fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

4Disc ActiCut-cultivator werkt met roterende schijven

In plaats van dat het onkruid wordt losgescheurd met loskomende kluiten, snijdt de 4Disc ActiCut-cultivator met aangedreven schijven het onkruid bij de wortel af. Zo is de kans kleiner dat onkruiden opnieuw gaan groeien.- Foto's: Andre Schebaum

Machinefabrikant 4Disc in Dortmund (D.) levert een nieuw type cultivator. Deze ActiCut-cultivator heeft platte aangedreven schijven in plaats van scharen en bewerkt de bodem vanaf 1 cm diepte.

De aangedreven, horizontaal roterende schijven van de 4Disc ActiCut-cultivator bewerken de grond over het gehele oppervlak vanaf 1 tot maximaal 12 centimeter diep. De roterende beweging geeft een actieve snede. Onkruid wordt dus afgesneden en niet met kluiten mee uit de grond getrokken, meldt fabrikant 4Disc.

Volgens de fabrikant zorgt deze manier van grondbewerking ervoor dat er minder onkruid ontstaat, waardoor minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn om onkruiden te bestrijden. De schijven hebben een kerend effect die onkruiden en (graan)opslag onderdekken, legt 4Disc uit. Ze verdelen gewasresten en snijden onkruiden van hun wortels af. De organische massa wordt vervolgens luchtig weggelegd, waardoor onkruiden snel uitdrogen. Ook in harde grond werkt de machine goed, aldus 4Disc.

De schijven hebben een diameter van 350 mm en overlappen elkaar voor een deel. Volgens 4Disc spreidt de constructie gewasresten luchtig uit, waardoor onkruiden snel uitdrogen.

De schijven hebben een diameter van 350 mm en overlappen elkaar voor een deel. Volgens 4Disc spreidt de constructie gewasresten luchtig uit, waardoor onkruiden snel uitdrogen.

350 mm aangedreven schijven

De ActiCut-cultivator is leverbaar in werkbreedtes van 3, 4, 5 en 6 meter. De ActiCut 300 heeft een werkbreedte van 3 meter en weegt 1.210 kg.

De aangedreven schijven hebben een diameter van 350 mm en overlappen elkaar met ongeveer een derde van de diameter. De schijven draaien met een snelheid van 60 tot 100 omwentelingen per minuut. De diepteregeling werkt via tastwielen, die hydraulisch zijn gekoppeld aan de diepteregeling van de schijven.

Lees verder onder de video

 

4Disc ActiCut-cultivator op Agritechnica

Dit ontwerp zou uniek en nieuw zijn, al zijn er vergelijkbare machines die op een andere manier dezelfde resultaten kunnen geven. Een voorbeeld hiervan is de Saphir GrindStar.

Voor zover bekend heeft 4Disc geen Nederlandse importeur. Wel toont de fabrikant de ActiCut-cultivator aankomende week op vakbeurs Agritechnica. De stand van 4Disc is in hal 5.

Auteur: Jacco van Erkelens

Lees ook: Deze schijveneggen zijn te koop in Nederland

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Claas Xerion 5000 met Imants 38FSX

Met 530 pk trekt de Claas Xerion 5000 een Imants 38FSX-spitter/woeler en een Horsch-zaaimachine. Met groot gemak gaan grondbewerking, zaaibedbereiding en...
Afbeelding artikel

New Holland stopt met verkoop van ploegen

New Holland stopt met de verkoop van ploegen en heeft de Zweedse fabriek verkocht. Een Duits bedrijf heeft de ploegenfabriek overgenomen.
Afbeelding artikel

AVR viert 175e verjaardag met Puma 4.0 Limited Edition

De Belgische machinefabrikant AVR viert zijn 175-jarig bestaan met de levering van de zelfrijdende aardappelrooier Puma 4.0 Limited Edition.
Beheer
WP Admin