fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

AK-Machinery: ‘Maatwerk voor de professional’

Tim Kenis (45, links) en Tom Adams (35) zetten een nieuw merk mesttanks in de markt onder de noemer AK-Machinery. Wat drijft deze heren en hoe denken zij hun plaats in de mesttankmarkt te veroveren? - Foto: Peter Roek

In december 2023 schitterde er een nieuw merk mesttanks op de Belgische vakbeurs Agribex: AK-Machinery. De letters AK staan voor de drijvende krachten achter dit merk, Tom Adams en Tim Kenis. Wat drijft deze heren en hoe denken zij hun plaats in de mesttankmarkt te veroveren? Een interview.

Voor het interview reist TREKKER af naar het Belgische Loenhout. Daar is één van de grootste Belgische New Holland-dealers gevestigd, de firma Kenis. Het bedrijf heeft ook vestigingen in het Vlaamse Vrasene en het Waalse Sovet. Als we het terrein opdraaien, valt meteen op dat dit bedrijf de nodige ervaring heeft met mesttechniek: er staan diverse mesttanks die zijn ingeruild of die toe zijn aan een onderhoudsbeurt.

Kenis is van huis uit Peecon-dealer. Behalve landbouwmachines en trekkers, is er ook een eigen constructiebedrijf (KenCo) dat landbouwmachines maakt zoals kilverborden, mini-dumpers, weidepompen en ook drinkbakken. Binnen die afdeling worden de AK-Machinery-mesttanks geconstrueerd. De opbouw van de hydraulische en elektronische systemen gebeurt even verderop op de locatie Tom Adams’ bedrijf – AT-Systems – in Hoogstraten (B.).

Waarom een nieuw merk mesttank als de markt al meer dan genoeg aan te bieden heeft?

Tim Kenis: “Kijk, wij zitten al veertig jaar in de stront. En we doen er veel in. We zijn niet de grootste mesttechniekspecialist van België, maar we doen goed mee. We merkten op dat als de klant meer specifieke wensen heeft voor een mesttank, dat de prijs en vooral de levertijd fors oploopt bij gerenommeerde merken. Die zijn meer ingericht op serieproductie. Met onze ervaring in mest en de kennis en ervaring van Tom Adams, hebben we gezegd: hier ligt een kans voor ons. Een kans om machines te bouwen die nog beter aan de eisen van de klant voldoen, minder vaak uitvallen en lage onderhoudskosten hebben.”

Wat is jullie ambitie?

Tim Kenis: “Wij gaan niet voor grote aantallen. Als je gaat voor de grote aantallen, en dan met name in het boerensegment, dan moet je op prijs gaan concurreren met merken zoals Peecon en Joskin. Dat lukt ons niet en daar zijn we ook niet voor ingericht.”

Tom Adams:
“Wij richten ons met name op de professionele eindgebruiker die de machine 1.000 tot soms wel 2.500 uur per jaar inzet. Die mensen geven liever wat meer uit aan iets dat goed bij hen past, lang meegaat en minder miserie geeft.”

Tot wel 2.500 uur per jaar?

Tim Kenis: “Jazeker. Er zijn bij ons grote veehouders en varkensboeren die jaarrond mest ofwel uitrijden op het land, ofwel doortransporteren naar (eigen) mestverwerkingen en mestvergisters. En dus ook de dunne fractie of het digestaat weer terug in de opslag brengen of uitrijden.”

In welke opzicht onderscheidt een mesttank van AK-Machinery zich?

Tim Kenis: “Zoals gezegd, we weten waar de zwakke punten zitten bij de andere merken. En we bouwen klantspecifiek. Zaken zoals zuigarmen kunnen we helemaal op wens maken. En we denken dat onze service en nazorg heel goed is.”

Tom Adams: “We kiezen ervoor om twee series te bouwen: een eenvoudige S-lijn met gegalvaniseerde tank, en daarnaast een meer professionele tank, de P-Line. De P-Line heeft een VGM-onderstel met onderhoudsvrije driepunts asophanging, een gepoedercoate tank, efficiënte hydrauliek, een modulair Isobus-systeem waarin we zaken kunnen combineren zoals bandendrukwissel, turbovullers, turbolossers, verdringerpomp, automatische monstername en een goed werkend afgiftesysteem.”

Lees verder onder de foto

Een nieuw merk op vakbeurs Agribex: AK Machinery uit Loenhout/Hoogstraten (B.).  Bijzonder is dat AK Machinery de mesttank optioneel levert met geveerde triangelassen die afkomstig zijn van de Nederlandse kiepwagenfabrikant VGM. AK Machinery kan mesttanks leveren van 11,5 kuub-enkelasser tot 25 kuubs-drie-assers. Er is een relatief eenvoudige S-line (gegalvaniseerd en voor transport) en een meer professionele P-Line (volledig gecoat en voorzien van een hefinrichting). De getoonde tank op vakbeurs Agribex kost €160.000. - Foto: Bob Karsten

Een nieuw merk mesttank op vakbeurs Agribex in december 2023: AK Machinery. Bijzonder is dat AK Machinery uit Loenhout/Hoogstraten (B.) de mesttank optioneel levert met geveerde triangelassen die afkomstig zijn van de Nederlandse kiepwagenfabrikant VGM. AK Machinery kan mesttanks leveren van 11,5 kuub-enkelasser tot 25 kuubs-drie-assers. Er is een relatief eenvoudige S-line (gegalvaniseerd en voor transport) en een meer professionele P-Line (volledig gecoat en voorzien van een hefinrichting). De getoonde tank op vakbeurs Agribex kost €160.000. – Foto: Bob Karsten

Waarom kiezen voor een driepunts asophanging?

Tim Kenis: “De overduidelijke trend van de laatste jaren is grote banden. Onze eerste tandemas-tank heeft zelfs 900/60 R32-banden eronder. Dat vraagt echt veel van de asophanging. Grote banden geven bij het manoeuvreren meer (zijdelingse) krachten op het onderstel en de assen. Het gros van de in serie geproduceerde mesttanks maakt gebruik van een asophanging via een bladveer en een hydraulische cilinder. Dat blijkt met die grote banden doorgaans te zwak. We verstevigden dat al bij veel klantmachines. We hebben ruim ervaring met de driepunts geveerde onderstellen onder onze de VGM-gronddumpers. Het blijkt stabieler en minder slijtagegevoelig.”

Wat maakt jullie elektronica zoveel anders dan al het bestaande?

Tom Adams: “Hier maken we gewoonweg gebruik van alle ervaring die er is. Dus een modulair systeem dat is ontstaan uit een samenwerking van Toms bedrijf AT-Systems en Bucher Automation (het vroegere Jetter Automation, red.) waar we ook importeur van zijn. Alle modules zijn ingegoten in hars en voorzien van waterdichte plug-and-playstekkers voor de ventielen en sensoren, zodat bekabelen kinderspel is geworden. Zijn er meer functies nodig? Dan plaatsen we gewoon een module erbij. De software schrijven we in eigen huis. Deze is ook modulair opgebouwd én er zijn wel honderden configuraties en opties mogelijk. Ook de storingsanalyse is hierdoor zeer eenvoudig.”

Gaan jullie ook zelf bemesters bouwen?

Tim Kenis: “Nee. We proberen wel samen te werken met enkele vaste leveranciers. Zo heeft de eerst verkochte AK-Machinery-mesttank een TBL-zodenbemester erachter. Hoe zich dat precies gaat ontwikkelen, zien we nog wel. Ons gaat het voornamelijk om de tank.”

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Onderhoud van de mestpomp? Zo gaat dat in de praktijk

Mest in de tussenkamer, een mestpomp die niet wil pompen. Wat kun je voorkomen en welke onderdelen van de mestpomp vervang...
Afbeelding artikel

Briri introduceert vaste mestverspreider Manure Professor

Briri omschrijft de vaste mestverspreider Manure Professor als een ‘high performer’ die met Isobus-besturing tot 50 meter breed kan strooien.
Afbeelding artikel

Evers Agro levert schijvenbemester voor Nexat-werktuigendrager

De werktuigendrager van de Duitse fabrikant Nexat is leverbaar met een schijvenbemester van Evers Agro.
Beheer
WP Admin