fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Wie goed rekent, kan genieten van zijn materieel’

Wie een beetje rekent, kan zich in elk geval voorhouden of de investering in materieel uit kan of niet. Dat stelt TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum in zijn blog. - Foto: Helgy/Canva

We weten allemaal dat de aanschafprijzen grofweg met 25% zijn gestegen de afgelopen twee à tweeënhalf jaar. Soms sla ik achterover van bepaalde prijzen. Het zijn weliswaar brutoprijzen, maar toch. € 150.000 voor een bandhark, € 300.000 voor een viercilinder trekker en een paar miljoen voor die Nexat-zelfrijder.

Wie een beetje rekent, kan zich in ieder geval voorhouden of de investering uit kan, of niet. Want wie goed rekent, kan ook echt genieten van zijn materieel en er geld aan verdienen. Waarom ik dit stel? In mijn onderzoek naar leasetarieven deelden al mijn bronnen één ding: ‘Veel loonwerkers kunnen niet (door)rekenen’. Van zo’n uitspraak krijg ik buikpijn.

Rekenwerk en administratie

Loonwerkers hebben mijns inziens het mooiste beroep van de wereld. En dan gooit een stukje rekenwerk en administratie roet in het eten. Uiteraard gaat de uitspraak niet op voor alle loonwerkers, maar wel voor een groeiende groep die de kostenstijgingen niet willen of kunnen doorberekenen. Algemeen maken de mensen in onze branche zich zorgen.

Gestegen rente

Het zijn niet alleen de duurder geworden machines, maar vooral de huidige gestegen rente. Enkele jaren terug stond deze op 1 à 2%, nu op 6 à 8%. Als je € 200.000 leent of leaset bij de huidige rente, ben je jaarlijks € 14.000 tot € 16.000 aan rente kwijt. Maak je met deze machine 750 inzetbare of betaalde uren, dan is dat toch zo’n € 20 per uur aan rentekosten. De meesten beseffen dit kennelijk niet. Ik ook niet.

Oplopende voorraden

Inmiddels treft de hogere rente meerdere bedrijven. Ook dealers en importeurs kampen met oplopende voorraden. Ook daarvoor worden leningen afgesloten. € 2 miljoen aan nieuwe trekkers en machines op voorraad, is toch elk halfjaar € 70.000 aan rentekosten.

Het enige wat je kunt doen, is rekenen, rekenen, nog eens rekenen en alert blijven. Zorg ervoor dat je de juiste adviseur of boekhouder naast je hebt staan. Het kan een hoop ellende en buikpijn voorkomen. Want dat zou zonde zijn in deze mooiste branche van de wereld.

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Schade aan materieel? Gps-diefstal? Op pad met de schade-expert

TREKKER gaat op pad met een schade-expert. Een inkijkje in de wereld van schadebeoordeling, plus tips van de expert.
Afbeelding artikel

Oldtimer trekker op maat verzekeren

Zodra een trekker op de openbare weg komt, moet deze verzekerd zijn. Voor een oldtimer trekker zijn aparte polissen af te...
Afbeelding artikel

Machines leasen? Financial lease is ongekend populair

80% van de duurdere machines wordt geleased. TREKKER duikt in de wereld van leasevormen en geeft inzicht in leasetarieven van trekkers.
Beheer
WP Admin