fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

New Holland wint gouden medaille met nieuwe giga-maaidorser

New Holland werkt aan een grotere maaidorser. Het gaat om een machine met, net als het huidige topmodel CR10.90, twee in de lengte liggende dorsrotoren. Die rotoren zouden in het nieuwe model groter en langer zijn. Foto’s: New Holland.

Machinefabrikant New Holland presenteert op de Agritechnica in Hannover een nieuwe giga-maaidorser. De fabrikant wint daarmee een gouden medaille als innovatieprijs.

New Holland ontwikkelt in het Belgische Zedelgem een nieuwe, grotere maaidorser die op de komende editie van de Agritechnica in het Duitse Hannover wordt gepresenteerd. De innovatie wordt door de zogenoemde DLG Innovation Jury bekroond met de enige gouden medaille. Het gaat hierbij om de machine waarvan al meerdere keren een prototype is gespot.

Lees verder onder de foto

De nieuwe maaidorser werkt met een ruim 15 meter breed Macdon-maaibord.

De nieuwe maaidorser werkt met een ruim 15 meter breed Macdon-maaibord.

Details nog geheim

Pas op de beurs in november maakt New Holland alle details bekend van de nieuwe machine. Wat nu al wél wordt gezegd is dat slechts 5% van de onderdelen afstamt van het huidige topmodel, de CR10.90. En dat betekent dat New Holland voor de nieuwe machine 95% van alle onderdelen heeft vernieuwd. Het dorsprincipe bestaat zoals van New Holland bekend uit twee in de lengte liggende dorsrotoren, die nu langer en groter zouden zijn dan die van het huidige topmodel.

Ruim 15 meter breed

De maaidorser wordt uitgerust met een maximaal ruim 15 meter breed Macdon-maaibord. En om het stro ook zo breed te verspreiden is de strohakselaar aangepast en geautomatiseerd. De achterkant van de maaidorser is bijvoorbeeld uitgerust met radar-sensoren die door stof heen kunnen kijken, en die het strooibeeld checken en zonnodig aanpassen. Zo wordt de stroverdeling continu aangepast op bijvoorbeeld hellingen of bij (zij)wind.

Lees verder onder de foto

Ook de stroverdeling werkt tot ruim 15 meter en is geautomatiseerd. Dat wil zeggen dat de verdeler zich automatisch aanpast bij bijvoorbeeld hellingen of (zij)wind.

Ook de stroverdeling werkt tot ruim 15 meter en is geautomatiseerd. Dat wil zeggen dat de verdeler zich automatisch aanpast bij bijvoorbeeld hellingen of (zij)wind.

Legaal over de weg

De vakjury van het Duitse DLG bekroont de maaidorser met een innovatieprijs vanwege het feit dat New Holland het dorskanaal heeft verbreed, maar dat de machine nog wel binnen wettelijke transportbreedtes valt. Dat is de fabrikant gelukt door de aandrijving van verschillende componenten anders in te richten. Daarnaast zou de machine vol zitten met nieuwe geautomatiseerde functies.

Zoals gezegd presenteert New Holland de machine op de komende Agritechnica. Dan maakt de fabrikant de technische gegevens bekend, en ook de typebenaming. Er wordt nog geheimzinnig gedaan over in welke kleurstelling de machine getoond gaat worden; in camouflagekleuren, het (vernieuwde) gele uiterlijk, of een andere kleurstelling.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Machinepark met voor elke klus een passende bak

TREKKER bekijkt de kilverbakken en dozerbakken in het machinepark van Dave Straathof: een waar kilverparadijs.
Afbeelding artikel

New Holland viert 60 jaar Basildon met T7.300 Special Edition

Ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van zijn trekkerfabriek in het Britse Basildon ontwierp New Holland een T7.300 Special Edition.
Afbeelding artikel

Wil jij deze New Holland T7.300 testen?

TREKKER is op zoek naar een enthousiaste, kritische tester die de New Holland T7.300 wel eens wil proberen.
Beheer
WP Admin