het Agco-concern verkocht in 22 Europese landen de meeste trekkers en is met een marktaandeel van 23% wederom marktleider. Op nummer 2 staat CNH Industrial (19,6%) en op de derde plek John Deere (19,1%). Daarna volgen Same Deutz-Fahr (8,8%), Claas (5,8%), Kubota (5,6%) en Argo Tractors (2,7%).

John Deere als merk de grootste

John Deere is als trekkermerk de grootste in 22 Europese landen, gevolgd door New Holland (12,2%) en Fendt (11%). Daarna volgen Case IH en Steyr. Zij zijn samen goed voor een marktaandeel van 7,4%. De kleinere merken vallen onder de noemer ‘overige’ en dat is 15,4% van de totale markt.

Het gaat hierbij om de verkoopregistraties van 22 landen in Europa. Houd bij het bestuderen van de cijfers rekening met het feit dat er enige ruis in de data zit. Niet alle landen hanteren exact dezelfde wijze van registreren. Zo zijn er landen die een afwijkende vermogensondergrens hanteren en in sommige landen wordt een quad of verreiker als landbouwvoertuig geregistreerd.

Vanwege het ontbreken van (bruikbare) data zijn niet alle landen in Europa opgenomen in het overzicht. Echter, de data geven een goed beeld van de Europese markaandelen qua trekkers.

Auteur: Bob Karsten

Lees ook: Fors minder trekkers verkocht in Italië in eerste kwartaal

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Deutz-Fahr introduceert budgetversie van 5-serie

De Duitse trekkerfabrikant Deutz-Fahr brengt een nieuwe budget-trekkerserie op de markt: de 5 Keyline.
Afbeelding artikel

Zetor onthult nieuwe 6-serie in Tsjechië

Trekkerfabrikant Zetor heeft vorige week op landbouwbeurs Techagro in Tsjechië een nieuwe 6-trekkerserie getoond. Er zijn nog weinig details bekend.
Beheer
WP Admin