fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Machines bekijken op Joskin Pro Days

Tijdens de Joskin Pro Days werken monteurs door. Deze Drakkar-losbandwagen is bijna afgewerkt. De volledige hydraulische installatie wordt met een aggregaat getest. - Foto's: Koen Pans

In Soumagne, een plaatsje in de buurt van Luik in Franstalig België, is het hoofdkwartier van machinefabrikant Joskin gevestigd. Op de grootste productielocatie van het Belgische familiebedrijf bouwt Joskin mengmesttanks, silagewagens, kippers en meststrooiers. Joskin voert zijn producten uit naar 60 landen over de hele wereld. TREKKER bezocht de Joskin Pro Days, van 4-8 januari in Soumagne, inmiddels een traditie van het bedrijf. Het loont de moeite om de toonzaal, fabricage- en montagehallen van Joskin te bekijken. Naast de productielocatie in Soumange heeft Joskin 12 kilometer verderop nog een kleine vestiging ‘Spaw Tech’ waar medewerkers de mengmesttanks en de laadbakken lassen. Ook in Polen heeft Joskin een productielocatie en in Frankrijk zijn er twee.

Auteur: Koen Pans

Vanaf de parkeerplaats is te zien dat er verschillende wagens van het type Advantage op voorraad staan. Joskin gebruikt de aanduiding Advantage voor zijn producten die het in serie en standaardconfiguratie maakt om de prijs te drukken.

Vele onderdelen produceert Joskin zelf om op die manier minder afhankelijk te zijn van toeleveranciers. Daarvoor zijn allerlei robots in gebruik, zoals deze die volautomatisch de verschillende stukken in en uit de draaibank haalt.

Deze hal vol moderne lasersnijmachines is behoorlijk indrukwekkend. De stukken zijn zeer precies en op maat afgewerkt.

De chassisdelen worden met de hand gelast. Joskin besteedt veel aandacht aan de ergonomie van de werknemers. Met een draaibare houder kantelt het chassis 360 graden en kan de lasser zonder moeite en nauwkeurig zijn werk doen.

Naast de productielocatie in Soumange heeft Joskin 12 kilometer verderop nog een kleine vestiging genaamd Spaw Tech. Daar lassen medewerkers de mengmesttanks en de laadbakken. Er staat een door Joskin zelfgemaakte constructie. Deze houdt de voorgebogen staalplaat en deksel op zijn plaats zodat alles keurig gelast kan worden. Ook hier is de tank volledig te draaien.

Ook deze bak komt van Spaw Tech. Daar is hij in elkaar gezet en gepuntlast. Deze lasrobot maakt het zaakje af. Dat doet hij in 7 uur tijd. Met de hand zou het drie dagen duren. De robot last op die manier 400 bakken per jaar.

Opslagcapaciteit is natuurlijk cruciaal bij de productie. Hier zie je een deel van een volautomatisch opslagsysteem van metalen profielen met een lengte van 12 meter. De profielen zitten in een bak die 6 ton kan dragen. De bakken gaan met een liftsysteem van de opslagstructuur naar de productie-eenheid. De volledige opslaghal is 16 meter hoog en 36 meter lang, goed voor 2.400 ton aan profielen.

Deze mengmesttank met Hydro-tandemonderstel wacht op verdere montage. Alle onderdelen liggen al netjes klaar op de wagens.

Alle elektronische componenten worden bij Joskin geassembleerd in de elektronica-afdeling. Displays, joysticks, bedieningspanelen, met of zonder Isobus; op aanvraag kunnen de medewerkers in veel voorzien.

In het magazijn kun je niet om de corebusiness van het bedrijf heen. Onderdelen voor de mengmesttanks liggen klaar voor montage.

Een hele voorraad aan outlet en tweedehands machines staat te pronken voor de geïnteresseerde kopers.

Naast fabrikant en verdeler van de eigen producten is Joskin ook verdeler van Fendt- en Massey Ferguson-trekkers en andere landbouwmachines. Onder de naam Distritech is Joskin dan weer importeur voor onder meer Strautmann, Quicke en Monosem.

Tijdens de Joskin Pro Days verkoopt de machinefabrikant een hoop onderdelen die hij zelf niet meer gebruikt. De sleutelaars kunnen hier zeker hun slag slaan.

TREKKER sluit de rondgang af met een hapje en een drankje. Steevast vind je daar Victor Joskin (in het midden met bril), die het mechanisatiebedrijf 56 jaar geleden heeft opgericht, een praatje maken met de bezoekers.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Start-up Robotic Perception demonstreerde een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).
Beheer
WP Admin