fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

New Holland-grootpakpers stuurt trekker aan met Lidar-sensor

De IntelliSense-software herkent met behulp van de Lidar-sensor op het dak van de trekker (niet in beeld) de zwaddikte. Op basis daarvan wordt de rijsnelheid van de trekker aangestuurd. Foto: Emmanuel Bourgois/New Holland

New Holland komt met nieuwe automatiek voor grootpakpersen. De basis is een Lidar-sensor op het dak van de trekker die het (stro)zwad scant. Daarmee volgt de trekker automatisch het zwad en zorgt voor een juiste baalvulling. De rijsnelheid wordt gebaseerd op de zwaddikte.

New Holland toont op vakbeurs Agritechnica IntelliSense-automatiek voor de Plus- en High Density-modellen grootpakpersen. De basis voor deze automatiek is een Lidar-sensor op het dak van de trekker. Deze scant met laserpulsen het zwad en stuurt op basis daarvan de trekker aan.

Zwaddikte bepaalt rijsnelheid

De IntelliSense-software herkent met behulp met de Lidar-sensor de zwaddikte. Als de zwaddikte toeneemt, remt de trekker automatisch iets af om vastslaan te voorkomen.

Volgens New Holland pers je met deze automatiek 15 tot 20% meer balen op een dag, omdat de trekker altijd de optimale rijsnelheid vasthoudt. Ook is het mogelijk een maximale rijsnelheid en het aantal plakken per baal in te stellen.

Trekker stuurt zelf

Naast dat de pers de rijsnelheid bepaalt, neemt de automatiek het sturen over. De trekker volgt automatisch het zwad en zorgt automatisch voor een goede baalvulling.

In de plunjer zitten sensoren die meten hoe de baalvulling is verdeeld. Op basis daarvan zigzagt de trekker over het zwad. New Holland noemt dit Swath Guidance. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de stuurautomatiek van de trekker.

Alleen met New Holland-trekker

De IntelliSense-automatiek is leverbaar op alle Plus-modellen grootpakpersen vanaf 2023 en alle HD-modellen vanaf 2020. Het systeem werkt alleen met een New Holland-trekker ervoor, via Isobus Class 3. Daarbij gaat het specifiek om de T7-serie met lange wielbasis, de T7HD-serie en de T8-serie met AutoCommand-transmissies en vrijschakeling van Isobus Class 3. Het systeem werkt (nog) niet met het universele Tractor Implement Management (TIM).

Auteur: Bob Karsten

Op zoek naar een gebruikte New Holland-trekker? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Baler Automation leverbaar op Case IH-balenpers

Met het Baler Automation claimt Case IH een betere baalkwaliteit, een hogere capaciteit en meer gemak voor de trekkerchauffeur.
Afbeelding artikel

Dubbele rotor in nieuwe Case IH AF11-maaidorser

De Amerikaanse machinefabrikant Case IH presenteert zijn nieuwe AF11-maaidorser; een slagschip van 775 pk met een dubbele rotor. De graantank heeft...
Afbeelding artikel

Gespot: Fendt werkt aan opvolger Katana-hakselaar

De Duitse machinefabrikant Fendt werkt achter de schermen aan een opvolger voor de Katana-hakselaar. Dat blijkt uit een foto die het...
Beheer
WP Admin