fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

GT-versie voor smalspoortrekker Landini Rex

De nieuwe Landini Rex 4 GT Dynamic is qua uiterlijk niet anders dan de huidige Rex-serie. De vernieuwingen zitten vooral in de cabine en in de 50 km/u transmissie. - Foto's: Landini

Landini levert met de uitvoering Rex 4-120 GT Dynamic de meest luxe en complete smalspoortrekker binnen het Rex-gamma.

De Landini Rex-serie bestaat al jaren. De afgelopen jaren kwamen er stapsgewijs nieuwe trekkermodellen in deze serie bij. In 2019 kwam de versie met luxe, elektronische hydrauliekbediening op de markt en in 2023 de REX-4 Roboshift met de automatische schakelende transmissie en een geveerde cabine.

Nieuw is de komst van de nog luxere smalspoortrekker Landini Rex 4 GT Dynamic met een nieuwe transmissie met daarin een 3-traps powershift en vier gerobotiseerde versnellingen en groepen. De combinatie maakt dat deze bak 12 versnellingen per groep kan doorlopen zonder voetkoppeling. Het totaalaantal keuzes komt zo op 48 voor- en 16 achteruit.

Deze complete transmissie heeft ook een Stop & Action-functie waarbij de transmissie automatisch ontkoppeld bij het afremmen. Zowel het omkeren als het op- en terugschakelen kan je doen via armleuning als via de nieuwe multifunctionele rijhendel.

Nieuwe armleuning met Smartpilot-Plus-rijhendel

Rechts van de bestuurder zit in deze GT-uitvoering een nieuwe armleuning met voorop de nieuwe Smartpilot-Plus-rijhendel. Op deze hendel kan je de transmissie bedienen evenals de beide aftakassen, de hefinrichting, de omkeerschakeling en de geheugenstand voor motortoerental. Deze hendel is tevens een kruishendel voor hydrauliekventielen.

Lees verder onder de foto

Dit is de nieuwe Smartpilot-Plus-rijhendel met knoppen voor transmissie, aftakassen, omkeerschakeling, heftinrichting, motortoeren en kopakkermanagement. De hendel is tevens kruishendel voor de hydrauliek.

Dit is de nieuwe Smartpilot-Plus-rijhendel met knoppen voor transmissie, aftakassen, omkeerschakeling, heftinrichting, motortoeren en kopakkermanagement. De hendel is tevens kruishendel voor de hydrauliek.

Op de armleuning vindt je verder knoppen voor de motortoerental, powershift, aftakassen en assenmanagement. Ook het kopakkermanagement activeer je via knoppen op de armleuning en rijhendel. Onder de deksel van diezelfde armleuning zitten de knopjes voor de fijnafstelling van de hefinrichting en de omkeerschakeling. Ook bijzonder: in deze smalspoor kan je de stoel draaien: 8 graden naar links of 16 graden rechtsom.

Advanced Driving System (ADS) aan boord

Landini claimt dat deze Rex 4 GT-Dynamic de eerste smalspoortrekker is met het zogenoemde Advanced Driving System (ADS) aan boord. ADS betekent dat de besturing een elektronisch-hydraulische variant is met enkele automatiek erin. Denk aan automatische stugheid van het stuurwiel naarmate de rijsnelheid toeneemt. Ook is een stuurautomaat op basis van sensoren en camera’s of gps makkelijk op te bouwen omdat de trekker er al op voorbereid is. Voor Isobus kan Landini een 12 inch terminal leveren.

50 km/u-versie

Bijzonder is dat Landini de trekkers met een 50 km/u-versie kan leveren die tevens als een 40 km/u Eco fungeert, oftewel 40 km/u bij een laag toerental. De hydrauliekcapaciteit is maar liefst 124 liter per minuut.

De trekker is leverbaar met zowel cabine- als voorasvering. De Rex GT Dynamic is leverbaar in twee cabinebreedtes (1,2 en 1 meter) en drie spoorbreedtes (1,0-1,68 meter off 1,3-1,7 meter of 1,5-1,9 meter).

Lees verder onder de foto

In de 1,2 meter brede cabine kan je de stoel 8 graden linksom en 16 graden rechtsom draaien. De cabine heeft een redelijk vlakke vloer.

In de 1,2 meter brede cabine kan je de stoel 8 graden linksom en 16 graden rechtsom draaien. De cabine heeft een redelijk vlakke vloer.

Rex-GT in TOTY-categorie ‘Best of Specialized’

Landini levert vijf modellen in deze nieuwe REX-GT met vermogens van 75 tot 120 pk. Het sterkste type, de Rex 4-120 GT Dynamic, dingt mee in de categorie ‘Best of Specialized’ bij de Tractor Of The Year (TOTY)-verkiezing voor 2024. De vorige versies van de Rex deden ook mee in de TOTY-verkiezingen van 2019 en 2023.

Auteur: Bas van Hattum

Achterop de Landini Rex GT-versie zit cabinevering net zoals bij de grotere trekkers. Deze optie kan samengaan met de optionele voorasvering.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Autonome Fendt 716 werkt zonder constante supervisie

Loonwerker en akkerbouwer Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) trapte onlangs de NPPL-praktijktest 2024 af met een autonoom werkende Fendt 716.
Afbeelding artikel

Vernieuwde John Deere 6M-serie gaat tot 281 pk

John Deere vernieuwt de 6M-serie en laat de trekker vandaag voor het eerst zien op de graan- en machinebeurs Cereals in...
Afbeelding artikel

Keert trekkerfabrikant Ursus terug?

De Poolse trekkerfabrikant Ursus lijkt terug te komen. Ursus bouwt volgens een Poolse website aan een 25-pk sterke trekker, de Ursus...
Beheer
WP Admin