fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Agro Techniek is terug met wiedeg met excentrische aandrijving

De wiedeg van Agro Techniek valt op vanwege de lange tanden en het gebruik van een excentrische aandrijving. - Foto's: Bob Karsten

Agro Techniek in Noordwijkerhout (Z.-H.) laat op vakbeurs Mechanisatietentoonstelling Bollenstreek (SMTB) in Vijfhuizen (N.-H.) een wiedeg zien die het bedrijf opnieuw in productie neemt. Opvallend aan de wiedeg: lange tanden en een excentrische aandrijving.

Agro Techniek bouwde in het verleden al wiedeggen en pakt nu, vanwege de toenemende populariteit van het wiedeggen, de draad weer op. Het mechanisatiebedrijf, onderdeel van Nobels Group, toont op vakbeurs SMTB een wiedeg met een werkbreedte van 4,5 meter. Er is ook een 5 meter brede versie leverbaar. De wiedeg van Agro Techniek komt onder de merknaam Nobels op de markt.

Excentrische aandrijving

Opvallend aan de Nobels-wiedeg is de combinatie van lange tanden en een excentrische aandrijving. De wiedeg telt zes tandrijen en heeft daarmee een tandafstand van 2,5 centimeter. Een hydromotor drijft een excentriek aan, waarmee de wiedeg tijdens het werk 8 centimeter zijdelings heen-en-weer beweegt. Dat zorgt ervoor dat een tand niet langs een plantrij sleept, maar er steeds doorheen beweegt.

Hier de excentrische aandrijving in beeld. De wiedeg beweegt daardoor tijdens het werk acht centimeter heen-en-weer.

Hier de excentrische aandrijving in beeld. De Nobels-wiedeg beweegt daardoor tijdens het werk 8 centimeter heen-en-weer.

Tanddruk per tand verstellen

Agro Techniek monteert lange tanden, omdat die flexibeler zouden zijn dan korte. Met lange tanden kun je gemakkelijker door vaste planten bewegen.

Je kunt de tanddruk verstellen. Dat gaat per tand, waarbij je de kromming van de tand in acht stappen verstelt. Het mechanisatiebedrijf overweegt een hydraulische, centrale tanddrukverstelling te bouwen.
Vraagprijs voor de getoonde Nobels-wiedeg is €19.500.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lemken-camerabesturing via iQblue Weeder op één Isobus-terminal

Met de software iQblue Weeder is Lemken er in geslaagd de complete Isobus-besturing van de schoffelmachine op één scherm weer te...
Afbeelding artikel

Dickson-Kerner introduceert digitale rotorwieder

DicksonKerner, specialist in mechanische onkruidbestrijding, introduceert de Varioroll-rotorwieder met sensorgestuurde hydraulische drukregeling.
Afbeelding artikel

Claas-camera op sideshiftbok Wifo DSD-Z 300 Smartshift

DSD-Z 300 Smartshift van Doorgrond/Wifo is geüpdatet. De sideshiftbok is verkrijgbaar met de Claas Culticam of met het Tillet and Hague-systeem.
Beheer
WP Admin