Lezer van de maand: Wilfred Jonker
TREKKER-lezer Wilfred Jonker heeft een boomkwekerij in Vriezenveen (Ov.). Hij werkt met twee grotere Fendt-trekkers en twee kleine trekkers, waaronder een Branson. De 211 Vario heeft als hoofdtaak grondwerkzaamheden en transport.
Al 25 jaar abonnee … Gebruik je TREKKER magazine om informatie op te doen voor je bedrijfsvoering?
“Ik lees het meer vanuit een brede interesse in mechanisatietechniek. Ik zie dat TREKKER toch steeds meer schrijft over grote machines en dat speelt op mijn bedrijf niet. Dat is vrij bescheiden, 6 hectare sierconiferen, op 13 hectare beschikbaar.”
Schets eens, wat heb je voor eigen mechanisatie?
“Ik werk met twee grotere Fendt-trekkers en twee kleintjes, waaronder een Branson. De 211 Vario heeft als hoofdtaak grondwerkzaamheden en transport. De gerenoveerde GT345 van bouwjaar 1986 is een werktuigendrager op hoge cultuurwielen. Daarmee doe ik het verzorgingswerk als schoffelen, bemesten en spuiten. Hij is bij de tijd, er zit ook gps-besturing op! Zo kan ik nauwkeurig sturen, maar ook met gps plantgaten boren.”
Wat heeft qua techniek je speciale interesse?
“Nou, elektrische trekkers vind ik een erg interessante ontwikkeling. Laatst ook op de Agritechnica bekeken. Als zoiets me erg boeit, vraag ik aanvullende informatie op bij de fabrikanten. Het is niet per se zo dat mijn klanten verlangen dat ik elektrisch ga werken, maar het is volgens mij de toekomst. En dan wil ik tijdig op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Een milieukwestie die klanten wel steeds belangrijker vinden, is minder gebruik van chemie.”
Dus straks veel vaker aan het schoffelen dan nu?
Dat komt er zeker aan. Chemie is vaak het goedkoopst, maar het sterft uit. De consument accepteert het niet meer. Dus zo veel mogelijk mechanisch onkruid bestrijden, en chemie erbij houden voor noodgevallen. Die cameragestuurde schoffels vind ik ook erg boeiend. Die fijntuning heb je nodig, om in de rij met extra nauwkeurigheid nog een centimeter dichter op de plant te schoffelen; gps voldoet alleen tussen de rijen.
Is robotisering ook een punt?
“Het is steeds moeilijker om goed personeel te krijgen, in de hele agrarische sector. Dus ja, het kan een uitkomst zijn. En het is ook erg gunstig voor de arbeidsverlichting natuurlijk. Je wilt dat jij en je werknemers lang gezond kunnen doorgaan.”
Is er genoeg mechanisatie specifiek voor de boomkwekerij?
“Nou, de grote mechanisatie in de akkerbouw loopt wel een stuk voor op onze kleine sector. Daar moeten ze goed naar kijken, en de nuttige dingen overnemen. Het heeft geen zin zelf ook het wiel uit te gaan vinden. Een probleem is ook dat zelfs binnen onze sector de bedrijven erg verschillen, en heel specifieke mechanisatie nodig hebben. Ik kan niet zomaar tweedehands materieel van een collega-boomkweker overnemen, het moet precies passen bij jouw spoorbreedte, bij jouw breedte van de bedden waarop je kweekt.”
Dan kom je snel bij speciaalbouw uit?
“Klopt. Kijk, als je een aardappelrooier nodig hebt, kun je overal terecht. Die werkt in Frankrijk hetzelfde als in Nederland, dus kan de fabrikant standaardiseren. Ik klop graag aan bij Ezendam in Borne (Ov.). Daar is de klant koning. Je gaat gewoon met die mannen om tafel zitten om de wensen te bespreken. Dan komen zij met de mogelijkheden die binnen jouw portemonnee passen.”
Lees verder onder de foto
Heb je zelf ook sleutelaarsbloed?
“Ik ben geen groot talent, ha ha. Je doet wat je kunt aan eenvoudig onderhoud en reparaties. Maar de laatste jaren besteed ik door tijdgebrek bijna alles uit aan een mechanisatiebedrijf, Niemeijer. Ik heb ooit wel eens een Eicher G40 opgeknapt, maar dat was gelukkig met hulp van een kameraad. Het uit elkaar sleutelen, daar draai ik mijn hand niet voor om. Weer in elkaar, dat was meer zijn ding.”
Nog interesse voor een extra oldtimer erbij of zo?
Er was ooit een Fendt 306 op het bedrijf, ik heb er wel eens spijt van dat ik die weg heb gedaan. Was een goede trekker. Maar ja, toen wou je eens wat anders, en het bedrijf is te klein om alles maar te houden. Toch kijk ik wel eens rond om er misschien een terug te kopen. Wie weet, in de toekomst.”
Auteur: Eric Wientjes
Gerelateerde tags: lezer van de maand