fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Diesel en elektrisch op Amerikaanse Farm Progress Show

Te zien in vol ornaat op de Farm Progress Show in Illinois (VS): de Big Bud 700, de krachtpatser voor de onafhankelijke boer. De producent uit Havre in Montana is na 35 jaar terug op de markt met een trekker in de stijl zoals we die kennen uit de jaren 80. - Foto's: Mark Pasveer

De Farm Progress Show, de grootste landbouwmechanisatiebeurs van Noord-Amerika, biedt meestal leuke verrassingen. Ook deze keer opvallende zaken als nieuwe ‘zware jongens’ met dikke dieselmotoren naast bescheiden zero-emissietrekkers. Verder een fabrikant die 36 uur met een machine over de highway reed om op tijd op de beurs te zijn. TREKKER was ter plaatse om de Amerikaanse sfeer te proeven en de laatste ontwikkelingen mee te pakken in Decatur, Illinois.

Motor en versnellingsbak zijn gemonteerd op een rail, ook kan de cabine kantelen. Softwarematig zijn er geen grenzen. Iedereen kan er aan werken. De trekker krijgt in de loop van het jaar een nieuwe eigen cabine. De motorkap is recent aangepast vanwege een groter koeler-pakket. Prijs: 700.000 dollar. Leverbaar vanaf begin 2024.

"Onderhuids is deze Big Bud 700 niet te vergelijken met onze klassieke Big Bud-trekkers", vertelt mede-oprichter Ron Harmon. "We hebben er alles aan gedaan om het onderhoud makkelijk te maken."

De New Holland T4 Electric. De blauwe variant CNH is gelijk aan de Case 75C.

New Holland benadrukt dat de T4 uitsluitend te koop is met de voorlader en cabine.

Een kijkje in de cabine van de New Holland T4 Electric.

De New Holland T4 Electric heeft een gemiddelde 'runtime' van 4 uren voordat de trekker weer aan de lader mag.

Dit heritage model Case Farmall 120M is een eenvoudige trekker met viercilinder 3,4 litermotor. De trekker wordt gebouwd in Turkije en is voorlopig alleen voor de Noord-Amerikaanse markt beschikbaar.

Case Farmall 120M: met een knipoog naar het Farmall-verleden. Dit jaar wordt het 100-jarig bestaan van de trekker gevierd met dit heritage model.

Elektrische alleskunner. Case IH Farmall 75C Electric Met de nieuwe elektrische 74 pk trekker mikt Case op een breed klantenspectrum. De zero-emissietrekker voelt zich goed thuis in en op het erf.

De Case IH Farmall 75C Electric heeft vier semi autonome eigenschappen aan boord, zoals een veiligheidsmode en follow me-functie. Je zult niet hetzelfde gevoel hebben als in een Tesla, maar de torq curve is verrassend. De trekker is te laden in drie standen: normaal in 11 uur of snel in 5 tot zelfs 1 uur.

Vlaggenschip Case IH Quadtrac 715 is officieel gelanceerd op de Farm Progress Show. Rondom de cabine is de toegang verbeterd, waardoor een simpele handeling als het afstellen van verlichting veilig kan gebeuren.

Onder de giga motorkap van de Case IH Quadtrac 715, die je met een druk op de knop opent, ligt een 16 liter Cursor twin turbo-motor. Deze levert 715 pk.

De Quadtrac heeft vele veranderingen ondergaan, zoals meer vermogen grotere rupsen en loopwerk.

De Monarch MKV 50 pk elektrische trekker met autonome features is voor het eerst op de Farm Progress Show. De trekker uit Silicon Valley is bij het publiek nog matig bekend. Reden genoeg voor Monarch om zichzelf te presenteren op deze beurs. Het bedrijf heeft drie varianten van de trekker: standaard, dairy en utility. De dairy heeft een frontschuif, de utility is uitgevoerd met een voorlader.

Een grote lege plek op het gras voor de John Deere tent doet vermoeden dat de nieuwe 9RX-kniktrekker hier zou verschijnen. Helaas is deze er niet en moeten we het doen met een aantal autonome features op de 8R.

John Deere viert '100 jaar model D' op de beurs met een mooie doorleefde trekker.

Van de Nexat zijn momenteel drie stuks in de Verenigde Staten. De derde is er nog maar pas en komt vers uit de fabriek in Duitsland. Nexat-participant Terrakamp heeft wel wat moeite moeten doen om de machine op de show te krijgen. Zo moest deze van Cleveland 36 uur op eigen wielen over de highway, vertelt Samantha Jandrisch van Terrakamp. Het is de eerste keer dat de Nexat op een beurs verschijnt als volledige machine.

Agri Spray Drones demonstreert een spuitdrone van DJI. De drone kan 10 minuten vliegen op een acculading, maar kan ook razendsnel laden, vertelt Ryan Watson van Agri Spray Drones. De drone kost 35.000 dollar. Kopen is niet direct nodig, het bedrijf doet ook loonwerk.

Claas Xerion 12.590 in actie. De grote Claas is zowel als rups en wieltrekker te zien op het demoterrein van de Farm Progress Show. De Claas steelt de show gekoppeld aan een dikke 'chaser bin' volgwagen voor de korrelmaisoogst.

De Farm Progress Show is een mooie mix tussen beurs en velddemonstraties.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Start-up Robotic Perception demonstreerde een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).
Beheer
WP Admin