fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Pöttinger Servo 3000 Plus: toegankelijke ploeg

De nieuwe Pöttinger Servo Plus 3000 4-schaar wentelploeg aan het werk tijdens de perspresentatie in Oostenrijk. De serieproductie van de Servo Plus 3000 is in september 2023 gestart. - Foto's: Bas van Hattum

De Oostenrijkse machinefabrikant Pöttinger komt met de Servo 3000 Plus-ploegenserie als opvolger van de 35- en 35S-ploegen. De Servo 3000 Plus is verkrijgbaar als 3, 4 of 5-schaar wentelploeg en is geschikt voor trekkers tot 200 pk. Qua bedienings- en afstelgemak is er veel veranderd.

Met de Servo 3000 Plus komt Pöttinger met een nieuwe wentelploeg voor trekkers tot een motorvermogen van 200 pk. Het type Servo 3000-N heeft een hydraulische steenbeveiliging, maar zal in Nederland en België weinig worden verkocht.

Ploegtype 3000-P krijgt een variabele eerste-schaarinstelling en het type 3000-PN combineert zowel hydraulische steenbeveiliging als eerste-schaarinstelling. Detail: de cilinders van de stenenbeveiliging zijn nu in het element-chassis geïntegreerd.

Stapsgewijs ploeg instellen

Voor in de ploeg zit het zogenoemde Servomatic-afstelcentrum. TREKKER heeft het afstellen van de ploeg uitgeprobeerd op een persbijeenkomst in Oostenrijk, nabij de Pöttinger-fabriek in Grieskirchen.

Volgens de experts begint de afstelling bij de eerste schaar, die afhangt van de binnen-spoorbreedte van de trekker. De maat die je opmeet bij de trekker correspondeert exact met de ‘Innenspur’-weergave (zie foto hieronder, daar 124 cm) op de ploeg. Dit zou dus niet fout kunnen gaan. Optioneel is deze verstelling hydraulisch.

Lees verder onder de foto

Handig en doeltreffend: op basis van de binnenmaat tussen de achterbanden stel je de werkbreedte van de eerste schaar af. Pöttinger heeft de binnenmaat (Innenspur) laten corresponderen met de maat op deze stelbout.

Handig en doeltreffend: op basis van de binnenmaat tussen de achterbanden stel je de werkbreedte van de eerste schaar af. Pöttinger heeft de binnenmaat (Innenspur) laten corresponderen met de maat op deze stelbout.

De tweede stap is de instelling van de treklijn. Af fabriek staat de ploeg op de meest voorkomende instelling, het zogenoemde nulpunt (zie foto). Na het losdraaien van een borgpen, kan je deze iets verstellen.

Lees verder onder de foto

Door het verstellen van de dikke stelmoer op het uiteinde van de inzwenkcilinder, verstel je de treklijn. Kwestie van borgmoer losdraaien en verstellen maar. Standaard staat deze af fabriek op het ‘nulpunt’ wat meestal volstaat. Ter demonstratie is ie hier op de foto naar het pluspunt gedraaid.

Door het verstellen van de dikke stelmoer op het uiteinde van de inzwenkcilinder, verstel je de treklijn. Kwestie van borgmoer losdraaien en verstellen maar. Standaard staat deze af fabriek op het ‘nulpunt’ wat meestal volstaat. Ter demonstratie is ie hier op de foto naar het pluspunt gedraaid.

Bijzonder op deze Servo 3000 Plus-ploeg is dat er geen memory-cilinder meer is. Daarvoor in de plaats integreerde Pöttinger een soort van memory-deel in de inzwenkcilinder van de ploeg.

Lees verder onder de foto; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel

De bekende ‘memory-cilinder’ vervalt bij deze Servo 3000 Plus. In plaats daarvan zit er een verstelbare zuiger (herkenbaar aan de vier hydrauliekaansluitingen) in de inzwenk-cilinder verborgen. Het geheel werkt samen met de cilinder voor de werkbreedteverstelling.

De bekende ‘memory-cilinder’ vervalt bij deze Servo 3000 Plus. In plaats daarvan zit er een verstelbare zuiger (herkenbaar aan de vier hydrauliekaansluitingen) in de inzwenk-cilinder verborgen. Het geheel werkt samen met de cilinder voor de werkbreedteverstelling.

Ploeg voor de boer

Pöttinger brengt de nieuwe Servo 3000 Plus-ploegenserie op de markt omdat trekkers steeds sterker worden. Veel techniek van de zwaardere Servo 4000-serie is dan ook verwerkt in deze nieuwe ploeg. Volgens Pöttinger moet deze techniek vooral leiden tot een langere levensduur en meer afstelgemak voor boeren. Dat leidt ertoe dat zij de ploeg ook daadwerkelijk afstellen, aldus de fabrikant.

Inmiddels is de serieproductie gestart van de Servo 3000 Plus. De eerste modellen zullen binnenkort ook in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Pöttinger maakt de prijzen binnenkort bekend.

Auteur: Bas van Hattum

Ben je op zoek naar een gebruikte Pöttinger Servo-ploeg? Kijk op Traktorpool.nl

Kenmerkend is het dubbele, hydraulisch verstelbare steunwiel, voor elke kant één. De aanwijzer geeft duidelijk aan hoe diep de ploeg werkt. Ook: de wielen vallen binnen de werkbreedte van de ploeg, dus je kunt kort langs de kant ploegen.

Verhelderend: een grote aanwijzer geeft duidelijk aan wat de werkbreedte is per schaar.

Ook handig: je kunt de aankoppelpunten van de trekstangen op vier manieren tegen het ploeg-chassis schroeven zodat dit altijd matcht met de grootte van de trekker en de dimensie van de hefinrichting.

Voor wie de Servo 3000 Plus-ploeg met stenenbeveiliging koopt; op de manometer kun je precies zien op welke druk de hydraulische stenenbeveiliging is ingesteld.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

AVR viert 175e verjaardag met Puma 4.0 Limited Edition

De Belgische machinefabrikant AVR viert zijn 175-jarig bestaan met de levering van de zelfrijdende aardappelrooier Puma 4.0 Limited Edition.
Afbeelding artikel

Tsjechische SMS levert Talon Green-graslandwoeler

De Tsjechische machinefabrikant SMS heeft diepwoeler Talon Green gebouwd om verdichte graslandbodems weer los te maken.
Afbeelding artikel

Japanse Yanmar presenteert elektrische veldrobot op rupsen

De elektrische veldrobot e-X1 van Yanmar staat op rupsen, heeft geen ruimte voor een bestuurder en wordt elektrisch aangedreven.
Beheer
WP Admin