Nauwere samenwerking Claas, Amazone en robotfabrikant AgXeed
De Duitse machinefabrikanten Claas en Amazone en de Nederlandse robotfabrikant AgXeed gaan nauwer samenwerken om de ontwikkeling van semi- en volledig autonome trekkers en werktuigen te versnellen.
Claas en Amazone en de AgXeed hebben de zogenoemde 3A-autonomiegroep opgericht. Dit staat voor Advanced Automation en Autonomie. Het doel is de ontwikkeling, standaardisatie en marktintroductie van semi- en volledig autonome combinaties van trekkers en werktuigen te versnellen.
Oprichting 3A-autonomiegroep
Om de verdere automatisering van landbouwprocessen te bevorderen, is een nauwere samenwerking tussen fabrikanten van trekkers en werktuigen essentieel. Claas, Amazone en AgXeed werken al enige tijd samen op het gebied van autonomie. Claas en Amazone hebben zelfs minderheidsaandelen in het Nederlandse bedrijf AgXeed.
Met de oprichting van de 3A-autonomiegroep kunnen deze bedrijven hun individuele expertisegebieden beter integreren en meer samenwerkingen aangaan. Het doel is om de ontwikkelde technologieën sneller en op een bredere schaal toe te passen.
Lees verder onder de video
AgXeed-boxtechnologie bestuurt machines
De technologie die door de 3A-autonomiegroep is ontwikkeld, omvat ontwerp- en implementatiesoftware die voorheen alleen beschikbaar was voor autonome veldrobots. Deze technologie is nu ook te gebruiken in combinatie met de zogenoemde AgXeed-boxtechnologie om trekkers en werktuigen te besturen. Met deze technologie is de werklast van planners en chauffeurs te verminderen en kun je de efficiëntie van landbouwprocessen verhogen, aldus de 3A-autonomiegroep.
Landbouwrobots werken voornamelijk in gesloten systemen met beperkte toepassingen, zonder de mogelijkheid om ze parallel of in combinatie met andere voertuigen en werktuigen te gebruiken. Reden voor het ontwikkelingsteam om de AgXeed box-technologie te ontwikkelen. Deze verbindt trekkers en werktuigen met het plannings- en autonome uitvoeringsproces via de gestandaardiseerde Isobus-interface. Via deze interface kunnen werktuigen communiceren met veldrobots, agbots en trekkers.
Amazone AutoTill en Claas Autonomy connect
De eerste producten die zijn ontwikkeld door de 3A-autonomiegroep zijn de Amazone AutoTill, die wordt gebruikt voor cultivatiewerk, en de Claas Autonomy Connect. De Claas Autonomy Connect omvat het volledige plannings- en uitvoeringsproces van grondbewerking. Deze oplossingen dienen als startpunt voor verdere toepassingen door verschillende fabrikanten. De fabrikanten streven ernaar dat vrijwel elke denkbare combinatie van machines voor werk op het veld mogelijk wordt gemaakt.
Werk vooruit plannen
De 3A-autonomiegroep maakt het mogelijk om een gedetailleerde planning te maken die specifiek is ontworpen voor procesoptimalisatie. Dit omvat het vaststellen van het start- en eindpunt van een taak, zoals het draaien aan het uiteinde van een akker en het nauwkeurig aansturen van werktuigen. Door vooraf te plannen met echte machineparameters, zoals de hoogte van de hefinrichting en hydraulische functies voor het aanpassen van de werkdiepte en intensiteit, is het mogelijk aanpassingen aan de machinecombinatie te programmeren.
Autonoom veldwerk uitvoeren
Met Autonomy Connect kunnen Claas-trekkers in combinatie met werktuigen geautomatiseerd of zelfs autonoom veldwerk uitvoeren. Afhankelijk van de mate van automatisering kan de bestuurder andere taken vanuit de cabine uitvoeren, zowel op het veld als op het erf. De taken zijn van tevoren te plannen in het Claas-bedrijfsmanagementinformatiesysteem (FMIS) of het AgXeed-portaal.
Auteur: Annelies Bakker
Gerelateerde tags: Autonoom, Robots, Trekkers, Veldrobots