fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Indiase Tafe presenteert trekkers op waterstof en elektriciteit

Twee opvallende trekkers bij de Indiase trekkerfabrikant Tafe: links staat een trekker die rijdt op waterstof en rechts een elektrische trekker. - Foto’s: Mark Pasveer

De Indiase trekkerfabrikant Tafe toont op de Agritechnica twee noviteiten: een elektrische trekker en een trekker op waterstof. Die laatste is slechts een concept, maar de accutrekker is in 2024 te koop.

Tafe showt in zijn stand op vakbeurs Agritechnica in Hannover (D.) een elektrische trekker en een trekker die rijdt op waterstof. Beide machines zijn voorzien van een zwarte kleur. De elektrische trekker zal na de zomer van 2024 te koop zijn. De waterstoftrekker is vooralsnog niet te koop, deze is slechts een concept.

Compacttrekker E30 met 27 pk

Tafe noemt de elektrische trekker de E30. Het gaat om een compacttrekker met 27 pk. Er ligt een lithium-ion-accu in en een transmissie met twee versnellingen. Daarmee rijdt de trekker of 0 tot 10 km/u, of in de hoge versnelling 0 tot 24 km/u. Vanwege de elektromotor gedraagt de trekker zich als een traploze.

Lees verder onder de foto’s

Dit is de elektrische trekker van Tafe. De machine heeft een accupakket en een elektromotor die 27 pk levert. Daarmee kun je op één acculading 4 uur zwaar werk doen (klepelen) of 10 tot 12 uur lichte werkzaamheden.

Dit is de elektrische trekker van Tafe. De machine heeft een accupakket en een elektromotor die 27 pk levert. Daarmee kun je op één acculading 4 uur zwaar werk doen (klepelen) of 10 tot 12 uur lichte werkzaamheden.

Twee pedalen

Typerend zijn de twee pedalen. Met het ene pedaal rijdt de trekker vooruit, met de andere achteruit. Volgens de fabrikant kan de trekker met één acculading 4 uur lang zwaar werk doen (klepelen), en 10 tot 12 uur lichte werkzaamheden. Net als bij elektrische personenauto’s kun je een snellader gebruiken om hem in een uur bijna helemaal op te laden. Aan een ‘gewone’ oplader duurt dit vijf uur.

Tafe zegt de elektrische trekker na de zomer van 2024 op de markt te brengen. Een vraagprijs is nog niet bekend.

Tafe toont ook een waterstoftrekker, al is het slechts een concept. De infrastructuur voor het tanken van waterstof is nog niet klaar voor een trekker op waterstof, aldus Tafe. In de trekker ligt trouwens een verbrandingsmotor die draait op waterstof.

Tafe toont ook een waterstoftrekker, al is het slechts een concept. De infrastructuur voor het tanken van waterstof is nog niet klaar voor een trekker op waterstof, aldus Tafe. In de trekker ligt trouwens een verbrandingsmotor die draait op waterstof.

Trekker op waterstof nog niet klaar

In de grotere trekker die ernaast staat, ligt een 55 sterke Simpsons-verbrandingsmotor die werkt op waterstof. De trekker is voorzien van waterstoftanks achter de stoel en onder de platformvloer.

Volgens Tafe werkt de trekker wel, maar zijn er geen concrete plannen om ’m in de markt te zetten. De infrastructuur om waterstof te tanken is er volgens de fabrikant nog niet klaar voor.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Autonome Fendt 716 werkt zonder constante supervisie

Loonwerker en akkerbouwer Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) trapte onlangs de NPPL-praktijktest 2024 af met een autonoom werkende Fendt 716.
Afbeelding artikel

Vernieuwde John Deere 6M-serie gaat tot 281 pk

John Deere vernieuwt de 6M-serie en laat de trekker vandaag voor het eerst zien op de graan- en machinebeurs Cereals in...
Afbeelding artikel

Keert trekkerfabrikant Ursus terug?

De Poolse trekkerfabrikant Ursus lijkt terug te komen. Ursus bouwt volgens een Poolse website aan een 25-pk sterke trekker, de Ursus...
Beheer
WP Admin