fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Valtra houdt kunstmeststrooier automatisch horizontaal

Het idee van de Finse machinefabrikant Valtra is dat de hydraulische topstang volautomatisch de kunstmeststrooier horizontaal houdt op basis van twee sensoren onder de strooier. - Foto: Valtra

Valtra-trekkers zijn voortaan te bestellen met regeltechniek voor de hydraulische topstang. Zo hangt een kunstmeststrooier altijd horizontaal, ongeacht het vulniveau.

De Finse trekkerfabrikant Valtra constateerde dat een kunstmeststrooier het merendeel van de tijd niet horizontaal hangt. Dat komt door het vulniveau van de kunstmeststrooier, en dus het gewicht, wat tijdens het strooien afneemt. Of andersom: als je de strooier horizontaal stelt vóór het vullen, verandert de hoek op het moment dat je de strooier vult. Volgens Valtra maakt een volle of lege strooier een verschil van 3 graden. Dat maakt dat je tijdens het strooien steeds onder- of overbemest.

Smart Top Link-systeem voor nieuwe trekkers

Valtra heeft daarom het zogenoemde Smart Top Link-systeem in de prijslijst gezet. Het idee is dat de hydraulische topstang volautomatisch de kunstmeststrooier horizontaal houdt, op basis van sensoren onder de strooier.

De optie is voorlopig alleen te krijgen op nieuwe Valtra-trekkers uit de series N, T, Q en S. Voor € 5.000 wordt Smart Top Link gemonteerd in de zogenoemde Valtra Unlimited Studio. Dat is een deel in de fabriek waar dit soort opties worden opgebouwd. De optie komt later in 2024 ook beschikbaar in de aftermarket.

Twee sensoren

Het pakket bestaat uit regeltechniek, een hydrauliekblok, twee sensoren en de benodigde kabels. Het Smart Top Link-systeem werkt via Isobus, waarbij een aftakking wordt gemaakt vanachter het Isobus-contact zodat die wel bruikbaar blijft. Je monteert de twee hoogtesensoren aan de voor- en achterkant van de kunstmeststrooier en voert eenmaal de meetwaardes in. Het systeem vergelijkt dan automatisch de data van de twee sensoren en past de topstang zonnodig aan.

Valtra heeft het systeem bedacht voor het gebruik met een kunstmeststrooier. Wie wil kan de sensoren echter ook op een ander werktuig bouwen.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Onderhoud van de mestpomp? Zo gaat dat in de praktijk

Mest in de tussenkamer, een mestpomp die niet wil pompen. Wat kun je voorkomen en welke onderdelen van de mestpomp vervang...
Afbeelding artikel

Briri introduceert vaste mestverspreider Manure Professor

Briri omschrijft de vaste mestverspreider Manure Professor als een ‘high performer’ die met Isobus-besturing tot 50 meter breed kan strooien.
Afbeelding artikel

Evers Agro levert schijvenbemester voor Nexat-werktuigendrager

De werktuigendrager van de Duitse fabrikant Nexat is leverbaar met een schijvenbemester van Evers Agro.
Beheer
WP Admin