fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Voorproefje Agritechnica 2023: dit is het opvallendste nieuws

Medewerkers van Same Deutz-Fahr trekken een zwart doek over het trekkernieuws van Deutz-Fahr. Het gaat om nieuwe zescilindermodellen uit de 6-serie. Op zondag 12 november worden de trekkers officieel gepresenteerd en wordt het doek eraf getrokken. - Foto’s: Mark Pasveer

Zondag 12 november gaat vakbeurs Agritechnica 2023 in Hannover (D.) officieel van start. TREKKER loopt op zaterdag 11 november alvast een rondje over de beursvloer van Agritechnica 2023. In deze fotoreportage brengen we alvast het opvallendste machinenieuws. Met nieuws van onder andere machinefabrikanten Deutz-Fahr en Fendt. Sommige fabrikanten doen nog geheimzinnig, zoals New Holland, Tafe en Massey Ferguson.

Deutz-Fahr maakt van de Agritechnica gebruik om nieuwe trekkermodellen te introduceren. Het gaat om zescilinder-modellen uit de 6-serie. Er ligt een 6.1 liter Deutz-motor in een traploze TTV-transmissie. Zondag 12 november worden de trekkers officieel gepresenteerd.

Fendt verrast op de Agritechnica met een bredere versie van de eerder gepresenteerde elektrische smalspoortrekker. Deze e107, die op de stand staat, is voorzien van een range-extender in de fronthef. Die range-extender is ontwikkeld door Blue World Technologies en draagt vloeibare methanol mee, wat wordt omgezet in een waterstofrijk gas dat middels een brandstofcel wordt omgezet in elektriciteit.

Ook bij Fendt: een trekker die rijdt op waterstof. De trekker is te herkennen aan onder andere de waterstoftank op het dak. De trekkerfabrikant maakt zondag 12 november de details bekend van deze twee nieuwe ontwikkelingen.

Geheimzinnigheid bij Massey Ferguson: hier, onder dit kleed, staat de opvolger van de 8700S-serie. Op zondagochtend 12 november wordt het doek verwijderd en zal daar de nieuwe 9S-serie te zien zijn. Houdt www.trekkeronline.nl in de gaten voor meer over deze trekker.

Dat werktuigfabrikant Kuhn de Karl-veldrobot zou presenteren, was reeds bekend. Het is nog niet toegestaan om dicht bij te komen, maar hier toch alvast een blik op de nieuwe robot, van een afstandje.

Claas viert het 50-jarige bestaan van hun zelfrijdende hakselaars. Ter ere van dit jubileum staat er op de Claas-stand een Jaguar 990 TerraTrac in afwijkende kleurstelling, en voorzien van een jubileumlogo en ‘operator package’.

Nieuw bij Claas: een elektrische verreiker. De Scorpion 732e werkt met twee elektromotoren van beide 90 kW. Een is voor de rijaandrijving, de andere voor de hydrauliek. Met een volle accu zou je 4 uur kunnen werken. De verreiker rijdt maximaal 30 km/u.

De Italiaanse spuitenfabrikant Mazotti is al sinds 2017 in handen van John Deere. Voor het eerst wordt er een Mazotti-spuit in John Deere-kleurstelling getoond. Naast de John Deere-stand, is er ook nog een Mazotti-stand waar de Italiaanse spuitmachines in Mazotti-kleurstelling staan.

Misschien niet geheel nieuw, maar wel voor het eerst op de Agritechnica en zeker een highlight, is deze Nexat-werktuigdrager. De machine is voor de beurs uitgerust met een maiskolvenplukker een maaidorser-unit.

Deze Monarch-trekker is overgekomen vanuit de Verenigde Staten. De fabrikant uit Californië, en (deels) in handen van CNH Industrial is nu ook zelf met een trekker op de Agritechnica te zien. Het gaat om een volledig elektrische trekker met enkele autonome functies.

De Turkse trekkerfabrikant Basak laat een nieuwe trekker zien, namelijk de Basak 5075. Er zijn nog weinig details bekend. Later meer over dit model.

Bij New Holland is de nieuwe CR11-maaidorser ongetwijfeld het grootste nieuws. Het zou gaan om een giga-maadorser en de fabrikant wint er de enige gouden medaille (innovatieprijs) mee die dit jaar wordt uitgedeeld. Veel is er nog niet van de zien: New Holland heeft de machine hermetisch afgesloten voor de nieuwsgierige bezoeker. Ook hier geldt: zondag 12 november valt het doek.

Op de stand van de Indiase trekkerfabrikant Tafe staan twee trekkers onder een kleedje. Een trekker zou volledig elektrisch zijn, en de ander rijdt volgens de borden op waterstof. Hier de elektrische trekker in beeld.

Bij McCormick staan twee trekkers met een nieuwe cabine, die McCormick heeft gedoopt tot ‘Clever Cab’. De cabine is ruimer, en van binnen zou deze een update hebben gekregen. Ook is deze voorzien van een speciaal glassoort wat een isolerende werking zou hebben. En er is een radiosysteem dat werk met Apple Carplay. De cabine bouwt McCormick op de X7- en X8-serie.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Autonome Fendt 716 werkt zonder constante supervisie

Loonwerker en akkerbouwer Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) trapte onlangs de NPPL-praktijktest 2024 af met een autonoom werkende Fendt 716.
Afbeelding artikel

Vernieuwde John Deere 6M-serie gaat tot 281 pk

John Deere vernieuwt de 6M-serie en laat de trekker vandaag voor het eerst zien op de graan- en machinebeurs Cereals in...
Afbeelding artikel

Keert trekkerfabrikant Ursus terug?

De Poolse trekkerfabrikant Ursus lijkt terug te komen. Ursus bouwt volgens een Poolse website aan een 25-pk sterke trekker, de Ursus...
Beheer
WP Admin