fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Klassieke prairietrekkers kijken op Amerikaanse trekkershow

Gas er op! De Rite 750 van Randall Brothers Auctions steelt de show op de Half Century of Progress Show. Deze prairietrekker met zijn grommende tweetakt dieselmotor produceert flink wat zwarte rook. - Foto's: Mark Pasveer

Zoals je mag verwachten van een echte Amerikaanse trekkershow was op de Half Century of Progress Show veel spektakel te zien: prairietrekkers met zwarte rook en grote vlaggen. TREKKER reed langs de grootste en meest imposante trekkers van de tweejaarlijkse show die van 24-27 augustus werd gehouden in Rantoul, in de Amerikaanse staat Illinois.

 

Auteur en fotograaf: Mark Pasveer

Lopen doen de bezoekers van de grote trekkershow niet. De Amerikaanse bezoekers brengen zelf vervoer mee,. Dat varieert van eenvoudige golfkar tot hypermoderne vierwielers.

Een imposante line-up. De Rome is een zeldzame trekker met een Cat-motor. Van het type zijn er 150 gebouwd en naar schatting nog 30 over.

De maximale snelheid voor het alternatieve vervoer van de beursbezoekers is strikt: 5 miles per hour (8 km per uur).

Het thema van de show is dit jaar '100 jaar Farmall'. Alle rode familieleden staan bij elkaar.

De John Deere 10 X is de krachtigste trekker op de show, maar speelt een beetje vals. De grote John Deere, oorspronkelijk een 8960 uit 1992, kreeg recent een Cat V12 onder de kap. Bobby White klaarde de klus in slechts drie maanden.

Triple kampioen. Een kniktrekker zonder duals ziet er uit als een mens zonder kleding. Nog mooier dan duals is natuurlijk een triple zoals op de Versatile.

Het stuurhuis van de Rome-kniktrekker is een belevenis. Grote meters en knoppen. Slechts één pedaal en dat is de rem. De Allison-automaat met Dropbox doet de rest.

Tom Renner bracht de dikke Versatile 1150 naar de show. De trekkerliefhebber heeft 47 kniktrekkers en in totaal 200 trekkers in zijn privécollectie. Renner heeft ook een eigen show die om de twee jaar plaatsvindt.

De grote Rite draait op verzoek nog een paar rondjes. Het is de magneet van de show sinds de Big Bud 747 niet meer komt.

Deze John Deere 6030 komt goed weg met een set rupsen. Niet helemaal origineel, maar wel een mooie combi.

Vader en zoon Helliger uit Bloomington Il kochten in 2019 een Steiger Cougar en knapten deze trekker de afgelopen jaren op met enige creatieve vrijheid.

Vervoer hebben de meeste verzamelaars zelf. Het liefst rijden ze in stijl, zoals met deze Freightliner-cabover met mooie lading groen metaal.

Op de Half Century of Progress Show zijn veel in drie componenten lak gespoten trekkers te zien. Gelukkig zijn er ook nog enkele originele trekkers in eigen kleur te spotten.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Start-up Robotic Perception demonstreerde een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).
Afbeelding artikel

FOTO | Mix van tech en staal op World Ag Expo 2024

World Ag Expo in Californië (VS) staat bekend om zijn grootschalige groente- en fruitteelt. Tech-broedplaats Silicon Valley is om de hoek.
Beheer
WP Admin