Terug naar nieuwsoverzicht

Pöttinger Impress 3160 VC Pro heeft hogere persdruk en snijdt korter

De nieuwe perswikkelcombinatie Pöttinger Impress 3160 VC Pro is leverbaar met een vaste en een variabele perskamer. De machine die TREKER aan het werk heeft gezien heeft een variabele perskamer en een baaldiameter van maximaal 1,60 meter. - Foto's: Jacco van Erkelens

Machinefabrikant Pöttinger geeft zijn Impress-balenpersen een update. De kleurstelling verandert, er is een nieuwe bindeenheid met foliebinding en een hogere persdruk. Dat laatste zou tot wel 20% meer zijn dan bij de voorganger. In het Friese Tjalleberd perste TREKKER een aantal balen met de nieuwe Pöttinger Impress 3160 VC Pro. Een impressie.

De Oostenrijkse fabrikant Pöttinger is inmiddels ruim vijf jaar actief in het bouwen van rondebalenpersen. Voor zo’n korte periode staat er een pers die, zoals de typenaam al zegt, indruk maakt.

Inmiddels staat de tweede generatie Impress-persen te trappelen om het van de voorganger over te nemen. Van een afstandje is de kleurstelling de opvallendste verandering: minder wit, meer rood. Het eenvoudigere design oogt modern. Naast de cosmetische update werkte Pöttinger aan het binnenwerk van de pers.

Tekst gaat verder onder de foto

Onder de kappen is ruimte voor twaalf rollen wikkelfolie. Tel je daarbij de twee op de wikkeltafel op, dan heb je er veertien aan boord. Voor bindfolie is ruimte voor vier rollen onder de kappen, en één in de bindmodule.

Onder de kappen is ruimte voor twaalf rollen wikkelfolie. Tel je daarbij de twee op de wikkeltafel op, dan heb je er veertien aan boord. Voor bindfolie is ruimte voor vier rollen onder de kappen, en één in de bindmodule.

Drie instelbare perszones

Pöttinger belooft met de nieuwe pers 20% meer persdruk ten opzichte van de voorganger, waardoor er meer in een pak gaat. Die druk kun je in drie perszones instellen.

Variabele perskamers staan bekend om hun kogelharde kernen. Zo hard, dat het soms nodig is om ze door te snijden met een kuilvoersnijder of kuilhapper vóór je ze in de mengwagen gooit. Om dat te voorkomen kun je de persdichtheid in drie zones apart instellen. Bijvoorbeeld de kern op 80%, de middelste ring op 100% en de buitenste zone op 90%. Die instellingen zijn continu te veranderen, dus ook tijdens het persen en het uitwerpen van een baal.

Dat de balen zwaar zijn, merken we als we een zet geven tegen een pak dat we net geperst hebben. Het gras is naar schatting 60% droge stof. Toch krijgen we amper beweging in het rechtopstaande pak van 1,2 meter breed bij 1,3 meter doorsnede.

Eigenaar Henk Pander van het gelijknamige loonbedrijf in Gorredijk (Fr.) testte eerder al een aantal balen door ze op de weegbrug te leggen en een monster uit de partij te nemen. Hij kwam toen uit op gemiddeld 425 kilo droge stof in een baal. Dat zou in dit geval betekenen dat er 700 kilo in de baal zit. Dit konden we niet controleren, omdat er geen weeginrichting op deze pers zit. Deze optie is medio 2023 te koop, de prijs is nog onbekend. Toch denken we met onze nodige perservaring niet veel naast het echte gewicht van de baal te zitten. Indrukwekkend.

Ook folie rond droog pak

De Impress heeft een bindmodule die naar de perskamer toe beweegt. In de praktijk zien we vaak dat je bindfolie niet meer om een te droog pak krijgt. Het bindfolie wordt niet opgepakt in de perskamer, maar schiet de rotor in, wat je vervolgens moet schoonmaken. Een oplossing is om door te rijden bij het invoeren van het bindfolie, maar dan krijg je gras tussen de plasticlagen. Niet ideaal.

De Pöttinger Impress 3160 VC Pro heeft in dit droge gras geen moeite met het binden met plastic. Het geheim zit ’m in een uitschuifbare bindmodule. Die schuift naar het pak toe en voert het bindfolie tussen de riemen in. Het plastic gaat gedwongen rondom de baal, en krijgt geen kans om bij de rotor te komen. Meer bewegende delen, maar een stuk meer gemak.

Een elektronisch geregelde rem op de plasticrol zorgt voor de juiste hoeveelheid rek in het bindfolie, waardoor het er strak omheen komt. Een frees-as onder in de bindruimte houdt de ruimte leeg en brengt gras weg op de invoer om terug de perskamer in te gaan.

Tekst gaat verder onder de foto; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel

Bindfolierollen zijn zware jongens. Om het wisselen iets makkelijker te maken, is de rechter bindfoliehouder zo gemaakt dat deze ook kan dienen als laadhulp. Door de bindfoliehouder om te klappen en met de rode sleutel de rol in positie te kantelen, schuif je zonder veel moeite en beschadigingen de rol op zijn plaats.

Bindfolierollen zijn zware jongens. Om het wisselen iets makkelijker te maken, is de rechter bindfoliehouder zo gemaakt dat deze ook kan dienen als laadhulp. Door de bindfoliehouder om te klappen en met de rode sleutel de rol in positie te kantelen, schuif je zonder veel moeite en beschadigingen de rol op zijn plaats.

Schoonmaakfunctie vertraagt baaloverdracht

Na het binden gaat de perskamer automatisch open. De pers deponeert de baal op een balendrager. Die balendrager kantelt naar achteren en kiept de baal op de wikkeltafel. Vervolgens kantelt de balendrager terug naar de ontvangsthouding en hij schuift weer onder de perskamer. Tot slot sluit de klep en kun je verder.

Dit proces kost naar ons gevoel best wat wachttijd. Vanaf het moment dat de klep opengaat tot en met het sluiten heeft de pers 18 seconden nodig. Dat klinkt weinig, maar bij 200 balen is dat toch een uur wachttijd.

De klep wacht tot dat de balendrager van de wikkelaar is teruggekeerd onder de klep, dan sluit hij pas. Technisch gezien kan de klep eerder sluiten, zodra de baal op de wikkeltafel valt. Terwijl de balendrager dan weer terugkeert onder de klep van de perskamer, kun je als chauffeur weer gaan rijden. Daarmee halveer je de wachttijd.

We hebben deze kwestie voorgelegd aan de importeur, en die reageert dat de pers waarschijnlijk in een schoonmaakstand heeft gestaan. De zogenoemde Cleaning cycle-functie geeft gras dat aan de rollen en riemen blijft kleven langer de tijd om er vanaf te vallen. Door dit uit te schakelen kun je de baaloverdracht in 10 seconden voltooien, aldus Duport.

Ergonomisch plastic wisselen

Achter op de pers zitten knoppen die je kunt gebruiken om de wikkelaar en klep van de perskamer volledig te bedienen. Bedien je daar een functie, dan schakelt de pers meteen over van automaatstand naar de manuele stand. Vrijwel alle functies vereisen dat je met twee handen de knoppen bedient. Een rvs plaatje voorkomt dat je met één hand twee knoppen kunt bedienen. Een stukje veiligheid zodat je niet klem komt te zitten met je hand, zonder dat het onhandig is.

De voorraad wikkelfolierollen kantel je wel met één hand hydraulisch omlaag, omdat je een borgingspal omhoog moet houden. Eenmaal beneden pak je makkelijk een rol uit de rolhouder en plaats je hem rechtop op de wikkelaar. Niet tillen boven je macht, maar gewoon op de schouder leggen en zonder bukken of uitrekken op de wikkelaar zetten. Ideaal. Ook aan lange dagen is gedacht: de pers is leverbaar met een uitgebreid led-lichtpakket om ook in het donker het wikkelfolie te kunnen wisselen met goed zicht.

Leverbaar vanaf € 149.877

De nieuwe Impress-perswikkelcombinatie is leverbaar met een vaste en een variabele perskamer. De machine die wij aan het werk hebben gezien is de Pöttinger Impress 3160 VC Pro met een variabele perskamer en een baaldiameter van maximaal 1,60 meter.

Op de wikkeltafel kunnen balen van 1,1 tot 1,5 meter diameter. Zijn grotere broer, de Impress 3190 VC Pro, perst ze groter: tot 1,85 meter doorsnede. Ten slotte is er ook een combinatie met een vaste perskamer. De 3130 FC Pro met maximaal 1,30 meter doorsnede pakken.

De Impress 3160 VC Pro heeft een vanafprijs van € 149.877 bruto. Deze prijs geldt voor de uitvoering die TREKKER heeft gezien.

Auteur: Jacco van Erkelens

Een pers heeft veel draaiende en bewegende delen. De rvs kap dwingt je om twee handen te gebruiken tijdens het bedienen. Zo kun je niet per ongeluk ergens tussen komen. Het laten zakken van de folierollen gebeurt wel met één hand op het bedieningspaneel, omdat je met de andere een veiligheidspal moet optillen.

Op de bedieningsterminal kun je de pers zowel met touchscreen als met de knoppen bedienen. Instellingen aanpassen kan altijd, ook tijdens de baaloverdracht.

Het aantal messen instellen gebeurt handmatig met de rode sleutel. Daarvoor moet je de messenbalk opzij halen. Hydraulisch vanuit de trekker is optioneel.

Met maximaal 32 messen is de kortste snijlengte theoretisch 38 millimeter. Er is keuze tussen 0, 8, 16 en 32 messen.

Gerelateerde tags: ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

SMS CZ bouwt Golem-graslandrollen met werkbreedtes van 3 en 5,4 meter

De Tsjechische fabrikant SMS CZ levert Golem-graslandrollen met een werkbreedte van 3 en 5, 4 meter en een gewicht van maximaal...
Afbeelding artikel

Eerste Fliegl Cargos-opraapwagen rolt van de band

Afgelopen week kwam de eerste Fliegl Cargos-opraapwagen van de assemblagelijn op de productielocatie in Kirchdorf (D.).
Afbeelding artikel

Krone levert twee nieuwe 4 meter brede EasyCut-frontmaaiers

De Duitse machinefabrikant Krone introduceert de 4 meter brede frontmaaiers EasyCut F 400 Fold en EasyCut F 400 CR.
Beheer
WP Admin