fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Groenbemester kortwieken met snijrollen

De snelste manier om een groenbemester te kortwieken is met een snijrol. Dit is een relatief nieuwe markt waarop diverse aanbieders hun geluk beproeven.

 

De teelt van groenbemesters maakt de laatste jaren een behoorlijke opgang. Daardoor ontstond vraag naar speciale werktuigen om de groenbemesters kort te maken en eventueel ook licht in te werken. De snelste en goedkoopste manier om een groenbemester in stukken te hakken is een snijrol. Relatief goedkoop in aanschaf, eenvoudig af te stellen, vraagt geen zware trekker, en heeft een enorme capaciteit. Hoe sneller je rijdt, hoe beter hij werkt. Toch heeft iedere fabrikant weer zijn eigen versie van een snijrol of een variant op dat principe. Daarom een overzicht van wat de markt op dit moment biedt.

Wel of geen grondbewerking

De snijrollen van Sky, Veenma, Zocon en de Dalbo Maxicut bestaan uit een enkele rol, feitelijk een cilinder waar messen op zijn gelast. Door de constructie met een dichte cilinder zijn deze ook met water te verzwaren. Dit type is echt bedoeld om een groenbemester te snijden.

Naast dit principe zijn er diverse aanbieders van een constructie met dubbele rollen, of zoals bij Treffler zelfs drie rollen. Dat zijn open constructies, dus niet met water te verzwaren. De open snijrollen ogen als een grove messenkooi van een gazonmaaier. Ze zijn zo’n tien jaar geleden ontstaan als antwoord op de vraag naar werktuigen om de maisstoppel te kneuzen ter bestrijding van de maisstengelboorder, destijds vooral in Duitsland. Deze stoppelkneuzers blijken ook prima inzetbaar in de groenbemester.

Lees verder onder de foto

Kampioen gewas en gewasresten verkorten is de klepelmaaier. Van Wamel (Perfect) levert voor een combinatie van deze werkgang met het ploegen een speciale 3D-bok met tweezijdige sideshift.

Kampioen gewas en gewasresten verkorten is de klepelmaaier. Van Wamel (Perfect) levert voor een combinatie van deze werkgang met het ploegen een speciale 3D-bok met tweezijdige sideshift.

Voorzetrol

Onder andere Farmet en Väderstad kunnen een enkele snijrol leveren, als voorzetrol aan een werktuig voor stoppelbewerking. Väderstad heeft daarvoor de Crosscutter-Knife, een messenrol met een ruimte van 22 centimeter tussen de messen. Die levert het bedrijf als voorzetrol op uitsluitend getrokken werktuigen. Als alternatief voor standaardschijven in de schijveneg, levert Väderstad de Crosscutter-Disc. Die heeft onder een hoek van 16 graden het effect van een schijveneg, maar de schijven zijn gegolfd en snijden daarom ook in de breedte.

In het overzicht staan ook machines met gegolfde schijven, maar die staan dan recht in de rijrichting en zijn specifiek bedoeld om een gewas te verkorten, en voor hooguit een oppervlakkige grondbewerking. In de ploegloze landbouw worden deze systemen ook ingezet om de overwinterde groenbemester te verkorten en meteen een vals zaaibed te maken. Väderstad, maar zeker ook Dalbo, heeft voor de combinatie met grondbewerking een breed programma met verschillende combinaties van messen, rollen en schijven.

Snijden of maaien

Een alternatief is de klepelmaaier. Die is kampioen gewasresten verkleinen en kan een vers gewas zelfs tot moes malen. Het zijn relatief zware en dure werktuigen, en minder geschikt voor hoge rijsnelheid – al hangt dat mede van de massaliteit van de groene massa af. Van Wamel heeft voor de Perfect-klepelmaaiers een zogenoemde 3D-Flexbock voor de fronthef. Die kan met de sideshift 55 centimeter naar rechts en naar links bewegen en in de bok pendelen. Zo kan hij in de fronthef van een trekker werken die met een ploeg door de voor rijdt. Een 2,70 of 3,00 meter brede klepelmaaier van Perfect kost rond de € 13.000. Een bok voor frontmontage is € 2.000 extra, en voor 3D-Flex komt daar nog € 3.500 bij. Tegen zo’n € 1.000 meerprijs per 3 meter levert Dondi een kopeg met drie tanden per rotor en zijvleugels om oppervlakkig een groenbemester stuk te slaan.

Een bijzonder werktuig dat maait én stengels plet, is de Biola van het Franse Bionalan. Die bestaat uit een schroefvormige rol met schuin gemonteerde messen zoals bij een vijzelmaaier, en wordt door een tweede rol met hoekijzerprofielen via een ketting en tandwielen aangedreven. De frontrol maait het gewas in stukken en de profielrol, die ook behoorlijk druk moet hebben, plet de stengels.

Het overzicht bij dit artikel van aanbieders van snijrollen is redelijk compleet voor wie er actief zijn op de Nederlandse markt. Maar er zijn meer aanbieders! Uit Polen vandaan, ook uit Duitsland, Italië, Oostenrijk en Frankrijk. Namen als Dondi, Quivogne, Mandam, Premium, Wallner, Regent, Saphir; en ook Fliegl heeft ze wel gemaakt. De meeste zijn overwegend gericht op het kneuzen van maisstoppels.

 

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Claas Xerion 5000 met Imants 38FSX

Met 530 pk trekt de Claas Xerion 5000 een Imants 38FSX-spitter/woeler en een Horsch-zaaimachine. Met groot gemak gaan grondbewerking, zaaibedbereiding en...
Afbeelding artikel

New Holland stopt met verkoop van ploegen

New Holland stopt met de verkoop van ploegen en heeft de Zweedse fabriek verkocht. Een Duits bedrijf heeft de ploegenfabriek overgenomen.
Afbeelding artikel

AVR viert 175e verjaardag met Puma 4.0 Limited Edition

De Belgische machinefabrikant AVR viert zijn 175-jarig bestaan met de levering van de zelfrijdende aardappelrooier Puma 4.0 Limited Edition.
Beheer
WP Admin