fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kuhn FC 13460 RA-maaier ook geschikt voor Nederland

Inmiddels draaien de eerste ruim 13 meter brede triplemaaiers Kuhn FC 13460 RA in Nederland. Is de Kuhn FC 13460 RA-maaier met zijn grote capaciteit een concurrent voor de zelfrijdende maaier? Een impressie. - Foto: Michel Velderman

Begin dit jaar introduceren Kuhn en Reesink Agri de FC 13460 RA-maaier in Nederland. De nulserie was al uitgebreid getest in het buitenland. Inmiddels is de maaier in productie en draaien de eerste (ruim) 13 meter brede maaiers in Nederland. Is de Kuhn FC 13460 RA-maaier met zijn grote capaciteit een concurrent voor de zelfrijdende maaier? Een impressie.

De Kuhn FC 13460 RA-maaier is een volledig nieuw ontworpen maaier met in eigen huis ontwikkelde overbrengingen. De maaiercombinatie bestaat uit twee maaidelen van 5,20 meter. Ze zijn gemonteerd op een getrokken onderstel. Tijdens het transport klappen de maaidelen naar achteren op, waardoor de transporthoogte onder de 4 meter blijft en de breedte binnen 3 meter.

Zwadbreedte van 1,80 tot 3 meter

De maaibreedte is hydraulisch en traploos verstelbaar door middel van een horizontaal parallellogram van 12,40 tot 13,40 meter werkbreedte. Met de maaibreedte stel je bij gebruik van de zwadbanden ook de zwadbreedte af. Volgens de fabrikant is een zwad van 1,80 tot 3 meter mogelijk. Om voldoende ruimte te creëren is de achteras telescopisch uitschuifbaar tot 4 meter. Dit komt de stabiliteit van de machine op de kopakker ten goede.

Lees verder onder de foto

Voor de nieuwe  FC 13460 RA-maaiers met zwadbanden ontwierp Kuhn een nieuwe generatie pendelende, stalen vingerkneuzers. Deze klepels zitten egaal verspreid over de rotor en zorgen ervoor dat het gewas egaal op de zwadbanden wordt afgelegd. - Foto's: Robin Looman

Voor de nieuwe FC 13460 RA-maaiers met zwadbanden ontwierp Kuhn een nieuwe generatie pendelende, stalen vingerkneuzers. Deze klepels zitten egaal verspreid over de rotor en zorgen ervoor dat het gewas egaal op de zwadbanden wordt afgelegd. – Foto’s: Robin Looman

In de praktijk zet je de machine tijdens het kanten maaien op de minimale werkbreedte van 12,40 meter. In combinatie met een 3,50 meter brede frontmaaier is er in totaal 1,5 meter – 75 centimeter per kant – overlap. Bochten en dergelijke neem je in deze positie moeiteloos zonder dat er gras blijft staan. In de breedste werkstand van 13,40 meter is er 25 centimeter overlap per kant.

Wat opvalt is dat het maaien en manoeuvreren langs de kanten soepel en vertrouwd aanvoelt. Mede door de grote breedte is het zicht op de uiteinden van de maaiers goed.

Lees verder onder de video

Logische middenaandrijving

Voor de FC 13460 RA ontwikkelde Kuhn zware haakse overbrengingen. Die produceert de fabrikant in eigen huis, in het Franse Saverne. De middenaandrijfkast, die op elk maaideel is gemonteerd, verzorgt de aandrijving van de maaibalk en kneuzers. Je kunt op de aandrijfkast schakelen tussen twee snelheden van de kneuzer-as, afhankelijk van de omstandigheden en het gewas.

Lees verder onder de foto

De middenaandrijfkast die op elk maaideel is gemonteerd, drijft de maaibalk en de kneuzers aan. Het is mogelijk om met deze aandrijfkast te schakelen tussen twee snelheden van de kneuzer-as, afhankelijk van de omstandigheden en het gewas.

De middenaandrijfkast die op elk maaideel is gemonteerd, drijft de maaibalk en de kneuzers aan. Het is mogelijk om met deze aandrijfkast te schakelen tussen twee snelheden van de kneuzer-as, afhankelijk van de omstandigheden en het gewas.

De middenaandrijving is een bewuste en logische keuze. Een maaibalk van 5,20 meter vanaf één kant aandrijven geeft enorme krachten op de eerste tandwielen. Ook is een kneuzer-as van deze lengte niet geschikt om vanaf één kant aan te drijven. De middenaandrijving hoeft ‘slechts’ een 2,60 meter brede maaibalk met zes schijven en kneuzer aan te drijven. De middelste schijven draaien van elkaar af en werken het gras om de aandrijving heen. Zo ontstaan bij breedwerpig maaien vijf zwaden: vier van de achtermaaier plus één van de frontmaaier.

Lees verder onder de foto

Dankzij de middenaandrijving hoeft ‘slechts’ een 2,60 meter brede maaibalk met zes schijven en een kneuzer worden aangedreven. De middelste schijven draaien van elkaar af en werken het gras om de aandrijving heen.

Dankzij de middenaandrijving hoeft ‘slechts’ een 2,60 meter brede maaibalk met zes schijven en een kneuzer worden aangedreven. De middelste schijven draaien van elkaar af en werken het gras om de aandrijving heen.

Halfgedragen maaier

De Kuhn koppel je aan in de tweepuntshefinrichting. Het draaipunt is naar achter geplaatst. Dat komt de wendbaarheid ten goede. Sommige gebruikers zien graag dat de achterwielen ook handmatig bij te sturen zijn om bijvoorbeeld hoeken sneller te kunnen maaien met minimale trekkerbewegingen. Volgens Kuhn zorgt het ver naar achter geplaatste draaipunt ervoor dat de maaier de trekker volgt, vergelijkbaar bij de harken met vier elementen.

De FC 13460 RA-maaier is uitgerust met Lift-Control; dit systeem zorgt voor de bodemvolging. De bodemdruk of drukontlasting via een drukaccumulator en cilinders op de maaidelen stelt de chauffeur in op de Isobus-terminal. Het eigen gewicht van 8.400 kilo wordt verdeeld over de trekker (3.600 kilo) en de as van de maaier (4.800 kilo). De maaier is uitgerust met 600/50 R22,5-banden die het gewicht mogen dragen bij 1,5 bar.

Lees verder onder de foto

Voor transport klappen de maaiers eerst verticaal, vervolgens draaien ze naar achteren weg. Tijdens transport zijn de banden het breedste punt van de machine. Ze zijn overigens goed te zien vanuit de cabine.

Voor transport klappen de maaiers eerst verticaal, vervolgens draaien ze naar achteren weg. Tijdens transport zijn de banden het breedste punt van de machine. Ze zijn overigens goed te zien vanuit de cabine.

Zwadbanden geen zichtbelemmering

De machine is standaard uitgevoerd met zwadbanden. Bij breedwerpig maaien staan de banden in een hoek van grofweg 30 graden omhooggeklapt. De zwadbanden belemmeren het zicht op het gemaaide werk niet tijdens het maaien. De voorkant van de banden steekt omhoog en het gras valt ertussendoor; bij het gebruik van de zwadbanden klapt deze hydraulisch dicht als een soort lade. Om de dwarsafvoerbanden op de juiste spanning te houden, gebruikt Kuhn dezelfde spanners als bij de bandharken. Deze spanners maken het mogelijk om de band van de maaiunit vanuit één zijde te spannen.

Voor de FC 13460 RA-maaier ontwierp Kuhn een nieuw generatie pendelende stalen vingerkneuzers. Deze klepels zitten egaal verspreid over de rotor. Ze zorgen ervoor dat het gewas egaal op de zwadbanden wordt afgelegd. De kneusintensiviteit is handmatig in te stellen door een plaat dichter op de kleppels te zetten.

Volledig Isobus-gestuurd

Alles wordt ingesteld via Isobus. Zelfs de maailengte is in acht verschillende trappen te regelen vanuit de cabine. Kuhn biedt twee terminals aan bij de maaier: de 8 inch (20,3 centimeter) CCI 800, of de meer geavanceerde en ontspiegelde 12,1 inch (30,5 centimeter) grote CCI 1200-terminal.

De CCI-schermen kun je gebruiken in combinatie met de CCI A3-joystick. Met deze joystick kun je de machinefuncties van de FC 13460 RA bedienen, maar ook de functies van de frontmaaier kun je combineren op deze joystick. Alleen de maailengte van de frontmaaier moet dan nog handmatig worden ingesteld.

Alle functies stel je in via Isobus. Kuhn biedt twee terminals aan bij de maaier: de CCI 800 of de meer geavanceerde en grotere CCI 1200. Beide schermen zijn te combineren met de CCI A3-joystick.

Alle functies stel je in via Isobus. Kuhn biedt twee terminals aan bij de maaier: de CCI 800 of de meer geavanceerde en grotere CCI 1200. Beide schermen zijn te combineren met de CCI A3-joystick.

Vermogen bepalend voor capaciteit

De Kuhn is ook geschikt voor het CTF-rijpadensysteem (Controlled Traffic Farming) op 12 meter. Dit is met name interessant voor de buitenlandse markten. Voor de Nederlandse omstandigheden is het een capaciteitsmachine waarmee trekkers vanaf 260 pk uit de voeten kunnen, aldus de fabrikant. Wie meer van de machine verwacht, zal ook meer vermogen moeten leveren. De Claas Axion 960 met 450 pk gaf bij een snelheid van 18 kilometer per uur geen krimp bij een mooie snede gras.

De FC 13460 RA-maaier is een capaciteitsmachine die zonder meer óók op de Nederlandse percelen uit de voeten kan. Of de capaciteit groter is dan die van een zelfrijder konden wij lastig zeggen. Dan zul je beide maaiers toch echt naast elkaar moeten zetten. De Kuhn FC 13460 RA is in de basisuitvoering verkrijgbaar vanaf € 188.345. Een Kuhn FC 3525 DF-FF-frontmaaier (3,50 meter) kost bruto € 29.245.

Auteur: Robin Looman

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

SaMASZ-vlindermaaier geeft veel capaciteit

Bij melkveehouderij Van der Veen in Spanga (Fr.) bepalen capaciteit en onderhoud de keuze voor de SaMASZ-vlindermaaier.
Afbeelding artikel

Mechanisatiebedrijf H. Knoll haalt Talex-klepelmaaier naar Nederland

De eerste Tiger 300-klepelmaaier van het Poolse merk Talex is gearriveerd bij mechanisatiebedrijf H. Knoll in Rouveen (Ov.).
Afbeelding artikel

Prima maairesultaat met vlindermaaier Kuhn FC 9330 RA met afvoerbanden

De Kuhn FC 9330 RA is een uitgerijpte vlindermaaier, maar zet er wel een passende trekker voor.
Beheer
WP Admin