fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

New Holland onthult giga maaidorser CR11 op Agritechnica

Na veel geheimzinnigheid presenteert New Holland zondag 12 november officieel de CR11-maaidorser. Dat is het nieuwe vlaggenschip van de machinefabrikant, dat 20 tot 40% meer dorscapaciteit zou hebben dan het huidige topmodel CR10.90. - Foto's: Mark Pasveer

Machinefabrikant New Holland werkte achter de schermen tien jaar lang aan de ontwikkeling van zijn nieuwe giga maaidorser CR11. Vandaag, zondag 12 november, is de CR11-maaidorser officieel aan het publiek gepresenteerd op vakbeurs Agritechnica 2023 in Hannover (D.).

Machinefabrikant New Holland stopt met de geheimzinnigheid rondom het nieuwe topmodel maaidorser, waar in het Belgische Zedelgem al zo’n tien jaar aan wordt gewerkt. New Holland onthult op vakbeurs Agritechnica 2023 in Hannover namelijk het eindresultaat: de CR11-maaidorser.

De maaidorser is voorzien van een gouden kleur. Daarmee viert New Holland dat de machine is bekroond met de enige gouden Agritechnica-medaille (innovatieprijs). De gouden kleur is een showdingetje; de CR11 komt op de markt in de bekende gele kleur van New Holland. Ter indicatie: de dorscapaciteit ligt 20% (in graan) tot 40% (in mais) hoger dan die van het huidige topmodel CR10.90. Daarvoor ontwikkelde New Holland bredere en langere dorsrotoren.

Lees verder onder de video

Grotere rotoren

Het dorsprincipe van de CR11 is gelijk aan die van het huidige topmodel CR10.90. Dat wil zeggen dat er twee in de lengte liggende dorsrotoren in de machine zitten.

Daarmee houdt de gelijkenis wel op, want praktisch ieder component is vernieuwd. Te beginnen met de rotoren zelf: die meten 61 cm in doorsnede (was 56 cm). Ze zijn 3,5 meter lang in plaats van 2,9 meter. De dorsrotoren worden aan de achterkant aangedreven, door een continu variabele transmissie. Om het hydrostatische aandeel laag te houden, zit er ook een 3-traps versnellingsbak tussen. Die cvt maakt het overigens mogelijk om de dorsrotoren andersom leeg te draaien. Dan draait ook de invoerrol mee, doordat een riemspanner eveneens omdraait.

Maximaal 775 pk

Het motorblok ligt er trouwens praktisch boven, maar ligt nu in de lengterichting in plaats van dwars zoals op de CR10.90. Dat motorblok ligt aan de rechterkant van de machine en compenseert daarmee het gewicht van de losvijzel die links zit. Het motorblok levert overigens maximaal 775 pk.

Opmerkelijk is dat de linker dorsrotor aan de voorkant een invoerrol rechtstreeks aandrijft. Daardoor hebben de dorsrotor en invoerrotor altijd verhoudingsgewijs dezelfde draaisnelheid.

Goede verdeling op de zeven

De zeven schudden niet alleen naar voren en naar achteren, maar ook naar links en rechts. New Holland rust de zeven uit met sensoren. Die wegen hoeveel materiaal er op de zeef ligt en op welke plek. Volautomatisch zorgt de machine er dan voor dat het materiaal netjes verdeeld over de zeven ligt. Dat kan handig zijn op hellingen (de zeven worden niet langer horizontaal gehouden) of als je alleen één kant van het maaibord gebruikt, zoals bij een geer of bij een laatste strookje graan.

Grotere uitwerptrommel

De uitwerptrommel achter de rotoren, die het stro uit de machine slaat, is nu groter. Voorheen gooide deze het stro op een afvoerband als je het niet wilde verhakselen. Nu gaat het stro altijd door de strohakselaar, en draait deze de andere kant op. Als je het stro niet wilt verhakselen, stel je de strohakselaar in op een lage versnelling (900 toeren) en werpt die simpelweg het stro achter de machine.

Sensor meet strolengte

Radarsensoren links en rechts van de machine controleren constant de stroverdeling. Bij zijwind wordt de verdeling automatisch aangepast. Ook bijzonder: een sensor aan de achterkant meet constant de strolengte. Op basis daarvan worden automatisch de tegenmessen ingesteld. Als de omstandigheden gedurende de dag veranderen, blijft de haksellengte toch gelijk.

Volgens New Holland heeft de machine een lossnelheid van 210 liter per seconde. Bovendien is de CR11 voorzien va een breed maaibord, dus een lange lospijp. New Holland test de maaidorser met een ruim 18 meter breed maaibord.

Volgens New Holland heeft de machine een lossnelheid van 210 liter per seconde. Bovendien is de CR11 voorzien va een breed maaibord, dus een lange lospijp. New Holland test de maaidorser met een ruim 18 meter breed maaibord.

Bredere rupsen

De graanbunker bovenop de machine heeft een inhoud van 20.000 liter. De bunker is voorzien van een deur aan de achterzijde, zodat je vanaf het motorcompartiment zonder klimmen de bunker inkomt. Volgens New Holland bedraagt de lossnelheid 210 liter per seconde. Ter indicatie: tijdens een test in het Verenigd Koninkrijk in gerst loste de 20.000 liter volle bunker in 80 seconden.

Maaidorser CR11 staat op vakbeurs Agritechnica op VF900/65 R46-banden. Daarmee zou de machine zo’n 4 meter breed zijn. De CR11 wordt ook op rupsen aangeboden. Het is mogelijk er een 66 centimeter brede rups onder te monteren, waarbij de machine binnen de 3,5 meter breedte blijft. Opmerkelijk: de machine is groter dan het huidige topmodel CR10.90, maar bij die machine was de rupsbreedte beperkt tot 61 cm (bij 3,5 meter machinebreedte). De maaidorser weegt trouwens met 26 ton zo’n 2 ton meer dan de CR10.90.

Op Agritechnica 2023 toont New Holland zijn nieuwe maaidorser op wielen (900/65 R46-banden), maar een machine op rupsen is ook leverbaar. Met 66 cm brede rupsen zou de machine alsnog niet breder zijn dan 3,5 meter.

Op Agritechnica 2023 toont New Holland zijn nieuwe maaidorser op wielen (900/65 R46-banden), maar een machine op rupsen is ook leverbaar. Met 66 cm brede rupsen zou de machine alsnog niet breder zijn dan 3,5 meter.

Maaibord 12,5 tot 18,3 meter breed

De CR11-maaidorser – het gaat om één model – is uit te rusten met een maaibord met een breedte van 12,5 tot 18,3 meter. De nieuwe techniek die op deze maaidorser zit, is voorlopig alleen te vinden op dit model. De kleinere CR-maaidorsers blijven qua dorstechniek ongewijzigd. Wel zijn die eveneens voorzien van het nieuwe uiterlijk en de nieuwe MY2025-cabine. In de cabine zitten twee 12 inch grote beeldschermen die we kennen van de huidige generatie New Holland-trekkers.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Claas Trion 730-maaidorser high end voor middensegment

TREKKER testte de Claas Trion 730-maaidorser vorige zomer uitvoerig. De 730 is met recht een high end middenklasse maaidorser.
Afbeelding artikel

Waarop letten bij het kopen van een veegmachine?

Let bij de aanschaf van een veegmachine niet alleen op de prijs, maar ook op de borsteldiameter, de loopwielen en het...
Afbeelding artikel

Van landbouwmachines als neventak naar hoofdactiviteit

Akkerbouwer Peter Cuelenaere is sinds 2012 ook officieel handelaar in landbouwmachines. Wat begon als neventak neemt nu bijna al zijn tijd...