fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Stoll levert telescooplader met flexibel knikpunt

De Duitse machinefabrikant Stoll heeft een telescopische voorlader met draaibaar knikpunt ontwikkeld. De voorlader heeft door deze constructie veel meer weg van een verreikerarm. Stoll wint hiermee een zilveren Agritechnica-medaille. - Afbeelding: Stoll

De Duitse machinefabrikant Stoll heeft een telescopische voorlader met draaibaar knikpunt ontwikkeld. Hiermee reikt de telescoopvoorlader 5,45 meter hoog in plaats van normaal 4 meter.

Stoll wint met deze telescooplader een zilveren Agritechnica-medaille. De voorlader heeft door deze constructie veel meer weg van een verreikerarm.

Ten opzichte van een standaard voorlader onderscheidt de nieuwe voorlader zich op twee punten. Zo is het eerste armdeel hydraulisch uitschuifbaar, waarmee de arm met 70 centimeter is te verlengen. Het vaste knikpunt halverwege de voorlader is nu scharnierend. Door de arm te verlengen en het knikpunt recht te zetten, kan de voorladerbak 1,5 meter hoger reiken.

Laden met lichtere trekker

Stoll denkt met deze telescooplader in een behoefte te voorzien. Standaard voorladers op een 120 pk trekker kunnen vaak niet een vrachtwagentrailer laden. Boeren die af en toe een vrachtwagen moeten laden, kopen dan of een zwaardere trekker met grotere voorlader of een verreiker.

Met de nieuwe telescooplader kun je met een lichtere trekker ook de vrachtwagen laden. De voorlader wordt waarschijnlijk enkele duizenden euro’s duurder dan een standaard voorlader. Daarmee is de telescooplader een stuk prijsgunstiger dan een grotere trekker of verreiker. Zeker als het laden van een vrachtwagen maar een sporadische klus is, aldus Stoll.

Elektrische parallelgeleiding

De reden dat niet eerder een telescooplader met flexibel knikpunt is ontwikkeld, is omdat de techniek nog niet zover was. De parallelgeleiding van de bak moet namelijk elektrisch in plaats van mechanisch. Ook het veel rekenvermogen en nieuwe software vanwege de uitschuifbaarheid en het extra knikpunt .

Auteur: Martijn Knuivers

Op zoek naar een gebruikte Stoll-frontlader? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Elektrificatietrend bij verreikers en shovels? Vergeet diesel niet’

Hoe zit het met elektrische varianten van shovels en verreikers? Moeten we ons hier op focussen en de dieselvarianten maar vergeten?
Afbeelding artikel

Bobcat toont nieuwe versie van autonome RogueX-schranklader

Doosan Bobcat presenteert op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas (VS) een autonome schrankader onder de naam RogueX2.
Afbeelding artikel

Manitou werkt aan weegsysteem voor verreikers

Manitou werkt aan een geïntegreerd weegsysteem voor verreikers. Vanaf 2024 is dit af-fabriek verkrijgbaar op de NewAgXL-verreikers.
Beheer
WP Admin