fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Al rijdend baal uitwerpen na aanpassing Pöttinger-pers

M. Broers uit Wognum (N.-H.) heeft een Pöttinger-perswikkelcombinatie uitgerust met een zelfgebouwd wielstel, in plaats van de standaard afstempelplaat. Hiermee is het mogelijk om de baal al rijdend uit te werpen, zonder schade aan de grasmat. Foto's: Bob Karsten

Loon- en transportbedrijf M. Broers uit Wognum (N.-H.) heeft een Pöttinger Impress 3130 FC Pro aangepast zodat deze al rijdend een baal kan uitwerpen zonder schade aan de zode.

Loonwerker M. Broers uit Wognum (N.-H.) heeft in samenwerking met Pöttinger-dealer Haan uit Kwadijk (N.-H.) een Pöttinger Impress 3130 FC Pro-perswikkelcombinatie aangepast om al rijdend een baal uit te werpen zonder schade aan de graszode. De truc zit ’m in het laten afsteunen op een wielstel, in plaats van op de standaard gemonteerde glijplaat.

De situatie voor de aanpassing:

Stempel bij elke baal

De Pöttinger-persen zijn standaard voorzien van een afgeronde steunplaat ter grootte van een stoeptegel. Die zit gemonteerd onder de wikkeltafel, aan de arm die de baal op z’n zijkant legt. Elke keer als een baal wordt uitgeworpen, rust het gewicht kort op deze glijplaat en wringt deze iets. Marco Broers: “Het viel ons op tijdens het persen in het najaar, bij zachtere grond, dat we bij elke baal een plek zagen waar deze glijplaat afgestempeld heeft.”

Broers heeft nu 1 van de 2 Impress 3130 FC Pro-persen uitgerust met een zelf geconstrueerd wielstel. Het idee is afgekeken van de John Deere-persen die Broers vorig jaar inruilde op de Pöttinger-persen. Het geheel vouwt zich op onder de wikkeltafel. Broers: “Dat is even puzzelen. Te meer omdat Pöttinger de satellietarmen van de wikkelaar aan de onderkant monteert, in plaats van aan de bovenkant zoals onze John Deere’s hadden.”

De situatie na de aanpassing:

Al rijdend lossen

Volgens de Noord-Hollandse loonwerker verdeelt het nieuwe wielstel het gewicht beter en doordat het wiel kan draaien, is er geen sprake meer van wringen. “Daarbij kunnen we nu de baal al rijdend met 3 à 4 kilometer per uur uitwerpen, zonder dat we daar schade van zien in de grasmat,” aldus Marco Broers. Nu het prototype blijkt te werken, gaat de loonwerker de constructie in de verf zetten en ook de tweede perswikkelcombinatie ermee uitrusten.


Auteur: Bob Karsten

Als een baal wordt uitgeworpen, rust het gewicht kort op het wielstel.

De arm is bevestigd aan de onderkant van de wikkeltafel.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuwe Baliwrap-perswikkelcombinatie is praktijkrijp

De bouwers van de Baliwrap-perswikkelcombinatie voor grote balen hebben een nieuwe versie klaar. Deze nieuwe versie is compacter, de wikkelaar is...
Afbeelding artikel

Göweil komt met wielaandrijving voor balenpers

De Oostenrijkse machinefabrikant Göweil, vooral bekend van balenpersen en -wikkelaars, ontwikkelde onlangs een aangedreven as voor een ronde balenpers. Dit systeem...
Afbeelding artikel

Fotoserie Sleutelaars - Koning van de kleine baaltjes

Eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Maar als je inmiddels ruim 1,5 miljoen kleine hooibaaltjes hebt geperst, dan mag je...
Beheer
WP Admin