fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Valtra houdt kunstmeststrooier automatisch horizontaal

Het idee van de Finse machinefabrikant Valtra is dat de hydraulische topstang volautomatisch de kunstmeststrooier horizontaal houdt op basis van twee sensoren onder de strooier. - Foto: Valtra

Valtra-trekkers zijn voortaan te bestellen met regeltechniek voor de hydraulische topstang. Zo hangt een kunstmeststrooier altijd horizontaal, ongeacht het vulniveau.

De Finse trekkerfabrikant Valtra constateerde dat een kunstmeststrooier het merendeel van de tijd niet horizontaal hangt. Dat komt door het vulniveau van de kunstmeststrooier, en dus het gewicht, wat tijdens het strooien afneemt. Of andersom: als je de strooier horizontaal stelt vóór het vullen, verandert de hoek op het moment dat je de strooier vult. Volgens Valtra maakt een volle of lege strooier een verschil van 3 graden. Dat maakt dat je tijdens het strooien steeds onder- of overbemest.

Smart Top Link-systeem voor nieuwe trekkers

Valtra heeft daarom het zogenoemde Smart Top Link-systeem in de prijslijst gezet. Het idee is dat de hydraulische topstang volautomatisch de kunstmeststrooier horizontaal houdt, op basis van sensoren onder de strooier.

De optie is voorlopig alleen te krijgen op nieuwe Valtra-trekkers uit de series N, T, Q en S. Voor € 5.000 wordt Smart Top Link gemonteerd in de zogenoemde Valtra Unlimited Studio. Dat is een deel in de fabriek waar dit soort opties worden opgebouwd. De optie komt later in 2024 ook beschikbaar in de aftermarket.

Twee sensoren

Het pakket bestaat uit regeltechniek, een hydrauliekblok, twee sensoren en de benodigde kabels. Het Smart Top Link-systeem werkt via Isobus, waarbij een aftakking wordt gemaakt vanachter het Isobus-contact zodat die wel bruikbaar blijft. Je monteert de twee hoogtesensoren aan de voor- en achterkant van de kunstmeststrooier en voert eenmaal de meetwaardes in. Het systeem vergelijkt dan automatisch de data van de twee sensoren en past de topstang zonnodig aan.

Valtra heeft het systeem bedacht voor het gebruik met een kunstmeststrooier. Wie wil kan de sensoren echter ook op een ander werktuig bouwen.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Effectiever bemesten voor top-efficiënte grasteelt

Melkveehouder Van Velde wil weten hoeveel gras hij elk jaar oogst en hoe efficiënt dat gebeurt. Zijn doel: meer gras en...
Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Fendt 930 Vario met Veenhuis-mesttank

Bekijk deze Veenhuis-mesttank met een inhoud van 34 kuub in de videoserie Akkergiganten. De tank wordt getrokken door een Fendt 930...
Afbeelding artikel

Nexat en Amazone ontwikkelen kunstmeststrooier

Nexat heeft samen met Amazone een nieuwe kunstmeststrooier ontwikkeld voor de Nexat-werktuigendrager. Het prototype wordt nu getest.
Beheer
WP Admin