fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Maaier Claas Disco 9700 kan tot 500 pk hebben

TREKKER zag de nieuwe maaier Claas Disco 9700 aan het werk in Duitsland. Deze zit tussen de 9200- en de 1010-maaiers in. Niet breder, wel fors zwaarder. Een impressie. - Foto's: Jacco van Erkelens

Claas bracht onlangs een nieuwe maaier op de markt. De Claas Disco 9700 is er in vijf uitvoeringen. Volgens de fabrikant is de maaier geschikt voor trekkers tot 500 pk en verwerkt de machine gewasopbrengsten van 60 ton per hectare. TREKKER zag een Claas Disco 9700 aan het werk in Duitsland. Een impressie.

Claas is een bekende speler binnen het maaiersegment. De machinefabrikant monteert maaibalken waarbij 850 aftakastoeren per minuut volstaan om te maaien. Door het lagere motortoerental bespaar je brandstof tijdens het maaien, zo redeneert Claas. Dit aandrijfconcept dat Claas onder de naam Max Cut vermarkt, zit ook onder de nieuwste toevoeging binnen het maaiergamma van Claas: de Disco 9700. Deze zit tussen de 9200- en de 1010-maaiers in. Niet breder, wel fors zwaarder.

De Claas Disco 9700 is bedoeld om grote oppervlaktes met zware biomassagewassen met een opbrengst tot 60 ton per hectare te verwerken. De maaier kan vermogens aan tot 500 pk. Om dit over te brengen ontwikkelde Claas samen met Walterscheid nieuwe, drievoudig telescopische P-Line-aftakassen met K-90-slipkoppelingen.

De maaiers zijn verkrijgbaar in drie uitvoeringen: zonder kneuzer, met kneuzer (9700 C) en met rollenkneuzer (9700 RC). De laatste twee kun je uitrusten met dwarsafvoerbandjes.

Hydraulisch overlap regelen

De maaier heeft een werkbreedte van 8,8 tot 9,5 meter. De maaielementen zijn in het midden opgehangen aan zwenkarmen die op hun beurt aan de draagarmen zitten. De zwenkarmen kunnen hydraulisch 50 centimeter naar binnen en 30 centimeter naar buiten zwenken. De totale slag is 70 centimeter. Dit maakt het mogelijk om bij bochten de overlap te vergroten, waardoor je minder snel stroken gras laat staan. Velden met veel bochten of glooiende percelen zijn dus netter af te maaien dan bij een vaste constructie.

De bediening van de maaielementen gaat via de Isobus-terminal van de trekker. Bij transport klapt de maaier recht omhoog en zakt vervolgens omlaag via de zwenkarmen. Zo komt de maaier onder de 4 meter hoogte.

Lees verder onder de foto

De maaielementen hangen aan hydraulisch bediende zwenkarmen. Daarmee kun je traploos de overlap regelen voor het maaien van bochten.

De maaielementen hangen aan hydraulisch bediende zwenkarmen. Daarmee kun je traploos de overlap regelen voor het maaien van bochten.

Band egaal vullen met Auto Swather

Rust je de 9700 C of 9700 RC uit met afvoerbandjes, dan komt er Auto Swather op de kappen te staan. De afvoerbanden op de maaier die wij zagen in combinatie met de rollenkneuzer hebben een breedte van 1.100 millimeter en zijn verstevigd met kevlar. De band staat aanzienlijk steil op de maaier en loopt taps toe naar de buitenkant. Aan de binnenkant is er dus meer ruimte voor het gewas dat uit de maaier komt. Met dit alles vult de afvoerband zich netjes egaal en legt een mooi zwad af.

Dat zien we ook bij een lichte snede gebeuren in Duitsland tijdens de presentatie. Hoewel het zwad netjes wordt neergelegd, zien we wel strepen in het maaibeeld. Navraag bij de fabrikant leert ons dat dit komt doordat de maaier was afgesteld voor het maaien van luzerne. Op het laatste moment veranderde dit, waardoor de maaier eigenlijk met de verkeerde instellingen in het gras reed. Onder andere de nieuwe verhoogde slijtsloffen en een te hoge druk veroorzaakten hier de strepen, aldus importeur Kamps de Wild. De nieuwe slijtsloffen verhogen de maaihoogte met 15 millimeter met als doel een betere hergroei en vermindering van ruwe as.

Lees verder onder de foto

Bij het opklappen zakt de maaier door de hydraulische zwenkarmen en zakt daarmee tot een hoogte van 3,85 meter.

Bij het opklappen zakt de maaier door de hydraulische zwenkarmen en zakt daarmee tot een hoogte van 3,85 meter.

Standaard Isobus en loadsensing

Tot de standaarduitvoering behoort onder meer de loadsensing en de bediening via de Isobus-trekkerterminal. Heb je geen Isobus-terminal, dan kun je als optie een Cemis 700-terminal bijbestellen voor bruto € 1.100.

De potentie van de maaier voor zware omstandigheden is zichtbaar. Alles ziet er zwaar en degelijk uit. Helaas konden we de Claas Disco 9700 niet aan de tand voelen in zware omstandigheden, maar moesten we het doen met een vrij lichte snede. De zwadafvoerbanden leggen net werk af, maar de maaier liet wel strepen staan.

Wie zoekt naar een maaier om zware gewassen te oogsten, tikt voor de eenvoudigste Disco 9700 Comfort (zonder kneuzer) bruto € 52.650 af. Voor grofweg € 28.000 extra heb je een tandenkneuzer onder de kap. Wie gaat voor een Disco 9700 C Auto Swather komt uit op bruto € 118.342. Geen boerenmachine dus, maar wel een maaier om veel veld mee te maken.

Auteur: Jacco van Erkelens

Op zoek naar een gebruikte Claas Disco-maaier? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

SaMASZ-vlindermaaier geeft veel capaciteit

Bij melkveehouderij Van der Veen in Spanga (Fr.) bepalen capaciteit en onderhoud de keuze voor de SaMASZ-vlindermaaier.
Afbeelding artikel

Bieten ontstenen, wassen en snijden met de Elephant Beet Washer

Het Ierse Cross Agricultural Engineering bouwt onder andere bietenwassers en -snijders. Eén van de producten die het bedrijf aanbiedt is de...
Afbeelding artikel

Video | Elephant Beet Washer is 4-in-1-oplossing voor bieten reinigen en snijden

TREKKER ziet bietensnijder Elephant Beet Washer aan het werk bij loonbedrijf Franco en Zoon in Lissenwege, België.
Beheer
WP Admin