fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Spotsprayer Rumbojet en meer op mechanisatiebeurs Agribex (2)

Kruse uit Ootmarsum (Ov.) introduceert op de Belgische vakbeurs Agribex de Algäu-spotsprayer uit Duitsland. Deze is nu nog specifiek bedoeld voor het spuiten van zuring en paardenbloemen in grasland. De Rumbojet 880, zoals de machine wordt genoemd, detecteert de planten met een camera en kunstmatige intelligentie. Een volgende ontwikkeling is om de machine in mais als strokenspuit in te zetten.

Kort na Agritechnica 2023 is de Belgische mechanisatiebeurs Agribex niet de plek waar je als bezoeker de grote wereldprimeurs verwacht. Toch brengt deze beurs verschillende nieuwigheden en opmerkelijke zaken. Zo kunnen we spotsprayer Rumbojet 880 van Kruse uit Ootmarsum bekijken en een jubileummodel van de zelfrijdende Delvano-veldspuit zien.

Spotsprayer Rumbojet 880 is uitgerust met industriële spleetdoppen van Lechler. Deze hebben een tophoek van 20 graden. Bij 20 cm boven de grond spuiten ze 10 cm breed. De plaatsing is ook per 10 cm. Met een rijsnelheid van 10 km per uur kan die vlakken van 10x3 centimeter spuiten. Met LED-verlichting onder een gesloten kap hebben de camera’s steeds constante lichtomstandigheden. De machine is sinds 2020 op de markt. Er zijn 68 machines aan het werk, waarvan één in Nederland. Voor de 8.80 meterversie meldt Kruse een verkoopprijs van om en nabij €60.000.

Delvano introduceert de gedragen veldspuit EAK8. Deze is leverbaar tot 27 meter werkbreedte. Zijn voorganger EAK7 heeft een werkbreedte van maximaal 24 meter. De spuitbomen zijn gewijzigd en voorbereid op doppen per 25 centimeter en Wingssprayer. Tankinhoud 1.600 liter.

Delvano zou op vakbeurs Agribex 2021 zijn 55-jarige bestaan vieren. De beurs werd destijds geannuleerd vanwege de coronapandemie. Niettemin introduceerde de Belgische spuitmachinefabrikant een jubileummodel van zijn zelfrijder. Delvano heeft vijf veldspuiten gebouwd in een zwart-gele kleurstelling, met extra opties als luchthoorns op het dak. Daarvan zijn inmiddels drie machines afgeleverd.

Niet zozeer een nieuw product, maar wel nieuw in het programma van Kruse: de Gruber-opraapwagen uit Oostenrijk. In dit geval de kleinste wagen met 11,5 kuub inhoud. De wielen zitten naast in plaats van onder de bak voor een zo laag mogelijk zwaartepunt. De wagen is uit te voeren met dwarsafvoerband. Gruber levert ook wagens met rotorinvoer en tot totaal bijna 28 kuub inhoud (DIN) op een tandemas.

De Belgische machinefabrikant Steeno ontwierp drie jaar geleden de Cheiron-wentelploeg. Deze heeft inmiddels nog wat verbeteringen ondergaan en is nu praktijkrijp. De ploeg kan wentelen zonder dat de vario in en uit hoeft te bewegen. De machine kan met het steunwiel strak langs een afrastering ploegen en heeft een wat fraaiere vormgeving dan zijn voorgangers. De Cheiron is verkrijgbaar tot maximaal zes scharen.

Steeno introduceert tevens het HB 127 breedvoorrister voor 30% meer ruimte in de voor. Het HB 127-rister vraagt wat meer trekkracht, maar op lichte tot middelzware grond kun je volgens Steeno volstaan met alleen het achterste ploeglichaam uit te rusten met het breedvoorrister.

Landkracht Agri uit Hellendoorn (Ov.) toont een vernieuwde (links) en een nieuwe (rechts) eenvoudige bumper van Sauter. Het linker model is uit te rusten met vanghaken en een gereedschapskist.

Wielen- en velgenspecialist Gruva uit Zeeuws-Vlaanderen heeft een nieuwe constructie voor de vrijloop van een dubbelluchtwiel op een vooras. Eerder paste het een constructie met een wielnaaf toe, nu met een draaikrans. Voordeel: de wielbouten van het eerste wiel blijven door de open constructie toegankelijk. Gruva denkt nog na over een systeem om te zorgen dat het buitenste wiel bij rechtuitrijden ook tractie kan overbrengen. Op Agribex was het systeem rondom voorzien van een luchtdrukwisselsysteem van Agribrink.

Boeren in heel Europa hebben belangstelling voor mechanische onkruidbestrijding en het toepassen van groenbemesters of onderzaai. Pöttinger toont hier zijn rotorwieder met opgebouwde pneumatische zaaimachine,. De machine strooit het zaad in de stroom van losse grond die een rotorwieder opwerpt.

De wiedeg van Einböck is vanaf heden leverbaar met automatische hydraulische drukinstelling op de tanden. Een tand die niet veerbelast is, dient als referentie voor de sensor. De sensor stuurt de drukinstelling aan en houdt deze constant.

In Belgische landbouw is de Unimog voor transportwerk op dit moment belangrijker dan in Nederland. Je mag er in België 60 kilometer per uur mee rijden, mits de aanhanger er geschikt voor is. Met 350 pk onder de kap en banden voor wegtransport is de Unimog een compact, comfortabel en relatief efficiënt voertuig vergeleken met een traditionele trekker.

New Holland profileert zich als leverancier van trekkers die op methaangas kunnen lopen. Dit speelt vooral in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Behalve dat de T7 op methaangas op de beursvloer is te bewonderen, maakt New Holland met een maquette duidelijk hoe een trekker op methaangas in een zelfvoorzienende boerderij kan passen.

Al is Agribex vooral een mechanisatiebeurs, er hoort volgens de Belgen ook een veetentoonstelling bij. Van oudsher krijgt het vleesvee veel aandacht en wordt de fokkerij uitgebreid uit de doeken gedaan.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Peecon’s overlaad-uitkuilfrees schittert op Eurotier   

Overlaad-uitkuilfrees Rapide XL-V is volgens Peecon een ideaal alternatief voor de zelfrijdende voermengwagen. Peecon peilt meningen op de Eurotier.
Afbeelding artikel

FOTO | Eima 2024: van elektrische rotorkopeg tot nieuwe rups- en cultuurbanden

TREKKER zag op Eima 2024 veel nieuws. Van een elektrische rotorkopeg en hightech plantmachine tot nieuwe rups- en cultuurbanden.
Afbeelding artikel

FOTO | Beursprimeur Faresin-verreiker FS6.26 en meer op Eima 2024

Een echte beursprimeur van Faresin op Eima 2024: de FS6.26-verreiker. Ook zag TREKKER uitschuifbare voorladers en slimme voorladers.