fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Claas verrast met prototype autonome Xerion-trekker op Agritechnica

De Duitse machinefabrikant verraste beursbezoekers op de Agritechnica door een Xerion-trekker te presenteren die autonoom kan rijden. - Foto's: Mark Pasveer

De Duitse machinefabrikant Claas verrast de beursbezoekers op Agritechnica 2023 met een prototype autonome Xerion-trekker: de Xerion 12.590 TerraTrac.

De Xerion 12.590 TerraTrac is uitgerust met drie Lidar-sensoren en beschikt rondom over acht camera’s om obstakels te detecteren. De fabrikant heeft daarnaast techniek geïnstalleerd om de trekker geheel automatisch rijsporen te laten volgen en werkprocessen te laten bewaken.

Drie stuurmogelijkheden

Claas werkt al sinds 2019 aan het project om zijn trekkers autonoom te laten rijden. Boeren en loonwerkers kunnen in de toekomst kiezen uit drie stuurmogelijkheden: chauffeursassistentie, co-pilot of auto-pilot.

  • Chauffeursassistentie: met een automatisch stuursysteem krijgt de chauffeur ondersteuning bij het recht en in eenzelfde snelheid over het veld rijden. De chauffeur heeft in de trekkercabine alleen een controlerende functie tijdens het veldwerk. Verder hoeft hij praktisch niets te doen.

  • Co-pilot: de boer kan de trekker als een normale trekker gebruiken of het veldwerk volledig vooraf laten plannen en automatiseren met de bestuurder als supervisor. Op de portal staat alle informatie. Van tevoren is de werksnelheid en de snelheid tijdens het draaien op de kopakker in te stellen. Dat geldt ook voor het start- en eindpunt van het veldwerk. Je hoeft het voorgeprogrammeerde werk alleen vast te leggen en op de verzendknop te drukken.

  • Auto-pilot: de chauffeur kan de trekker gebruiken als een normale trekker of het veldwerk volledig autonoom laten doen. Dit werkt in feite hetzelfde als bij een co-pilot met dien verstande dat de chauffeer de trekker verlaat. De chauffeur start de trekker via een app op de smartphone of tablet vanaf kantoor. Hij leest work in progress wanneer de trekker aan het werk is en ziet de benodigde tijd totdat al het veldwerk is gedaan.

Lees verder onder de foto

De boer kan kiezen of hij rijassistentie, een co-pilot wil of dat hij hij de autonome Xerion 12.590 TerraTrac geheel autonoom laat rijden. De techniek is bijna klaar.

De boer kan kiezen of hij rijassistentie, een co-pilot wil of dat hij hij de autonome Xerion 12.590 TerraTrac geheel autonoom laat rijden. De techniek is bijna klaar.

Weersomstandigheden tackelen

De technologie om de trekker autonoom te laten rijden is bijna gereed. Het is echter nog de uitdaging om ook onder moeilijke weersomstandigheden, zoals scherp zonlicht, mist en vorst de trekker veilig en goed zijn werk te laten doen. De camera’s mogen niet vies worden, want dan wordt het lastig om obstakels te detecteren.

Daarnaast mag een trekker officieel nog niet autonoom onbemand rijden. Dat is nog niet goedgekeurd. De Xerion 12.590 TerraTrac is in samenwerking met robotfabrikant Agxeed ontwikkeld en heeft in Noord-Duitsland zijn eerste testritten al doorstaan.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Autonome Fendt 716 werkt zonder constante supervisie

Loonwerker en akkerbouwer Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) trapte onlangs de NPPL-praktijktest 2024 af met een autonoom werkende Fendt 716.
Afbeelding artikel

De toekomst is nu: AgXeed-robot harkt gras tijdens Grasdag 2024

Een robot die het gras harkt, is dat de toekomst? Kom het bekijken tijdens de Grasdag in Dronten, waar de AgXeed-robot...
Afbeelding artikel

Vernieuwde John Deere 6M-serie gaat tot 281 pk

John Deere vernieuwt de 6M-serie en laat de trekker vandaag voor het eerst zien op de graan- en machinebeurs Cereals in...
Beheer
WP Admin