fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Elektrische Manitou en meer op Belgische vakbeurs Agribex (1)

De Franse fabrikant Manitou was dit jaar niet aanwezig op Agritechnica 2023 in Hannover, maar grijpt de Agribex aan om zijn MLT 625 E-verreiker te presenteren. Het is de eerste elektrische verreiker van Manitou voor de landbouwsector. Voor de bouwsector had Manitou al een variant gepresenteerd, die op detailniveau anders is. Manitou koos ervoor dít model eerst te elektrificeren omdat deze in een populair segment zit. Ook wordt dit type vaak gebruikt voor toepassingen waar een elektrische verreiker tot zijn recht komt. - Foto's: Bob Karsten

De Franse machinefabrikant Manitou presenteert zijn eerste elektrische landbouwverreiker op de Belgische mechanisatiebeurs Agribex in Brussel. Machinefabrikant Evers laat de Toric Compact 34-600-schijvenbemester zien. Maar er is meer nieuws, blijkt uit een eerste rondje van TREKKER over de beurs.

In het motorcompartiment van de MLT 625 E-verreiker ligt geen dieselmotor, maar twee elektromotoren. De ene elektromotor drijft een hydrauliekpomp aan voor de hydrostatische transmissie. De tweede elektromotor drijft een hydrauliekpomp aan voor onder andere de giek. Ook ligt er regeltechniek in en omvormers en koelers. De accu zit midden onder de machine. Manitou zegt dat je 4 uur achtereen kunt werken op één acculading. De machine is overigens een preview. Het is pas eind 2024 mogelijk om er een te bestellen, die naar verwachting midden 2025 wordt geleverd. Manitou verwacht vooral in Nederland en Noorwegen vraag naar de elektrische verreiker. De fabrikant doet nog geen uitspraak over een verwachte verkoopprijs.

Machinefabrikant Evers laat de Toric Compact 34-600-schijvenbemester zien. Het is een eenvoudigere en vooral lichtere versie van de eerder gepresenteerde Toric-schijvenbemester. Dat wil zeggen dat de schijven dichter op elkaar zijn gemonteerd en opgehangen als triltanden. Een kooirol achterop is optioneel. Je kunt hem ook krijgen met dieptewielen aan de voorkant, zoals hier getoond. Volgens Evers is de machine met 1.990 kg eigen gewicht vooral geschikt voor de kleinere mesttanks, waarbij er dus voldoende oplegdruk blijft. De getoonde bemester is 6 meter breed. Andere breedtes zijn eveneens leverbaar. De schijfafstand is 35 cm en de schijfdiameter 51 cm. De 6-meter-uitvoering telt 34 schijven.

De trekker was al op de Agritechnica te zien, nu staat-ie ook in Brussel; de nieuwe generatie Valtra S-serie tot ruim 400 pk.

Ook de grijsrode evenknie van de Valtra S is op de Agribex aanwezig. Dit is de nieuwe Massey Ferguson 9S-serie.

Nieuw bij Farmstore in Cuijk (N.-Br.) is deze voorzetwoeler. De machine is op wens van Farmstore gebouwd door de Italiaanse schoffelbouwer Cavalleretti. Farmstore beschikt als Alpego-importeur al over voorzetwoelers van het eveneens Italiaanse Alpego, maar niet over een voorzetwoeler met hydraulische hefinrichting. Dat laatste maakt het mogelijk om met enig gemak een werktuig achter de voorzetwoeler te koppelen. De voorzetwoeler is 3 meter breed, telt vier hydraulisch verstelbare woelpoten en staat in de prijslijst voor €9.600.

De Spaanse fabrikant Agrator vernieuwde de overtopfrees op verzoek van importeur Farmstore. Het resultaat is deze AMP-EMTH-overtopfrees. Belangrijkste wijziging is de freeskap, die meer volume heeft een ronder is (geen hoeken waaraan grond blijft plakken). Ook zijn de pennen van het pennenrek - die graszoden tegenhouden en losse grond doorlaten - trillend opgehangen. Daardoor zou het pennenrek niet zo snel vollopen in zware kleigrond. Het pennenrek is nog met een draaispindel te verstellen, maar Farmstore hoopt in de toekomst een hydraulisch verstelbaar pennenrek te kunnen leveren voor bonte percelen. Want door die pennen dichter bij de freesrotor te plaatsen, ontstaat meer druk, waardoor de grond er gemakkelijker doorheen wordt geduwd. De machine werkt 3 meter breed en is geschikt tot 230 pk. Optioneel is een pakkerwals (zoals foto) of een kooirol.

Een nieuw merk op vakbeurs Agribex: AK Machinery uit Loenhout/Hoogstraten (B.). De ‘A’ staat voor Tom Adams van AT-Systems, en de ‘K’ voor Kenis Landbouwmachines. De beide eigenaren zijn dit machinemerk gestart om onder deze naam nieuwe mesttanks op de markt te brengen. Volgens de bouwers zijn er vele machinefabrikanten die mesttanks bouwen, maar weinigen doen aan speciaalbouw. AK Machinery gaat zich onderscheiden op naar wens gebouwde mesttanks. Bijzonder is dat AK Machinery de mesttank optioneel levert met geveerde triangelassen afkomstig van de Nederlandse kiepwagenfabrikant VGM. Kenis is importeur voor VGM in België. De fabrikant kan mesttanks leveren van een 11,5 kuub enkelasser tot 25 kuub drie-assers. In het assortiment zit een relatief eenvoudig uitgevoerde S-line (gegalvaniseerd en voor transport) en een professionelere P-Line (volledig gecoat en voorzien van hefinrichting). De mesttank die AK Machinery toont op de Agribex, kost €160.000.

Een grote blikvanger én Agritechnica-prijswinnaar is ook te zien in Brussel: de CR11-maaidorser van New Holland. De Belgische fabrikant is trots de giga-maaidorser te kunnen tonen. Al was het niet gemakkelijk om 'm op de beurs te krijgen; de gigantische machine stond achterop een dieplader. Vanwege allerlei transportbeperkingen duurde de rit van de fabriek in Zedelgem naar de beurs in Brussel in totaal vier uur. De CR11-maaidorser is zo ontwikkeld dat deze binnen de maximale transportbreedte en -hoogte blijft. Echter, op een dieplader en op deze grote wielen is dat een uitdaging.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Start-up Robotic Perception demonstreerde een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).
Beheer
WP Admin