Terug naar nieuwsoverzicht

Vlaming Groep showt Italiaanse Biomulch-overtopfrees

De Biomulch-overtopfrees SFB300 is bedoeld om grasland te scheuren zonder gebruik van spuitmiddelen. De kapotte graszode eindigt bovenop en droogt daar uit. -Foto’s: Bob Karsten

Vlaming Groep uit Zwaagdijk-Oost (N.-H.), importeur van de Italiaanse fabrikant Concept Perugini, toont een nieuwe Biomulch-overtopfrees: de SFB300.

Het Noord-Hollandse Vlaming Groep liet vorige week op Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek in Vijfhuizen (N.-H.) de nieuwe SFB300-overtopfrees van het Italiaanse merk Concept Perugini zien. De ‘B’ in de typeaanduiding geeft aan dat het gaat om een zogenoemde Biomulch-overtopfrees.

Ten opzichte van een normale grondfrees draait de SFB300-overtopfrees in de tegenovergestelde richting, zodat graszoden of groenbemesterresten bovenop eindigen. Ook draait de freesas sneller rond (370 toeren in plaats van 280) en zijn de spaden breder en overlappen ze elkaar.

Tekst gaat verder onder de foto

De verschillen van de Biomulch-topfrees ten opzichte van een ‘normale’ frees: tegenovergestelde draairichting, hoger toerental en bredere, overlappende spaden.

De verschillen van de Biomulch-topfrees ten opzichte van een ‘normale’ frees: tegenovergestelde draairichting, hoger toerental en bredere, overlappende spaden.

Grasland of groenbemesters

De SFB300 is met name bedoelt om grasland te scheuren zonder gebruik van spuitmiddelen. De 3 meter brede machine werkt zo’n 5 centimeter diep en zorgt ervoor dat de kapotte graszoden bovenop eindigen en daar uitdrogen.

De Biomulch-overtopfrees wordt toegepast in de bloembollenteelt, waar telers grasland in september kapot frezen. Na het afsterven van gras in oktober wordt het land nogmaals bewerkt en vervolgens beplant. Een andere toepassing van de SFB300 is het kapotmaken van groenbemesters of gewasresten.

Voor- en achterop aan trekker hangen

Afhankelijk van de omstandigheden is de rijsnelheid 4 tot 6 km/u. Opvallend is dat je deze overtopfrees zowel voor- als achterop aan de trekker kunt hangen. De SFB300 staat in de prijslijst voor € 18.500.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

CNH Industrial investeert in bodemsensortechnologie

CNH Industrial begint in 2023 via het merk Case IH met een testfase van de bodemsensortechnologie van EarthOptics.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Stapje voor stapje naar bovenover ploegen’

Een antislipwiel naast het achterwiel van een trekker is zo gek nog niet, schrijft Bas van Hattum, hoofdredacteur TREKKER in zijn...
Afbeelding artikel

Zibo-granulaatstrooier leverbaar met Isobus-aansturing

Voor Isobus-aansturing voorziet Zibo granulaatstrooiers optioneel van een vernieuwde elektromotor op de zaaias en Müller-aansturingskast.
Beheer
WP Admin