fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Elektrische wiellader JCB 403E is praktijkrijp

De JCB 403E compacte wiellader is praktijkklaar. Met een normale rijmodus is het mogelijk om 4 uur continu te rijden. Wat opvalt, is zijn stille rijmodus en vlotte accelaratie. - Foto's en video: Annelies Bakker

De Britse machinefabrikant JCB heeft deze week in het Duitse Frechen zijn eerste elektrische compacte wiellader JCB 403E aan de vakpers gepresenteerd. De JCB 403E biedt hetzelfde vermogen als het dieselaangedreven model JCB 403 Smart Power. De elektrische wiellader is echter stiller en vrij van CO2-uitstoot.

De JCB 403E is voorzien van een 20 kWh lithium-ion-batterijpakket en biedt dezelfde prestaties als een dieselaangedreven model. De elektrische wiellader is echter geluidsarmer en trilt minder. Bovendien is de machine vrij van CO2-uitstoot. Volgens de fabrikant is de e-wiellader daardoor geschikt om te werken in stallen en kassen en in bedrijven die afhankelijk zijn van alternatieve energie of waar zonnepanelen op daken liggen.

Schone energie

Een 20 kWh lithium-ion-batterijpakket drijft e-wiellader JCB 403 aan. De accu gecombineerd met elektromotoren en tractie- en hydraulische systemen vormt de basis van de compacte wiellader. Met één acculading kan de machine – afhankelijk van de rijmodi waarin je werkt – ongeveer 4 uur continu werken.

Lees verder onder de foto

De elektrische compacte wiellader JCB 403E is voorzien van een 20 kWh lithium-ion-batterijpakket en biedt dezelfde prestatie als een dieselaangedreven model.

De elektrische compacte wiellader JCB 403E is voorzien van een 20 kWh lithium-ion-batterijpakket en biedt dezelfde prestatie als een dieselaangedreven model.

Snellader 2 uur opladen

De JCB 403E heeft een geïntegreerde lader, die aansluiting op verschillende stroombronnen op locatie mogelijk maakt. Een 230 Volt industrieel of huishoudelijk stopcontact laadt de elektrische wiellader in slechts 8 uur op van 0 tot 100%. Met de snellader kun je de machine zelfs volledig opladen in minder dan 2 uur.

Lees verder onder de foto

Met een snellader is het mogelijk om de e-wiellader in 2 uur op te laden. Met een normale oplader duurt dit 8 uur.

Met een snellader is het mogelijk om de e-wiellader in 2 uur op te laden. Met een normale oplader duurt dit 8 uur.

Twee elektromotoren

De JCB 403E is uitgerust met twee onafhankelijke elektromotoren: een voor de aandrijflijn en een voor de hydrauliek. De elektromotor heeft een piekvermogen van 33,4 kW en drie rijmodi, waartussen de bestuurder kan schakelen met twee knoppen boven op de joystick:

  • Wegrijden (haas): maximale rijsnelheid van 20 km/u voor maximaal vermogen

  • Dynamisch (schildpad): maximale snelheid van 8 km/u voor een betere dosering van de snelheid en een langere levensduur van de accu

  • Precisie (avegaar): maximale snelheid van 5 km/u. De snelheid kan worden aangepast in stappen van 0,5 km/u via een draaiknop en de multifunctionele display. Dit maakt een precieze snelheidsregeling mogelijk voor nauwkeurig rijden.

Hefhoogte van maximaal 3,10 meter

De standaard mast heeft een hoogte van 2,9 m, terwijl het High-Lift-model een hoogte van 3,1 m kan halen. De compacte JCB 403E-wiellader heeft een transportgewicht van 2.671 kg. Hierdoor is de JCB 403E te vervoeren op een aanhanger binnen de 3,5 trekcapaciteit. Een extra contragewicht is optioneel verkrijgbaar. Daarmee neemt de kiplast met 118 kg toe en het transportgewicht met 121 kg.

Bedieningscomfort

De JCB 403E-wiellader wordt standaard geleverd met een vast of opklapbaar dak. Vanaf het derde kwartaal van 2023 is als alternatief een volledig glazen cabine leverbaar.

De cabine is voorzien van een nieuw digitaal multifunctioneel display, waarop je de verschillende menu-items kunt selecteren met de nieuwe ergonomische draaiknop rechts van de joystick. De display geeft ook alle belangrijke bedrijfsgegevens van de machine weer, zoals de rijmodus, de status van de acculading en de rijsnelheid.

De vanafprijs van de JCB 403E-wiellader bedraagt € 79.900.

Auteur en videograaf: Annelies Bakker

Lees ook: JCB-verreiker gaat elektrisch

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Terex TL120-wiellader is simpel en degelijk, maar krappe cabine

TREKKER neemt een TL120-wiellader op de korrel. We vertellen je over de uitvoeringen en waarop te letten bij aanschaf van een...
Afbeelding artikel

Werken met Chinese elektrische EP-heftruck tussen de koeien

Dat veehouder Peter Oosterhof niet koos voor een wiellader maar voor een Chinese EP-heftruck komt door een optelsom van factoren.
Afbeelding artikel

Elektrische verreiker is haalbaar, maar ook betaalbaar?

Is er wel markt in de landbouw voor elektrische verreikers die dubbel zo duur zijn als een diesel? Fabrikanten hebben voorlopig...
Beheer
WP Admin