fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Ingenieuze Krone Swadro TC 1570 vergt flinke investering

De Duitse machinefabrikant haalt met zijn zeer stabiele en doordachte Krone Swadro TC1570 het maximaal haalbare uit een vierrotorhark. De aanschafprijs is navenant fors. Krone richt zich met deze hark niet op de massa, maar op de selecte groep die maximale hectarecapaciteit wil halen per arbeidsuur en daar best een hogere investering voor over heeft. - Foto's: Matthijs Verhagen

De Duitse machinefabrikant Krone komt in 2024 met de Swadro TC1570. In werkbreedte, stabiliteit en capaciteit verzet de fabrikant de piketpalen in het 15 metersegment. Mede door het V-frame van de zesrotorhark als basis te nemen, peurt Krone op alle fronten het maximale uit het vierrotorconcept. Aan deze ingenieuze hark hangt wel een prijskaartje.

Een hark in het 15 metersegment had Krone nog niet. De grootste vierrotorhark is op dit moment de Swadro TC1370 met een werkbreedte van 13,70 meter. Voor klanten die nóg meer capaciteit zoeken is er de 19 meter brede Swadro 2000 met zes rotoren. Om het gat tussen beide types te verkleinen ontwikkelde Krone de Swadro TC1570.

De Krone Swadro TC1570 maakt gebruik van een V-vormig frame, zoals de Swadro 2000 dat ook heeft, maar dan compacter en met vier rotoren. Vooral dat frame maakt deze nieuwe Swadro anders dan alle andere vierrotorharken op de markt.

Ongekend stabiele hark

Want bij deze nieuwe hark hangen de voorste harkelementen niet aan het centrale frame, maar aan twee draagarmen. Die scharnieren aan de achterzijde aan het centrale kokerframe, ter hoogte van het wielstel. Aan de voorkant steunen ze af op twee grote loopwielen. Na het uitklappen ontstaat zo een V-vormig frame dat breed afsteunt op vier punten.

Lees verder onder de foto

Ten opzichte van andere harken in het vierrotorsegment is de bouwwijze van de Krone Swadro TC 1570 uniek.  Het V-frame met loopwielen naast de voorste rotors geeft een uiterst stabiele loop.

Ten opzichte van andere harken in het vierrotorsegment is de bouwwijze van de Krone Swadro TC 1570 uniek. Het V-frame met loopwielen naast de voorste rotors geeft een uiterst stabiele loop.

Tijdens de introductie van deze hark, bij een biologisch melkveehouder in Duitsland, ziet TREKKER met eigen ogen dat dat een ongekende stabiliteit geeft. Ook op de ongelijke kopakker deint de machine niet; het is mogelijk om de hark met uitgeheven elementen met een vlotte snelheid om te trekken voor de volgende werkgang. Naast het feit dat de hark rustig en stabiel loopt op de vier wielen, zijn ook alle hefcilinders van de rotoren geveerd met een stikstofbol. Die werken alleen bij het uitheffen.

Vlot keren betekent capaciteitswinst en daar is de Krone op gebouwd. Die winst komt ook uit de breedte, al is dat beperkt; met 15,70 meter werkbreedte is het wel de grootste vierrotorhark in de markt. Kanttekening is dat die werkbreedtevaststelling een beetje arbitrair is. De Claas Liner 4900 werkt immers ook met rotoren van 3,80 meter, en die harkt op papier 15 meter breed. De Krone kan een breder zwad maken en de rotoren overlappen een fractie minder, zo komt de fabrikant aan 15,70 meter.

Wel een wezenlijk verschil is dat de Krone beschikt over 15 tandarmen op alle vier de mechanisch aangedreven rotoren. De concurrenten kiezen voor 13 (Vicon) of 14 tandarmen (Claas). De voorste twee rotoren draaien 25% meer toeren dan de achterste, zodat ze het gewas alvast verder verspreid naar binnen gooien.

Lees verder onder de foto

Elke rotor is voorzien van instelbare drukontlasting, stikstofvering op de hefcilinder in de kopakkerstand, en een instelbare demping op de daalsnelheid.

Elke rotor is voorzien van instelbare drukontlasting, stikstofvering op de hefcilinder in de kopakkerstand, en een instelbare demping op de daalsnelheid.

Brede hark, die ook smal kan werken

Voor de rest is er veel bekende techniek. Zo zijn de rotoren cardanisch en slepend opgehangen net voor het zwaartepunt, het rotoronderstel heeft vier en optioneel zes loopwielen. De rotoren zijn nu voorzien van een hydraulische drukontlasting die via de terminal instelbaar is. Dit maakt dat je via de opklapcilinder druk van het harkelement wegneemt en overhevelt op het V-frame of het hoofdframe. Verander je van zwad- of werkbreedte, dan regelt de software automatisch bij, zodat de ingestelde drukontlasting op het element altijd correct blijft. Je kunt twee drukinstellingen opslaan om hier in het werk snel tussen te wisselen.

De harkhoogte is elektrisch instelbaar. Alle functies kun je tijdens het werken wijzigen. De instellingen zijn per rotor individueel te maken, of juist paarsgewijs of alle vier tegelijk. Idem voor het uitheffen. In bochten of bij obstakels maakt de V-frameconstructie het erg gemakkelijk om de voorste rotor even snel naar binnen of buiten te stellen.

Het is een brede hark die smal kan werken indien nodig. Dat maakt ’m flexibel op een kleiner perceel of een smalle geer. Het achtereenvolgens uitheffen van de rotors op de kopakker kan zowel via tijd- als afstandinstelling. Een kwestie van smaak. Uiteraard is automatisch individueel uitheffen via gps-sectiecontrole ook op deze TC1517 mogelijk. Bij het neerlaten van de rotors kun je voortaan, traploos via de terminal, een einddemping instellen. Zo klappen de rotoren minder hard op de zode. Dat is behoud voor de machine en voorkomt dat de tanden even zand happen.

Lees verder onder de foto

Uiteraard blijft ook deze Krone Swadro precies binnen de 4 meter transporthoogte en 3 meter breedte zonder tandarmen af te nemen. Met de 15,70 meter werkbreedte en alle mogelijkheden is het Krone gelukt om het maximale uit het concept van de vierrotor te halen.

Uiteraard blijft ook deze Krone Swadro precies binnen de 4 meter transporthoogte en 3 meter breedte zonder tandarmen af te nemen. Met de 15,70 meter werkbreedte en alle mogelijkheden is het Krone gelukt om het maximale uit het concept van de vierrotor te halen.

Swadro TC1370 komt met prijskaartje

Al met al haalt Krone met deze hark het maximaal haalbare uit een vierrotorhark, met een machine die zeer stabiel en doordacht overkomt. Dat is technisch knap. De instelmogelijkheden zijn eindeloos. Werkelijk alles is tijdens het werk instelbaar naar je eigen smaak, van de uithefhoogte op de kopakker tot en met de harkhoogte per element. In- en uitklappen doet de machine helemaal zelf. Dankzij de nieuwe Isobus-layout is de bediening ook nog eens overzichtelijk doordat de machine nu grafisch beter in beeld is. Het gemak ervan is overtuigend.

De keerzijde is er ook. Om dit alles te bewerkstelligen telt de machine – we praten over een zwadhark – zo’n 24 hydrauliekcilinders en een kleine 30 hoek- en positiesensoren. De aanschafprijs is navenant fors. Krone richt zich met deze hark niet op de massa, maar op de selecte groep die maximale hectarecapaciteit wil halen per arbeidsuur en daar best een hogere investering voor over heeft.

Echt een loonwerkersmachine dus? Dat is niet helemaal waar. De groep die Champions League wil harken, is breder. Sterker nog: als het gaat om veel capaciteit per uur, zijn het de veehouders die erin investeren. Dat bewijst de Swadro 2000. Alle vijf exemplaren die in België en Nederland draaien, zijn stuk voor stuk aangeschaft door grote melkveehouders.

Auteur: Matthijs Verhagen

Op zoek naar een gebruikte Krone Swadro-hark? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Hoe bevalt Pöttinger-dubbeldoelwagen Jumbo 8450 DB in de praktijk?

TREKKER test de Pöttinger-dubbeldoelwagen Jumbo 8450 DB met de nieuwe snijrotor, ultrakorte snijlengte en contactloze elektronische besturing.
Afbeelding artikel

Hollands Noordkop ontwikkelt klepelbak voor groenbemesters

Mechanisatiebedrijf Hollands Noordkop in Breezand (N.-H.) heeft een klepelbak ontwikkeld voor het verkleinen van groenbemesters.
Afbeelding artikel

‘Met een gerust hart een gebruikte hakselaar kopen’

Een gebruikte hakselaar kopen en voor 100% weten waar je aan toe bent? Dat kan bij AM Machinery dat gebruikt maakt...
Beheer
WP Admin