fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze schijveneggen zijn te koop in Nederland

De schijveneg is in trek. Trekker heeft een marktoverzicht samengesteld met 18 schijveneggen die te koop zijn in Nederland. - Foto: Koos van der Spek

Op zoek naar schijveneggen om groenbemesters te verkleinen, blijkt er naast gerenommeerde merken ook een groot aantal minder bekende marktpartijen te zijn. TREKKER speurde de verschillende merken schijveneggen op en stelde een marktoverzicht samen.

In Nederland worden 18 merken schijveneggen aangeboden. De fabrikanten bouwen schijveneggen in Polen (6), Duitsland (4), Nederland (3), Frankrijk (2), Zweden (1), Oostenrijk (1) en Italië (1). De prijzen van een 3-meteruitvoering, waarop we ons richten, variëren van € 6.850 (GRS Machines) tot € 48.185 (Vӓderstad​). Die laatste is overigens een 4,25-meteruitvoering. Omgerekend naar 3 meter (levert Vӓderstad niet) is dat € 32.123. De prijzen zijn afhankelijk van werkbreedte, snijrol, soort schijven, diameter schijven en aandrukrollen.

Lees verder onder de foto

Een greep uit de schijveneggen die in Nederland te koop zijn. Van linksboven naar rechtsonder, met de klok mee: Pöttinger Terradisc 3001T, Evers Agro Skyros, VSS Agro SE-3000, Horsch Joker 3 CT, Amazone Catros, Metal-Fach U740, Lemken Rubin 10, Kverneland Qualidisc Pro 5001 F. - Foto's:  fabrikanten

Een greep uit de schijveneggen die in Nederland te koop zijn. Van linksboven naar rechtsonder, met de klok mee: Pöttinger Terradisc 3001T, Evers Agro Skyros, VSS Agro SE-3000, Horsch Joker 3 CT, Amazone Catros, Metal-Fach U740, Lemken Rubin 10, Kverneland Qualidisc Pro 5001 F. – Foto’s: fabrikanten

Vooral verstoppingsvrij inwerken is een belangrijk punt. Daarnaast wordt de uitdaging om groenbemester mechanisch te vernietigen steeds belangrijker. Er zijn ook andere methodes om groenbemester te verkorten, zoals mulchen en klepelen.

Schijveneg alternatief voor doodspuiten

Importeurs zien de vraag naar schijveneggen toenemen. Reden: boeren zoeken een alternatieve methode voor als ze op termijn gewassen niet meer dood mogen spuiten met glyfosaat. De voorkeur is dan in veel gevallen frezen. Echter, de beperkte capaciteit en het hoge brandstofverbruik van freesmachines zijn minpunten.

Het voordeel van een snijrol in combinatie met een schijveneg, is dat naast een mooi snijresultaat (zowel in de lengte- als in de dwarsrichting) ook het rottingsproces wordt versneld. Je trekt een groenbemester van 1,5 meter hoog er in één werkgang door. Een snijrol drukt alles naar voren en snijdt/kneust de groenbemester om de 25 centimeter. De schijven die erachteraan komen, snijden de groenbemester weer in blokjes van 12,5 centimeter.

Lees verder onder de foto

Importeurs zien een de vraag naar schijveneggen toenemen. Reden: boeren zoeken om hun groenbemester af te doden en kort te krijgen een mechanisch alternatief voor glyfosaat. - Foto: Penn Communicatie

Importeurs zien een de vraag naar schijveneggen toenemen. Reden: boeren zoeken om hun groenbemester af te doden en kort te krijgen een mechanisch alternatief voor glyfosaat. – Foto: Penn

Diameter schijven

Lange tijd was een grotere schijvendiameter de trend. Vanwege een hoger gewicht en minder afrol (het opzij drukken van de grond) van de schijven op dezelfde meter ten opzichte van kleine schijven, komt de markt daar op terug. De kleinste schijven vind je op de Amazone Catros (diameter 48 centimeter), de grootste op de Lemken Rubin 12 (73 centimeter).

Verder is er een trend naar dichte zwaardere walsen, in verband met het aandrukken van de grond. Dit vanwege het effect op de capillaire werking en om het vocht beter in de grond te houden.

Evers Agro, Horsch, Vӓderstad en VSS Machinebouw bieden een variabele snijhoekverstelling van de schijven aan. Reden: diepe of ondiepe bewerking, veel of weinig gewasresten, droge of vochtige grond. De keuze van de rol (denk aan een pakkenwals, messen- of buizenrol in V-vorm) hangt nauw samen met de grondsoort, bodemomstandigheden en welke nabewerking vereist is. Een schijveneg in het voorjaar kan een andere rolspecificatie hebben dan in het najaar.

Tweebalks of vierbalks schijveneg

Evers Agro biedt als enige naast een tweebalks ook een vierbalks schijveneg aan. Als een boer groenbemester met veel organische massa wil verkleinen, is een vierbalks schijveneg het advies, volgens Evers. Het merendeel van de fabrikanten biedt een tweebalks uitvoering aan.

Het hangt ook af van het soort groenbemester. Een grassige groenbemester met minder massa, zoals bladrammenas, heeft meer organische massa onder de grond dan erboven. Japanse mosterd of haver geeft juist weer meer organische massa boven de grond. Dan heb je ruimte nodig in het frame om al dat plantmateriaal te verwerken. Evers Agro legt daar de splitsing voor de keuze tussen twee of vier balken. Om verstopping te voorkomen zorgen de overige fabrikanten dat er voldoende ruimte is tussen de schijvenrijen.

Gewervelde, gekartelde en conische schijven

Väderstad, Amazone en Horsch bieden voor de wat ondiepere grondbewerking gewervelde schijven aan. Die zijn ontstaan vanuit het idee van ondiepe grondbewerking. Omdat de hele schijf wat breder is, is de gedachte dat je de grond nog verder lossnijdt dan met een gewone schijf. Ook is deze gewervelde schijf geschikt voor het verkleinen van groenbemester (tot maximaal 5 centimeter diep; deze schijf is namelijk best dik, en iets wat breder is, gaat moeilijker de grond in).

Gekartelde schijven hebben veelal een werkdiepte van 2 tot 20 centimeter. Een conische schijf geeft volgens fabrikant Kverneland een constante snijhoek, met kleine nokjes voor goede grip, een vlak bodemprofiel en volledig snijwerk.

Bodemleven

Om groenbemester te verkleinen is er een duidelijk trend naar biomulchen, ondervindt onder meer importeur Reesink Agri. Bij klepelen en mulchen maak je alles klein, je slaat de boel tot moes. Het is een keuze die je als boer maakt.

Kies je voor snijden of kneuzen met een snijrol en schijveneg, dan kan het bodemleven een omzettingsproces van de gewasresten in gang zetten. Dat is onder meer de filosofie van fabrikant Vӓderstad. Op lange termijn creëer je dan meer organische stof.

Vaak zie je dat na klepelen geploegd wordt. Afhankelijk van hoe diep je dat doet, wordt het hele pak op zo’n 20 centimeter diepte in één laag neergelegd. Zo diep vindt geen omzettingsproces plaats. Als je gewasresten wilt laten verteren, moet je ze in de bovenste 5 centimeter van de bodem houden. Daar heb je de meeste zuurstof en bacteriën.

Kettingschijveneg als alternatief

Naast schijveneggen bieden Fliegl en Agri Bio Solutions ook kettingschijveneggen aan. Het is een alternatief voor een mulcher, spitter of de traditionele schijveneg. Het diamantvormige frame is uitgerust met kettingen en schijven. Die staan agressief op de rijrichting en werken maximaal 5 centimeter diep. De kettingen en schijven schuiven de groenbemester van hun groeipunt af, en dan gaat-ie snel dood. De wortel blijft in de grond zitten. De rijsnelheid is maximaal 5 km/uur, het brandstofverbruik is hier zo’n 2,5 liter per hectare.

Auteur: Annelies Bakker

Agri-Koop BTC 30

Amazone Catros+, 3003

Awemak Ozyris

Akpil Bison

Evers Agro Skyros

GRS Machines GRS SH-300-56-K52

Horsch Joker 3CT

Knoche Crossmax

Kuhn Optimer L

Kverneland Qualidisc Pro 5001 F

Maschio Gaspardo Veloce

Lemken Rubin 10

Metal-Fach U740

Pöttinger Terradisc 3001 T

Rolmako U652

Tulip Multidisc 300

Väderstad Carrier XL

VSS Agro SE-3000

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Dit zijn geschikte machines voor zaaien groenbemester

Fabrikanten spelen in op de trend ondiep zaaien en leveren machines die geschikt zijn voor het zaaien van groenbemester.
Afbeelding artikel

Evers Agro levert Forest deelbare cultivator met tweede rij woelertanden

Met de functie Vario Compaction Control op de Forest deelbare cultivator hef je de tweede rij woelertanden traploos en automatisch uit.
Afbeelding artikel

Video | Lemken-schijveneg Rubin 10/1000 met nieuw wielstel

Lemken introduceert zijn nieuwe halfgedragen schijveneg Rubin 10 met een werkbreedte van 10 meter én een nieuw wielstel.
Beheer
WP Admin