Terug naar nieuwsoverzicht

Start-up Small Robot Company dreigt onder bewind te worden gesteld

De Britse start-up Small Robot Company verwachtte dat het nieuwe modulaire ontwerp van Tom V4 de basis zou vormen voor de autonome veldrobots Dick en Harry. Die robots zouden in 2024 en 2025 als commercieel product op de markt worden gebracht. - Foto: Small Robot Company

De belangrijkste investeerder van start-up Small Robot Company heeft zijn financiering teruggetrokken. De Britse robotbouwer heeft daardoor geen ruimte meer om zijn activiteiten voort te zetten.

Volgens Small Robot Company heeft een hoofdinvesteerder in durfkapitaal zich teruggetrokken uit de geplande financieringsronde van het bedrijf. “Ze vinden onze technologie en ons team goed, maar vinden landbouw te riskant”, maakt Small Robot Company duidelijk in een verklaring. “Ze kunnen het grote plaatje niet zien. Wij wel, en we weten dat onze boeren dat ook doen. Zo dreigt onze door boeren geleide missie te eindigen.”

Overbruggingsfinanciering via crowdfunding

Het bedrijf streeft nu naar overbruggingsfinanciering, naast andere opties, om zijn activiteiten voort te zetten. Na een oproep voor crowdfunding heeft Small Robot Company meer dan een half miljoen Britse pond aan toezeggingen voor investeringen ontvangen. “Dit is enorm bemoedigend, zegt Sarra Mander, hoofd marketing van Small Robot Company. Zonder steun staan we eind van de maand onder bewind.”

Het inzamelen van 1,5 miljoen pond via crowdfunding is momenteel de meest haalbare optie voor Small Robot Company, aldus Mander. “Het alternatief is dat alle investeerders alles verliezen en dat de technologie niet ten goede komt aan boeren of de planeet. Als SRC faalt, zal dit het vertrouwen van investeerders en het vertrouwen van andere agrarische start-ups om ons voorbeeld te volgen flink schaden.”

Lees ook: Overnames en investeringen in jonge markt voor autonome veldrobots

Veldrobots in de planning

Small Robot Company lanceerde eind 2022 versie 4 van zijn veldrobot Tom. Het nieuwe modulaire ontwerp van Tom V4 was gepland als basis voor de robots Dick en Harry, die in 2024 en 2025 op de markt zouden worden gebracht. De start-up verwachtte dat het modulaire platform het mogelijk zou maken internationaal op te schalen en meer robots te bouwen.

Auteur: René Groeneveld

Lees ook: Deze 20 veldrobots zijn te koop in Nederland

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nauwere samenwerking Claas, Amazone en robotfabrikant AgXeed

Claas en Amazone en AgXeed gaan nauwer samenwerken om het autonome veldwerk sneller verder te ontwikkelen.
Afbeelding artikel

​Video | Robots op landbouwbeurs Innov-Agri

Veldrobot Trektor met hybride aandrijflijn was begin september te zien in een demo op landbouwbeurs Innov-Agri in Outarville (Fr.)
Afbeelding artikel

Precision Days: techniek WeLaser voor het eerst te zien in Nederland

Een internationale groep bedrijven en onderzoekers werkt aan een machine om met fiberlaser techniek onkruiden te bestrijden. Tijdens de Precision Days...
Beheer
WP Admin