fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Maai-zuigwagen Trilo Bison C30W graast vliegveld kort

De maai-zuigwagen Trilo Bison C30W is een capaciteitsmachine. De Bison C30W is in staat is om onder alle weersomstandigheden op allerlei terreinen, zoals vliegvelden, in één werkgang te klepelmaaien en het gras te verzamelen. - Foto: Trilo

Meer capaciteit, in één werkgang maaien en verzamelen en onder alle omstandigheden kunnen werken. Dat is het doel van maai-zuigwagen Bison C30W van machinefabrikant Trilo in Amersoort (U.). Een impressie.

Strak, capaciteitsgericht en voorzien van praktische snufjes, zo kun je de Bison C30W het beste omschrijven. De maai-zuigmachine van Trilo is ontworpen en gefabriceerd in de fabriek van Trilo in Amersfoort.

De Bison is hoofdzakelijk bedoeld voor het maaien en verzamelen van grote (ruwe) terreinen, zoals luchthavens. Daarnaast is de maai-zuigwagen geschikt voor het maaien van graszodenvelden, want de Bison kan tot maar liefst 30 millimeter kort maaien.

Trilo bouwt de Bison in twee varianten: de C30W met een inhoud van 30 kuub en de C40W van 40 kuub. Het enige verschil is de laadruimte, verder zijn beide typen identiek.

De vermogensbehoefte is afhankelijk van de dichtheid en het volume van het gewas. Bij het maaien van graszoden is 160 pk ruim voldoende. Om ruw terrein te kunnen maaien is 200 tot 300 pk nodig om de capaciteit van de Bison te benutten.

6,90 meter maaien en zuigen

Links en rechts zijn twee hydraulisch opklapbare klepelbakken gemonteerd. Trilo noemt deze ook wel wings. Beide wings hebben een werkbreedte van 2,40 meter. De klepel-as is voorzien van eigen Trilo-klepels. Volgens de specialisten van Trilo geven deze klepels het beste resultaat bij de verschillende maaihoogtes.

Achter de klepel-as zit een vijzel die het gemaaide gewas richting de middelste klepelbak transporteert. Deze middelste bak zuigt het gewas vervolgens op. Standaard heeft de middelste klepelbak een werkbreedte van 2,10 meter, optioneel is een 2,50 meter brede bak. Een bredere klepelbak maakt het mogelijk strakker te kunnen sturen zonder strepen te laten staan.

Lees verder onder de foto

De buitenste hydraulisch opklapbare klepelbakken, oftewel wings, transporteren het gemaaide gewas via vijzels naar de middelste klepelbak. Deze zuigt het gewas af en blaast het in de 30 of 40 kuub grote bak. Door de zuigende werking van zowel de klepels als de vijzel wordt het gewas omhoog gezogen en afgemaaid. Dit resulteert in een strak maaibeeld, ook bij een hogere maailengte. - Foto: Trilo

De buitenste hydraulisch opklapbare klepelbakken, oftewel wings, transporteren het gemaaide gewas via vijzels naar de middelste klepelbak. Deze zuigt het gewas af en blaast het in de 30 of 40 kuub grote bak. Door de zuigende werking van zowel de klepels als de vijzel wordt het gewas omhoog gezogen en afgemaaid. Dit resulteert in een strak maaibeeld, ook bij een hogere maailengte. – Foto: Trilo

Maaihoogte zonder gereedschap verstelbaar

De maaihoogte van de drie klepelbakken is eenvoudig te verstellen, zonder gereedschap. De stalen looprollen zijn intern gelagerd en hydraulisch in hoogte verstelbaar. Kunststof vulplaatjes begrenzen of vergroten de uitslag van de cilinder. De hefcilinder, die gekoppeld is aan een drukaccumulator, zorgt in combinatie met een gelenkoog (kogelgewricht) voor een stabiele bodemgeleiding. Met zelfs de mogelijkheid tot volledige drukontlasting, instelbaar via het display in de trekker.

De Bison C30W is voorzien van een ingebouwde capaciteitsmeter. Deze wordt weergegeven op het display en berekent aan de hand van het vacuüm op de inlaat hoe de machine wordt belast.

Stof is verleden tijd

De opvangbak is voorzien van een dubbele bodemketting. Een radarsysteem meet de vulling van de bak. Tijdens het laden is de blower krachtig genoeg om de wagen volledig te vullen zonder de bodemketting te bedienen, zoals bij een opraapwagen.

Je zou verwachten dat de krachtige blower een gigantische stofwolk achter de wagen produceert, iets wat op een vliegveld absoluut niet is toegestaan. Trilo leverde op zijn kleinere zuigwagens een systeem met een dubbel dak, dat de stoffige lucht naar beneden afbuigt. Dat zit nu ook op de C30W en C40W.

Machinebouwer Trilo heeft de Bison daarnaast voorzien van een dubbele achterklep met een rvs sproeiboom met nozzles. De nozzles zorgen voor een fijne nevel in het uitlaatkanaal, waar het stof zich aan het vocht hecht. Het stof valt hierdoor meteen op de grond.

Onder de polyester frontkap zit een 500 liter grote rvs watertank, voldoende voor acht uur maaien. Het tankniveau wordt weergegeven op het display. Je vult de tank eenvoudig door twee kranen te openen. Een van die kranen zorgt dat de druk van de tank afgaat en dient als overstort. De andere kraan, waaraan de vulleiding wordt aangesloten, heeft een Geka-koppeling.

Zodra de tanks gevuld zijn en beide kranen gesloten, loopt de druk in het systeem op naar de vooringestelde druk. Problemen met pompjes zijn er niet, omdat het systeem op perslucht werkt.

Lees verder onder de foto

Door het openen van de grote kraan laat je de druk van de tank en opent de overstort. Via de kleine kraan met onderaan de Geka-koppeling vul je de 500 liter grote tank. Na het sluiten van beide kranen loopt de druk in het systeem op. De vooringestelde druk regel je handmatig met de blauwe draaiknop. - Foto: Robin Looman

Door het openen van de grote kraan laat je de druk van de tank en opent de overstort. Via de kleine kraan met onderaan de Geka-koppeling vul je de 500 liter grote tank. Na het sluiten van beide kranen loopt de druk in het systeem op. De vooringestelde druk regel je handmatig met de blauwe draaiknop. – Foto: Robin Looman

Luchtdrukwisselsysteem optioneel

Standaard liggen onder de Bison Nokian 710/50 R26,5-banden. Optie is een luchtdrukwisselsysteem; de aanvoer van de perslucht gaat via een interne boring in de assen. In het chassis zijn vier extra luchtketels met een inhoud van 60 liter gebouwd om de banden snel op te kunnen pompen. Het klinkt misschien wat overdreven, maar niet alle gebieden zijn droog en goed begaanbaar voor een machine die leeg al bijna 12 ton weegt.

De aftakas van de trekker drijft de klepelbakken en de blower aan. Alle andere functies, ook de bodemketting, worden hydraulisch aangedreven door loadsensingventielen. De steunpoot zit apart op twee DW-ventielen.

Eenvoudige bediening

Display en joystick voor de bediening van de Trilo zijn van Danfoss, de scrollknop komt van Blink Marine. Deze scrollknop werkt prettig om instellingen te veranderen tijdens het werk.

Trilo koos bewust niet voor Isobus. Het Isobus-systeem is duur en zit niet standaard op de basic trekkers waar Trilo in zijn werkgebied soms tegenaan loopt.

Het display is strak en eenvoudig ingericht. De chauffeur kan kiezen uit drie verschillende menu’s: transport, veld of lossen. Met de joystick bedien je de vooraf ingestelde functies. Optioneel is de Bison uit te rusten met Telematics, uitgevoerd met een gsm-module waarmee de machine op afstand uitgelezen, geüpdatet en afgesteld kan worden.

Lees verder onder de foto; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel

Alle functies kun je op het scherm in de trekker en van buitenaf bedienen. Achter een zijdeur zit een bedieningspaneel. Detail: achter de kap zit een ledwerklamp die de knoppen en omgeving extra verlicht. Optioneel hebben gebruikers toegang tot het online platform Trilo Insight voor machine, prestaties, foutcodes, service en onderhoud. - Foto: Robin Looman

Alle functies kun je op het scherm in de trekker en van buitenaf bedienen. Achter een zijdeur zit een bedieningspaneel. Detail: achter de kap zit een ledwerklamp die de knoppen en omgeving extra verlicht. Optioneel hebben gebruikers toegang tot het online platform Trilo Insight voor machine, prestaties, foutcodes, service en onderhoud. – Foto: Robin Looman

Leverbaar vanaf € 160.000

De Trilo Bison C30W is leverbaar vanaf € 160.000. Maar dan heb je ook een capaciteitsmachine die in staat is om onder de meest barre omstandigheden ruwe terreinen in één werkgang te maaien en het gewas te verzamelen.

Auteur: Robin Looman

De rol om de bodem te volgen is hydraulisch verstelbaar. Kunststof vulplaatjes begrenzen of vergroten de uitslag van de cilinder. Zo kun je de maaihoogte van de drie klepelbakken eenvoudig verstellen zonder gereedschap. - Foto: Robin Looman

Het volledig opklappen van de klepelbakken links en rechts kan alleen in de transportmodus. De hydraulisch verstelbare rollen worden automatisch helemaal ingetrokken. In de veldmodus kan men met een knop alle maaibakken op de kopakker optillen de achterste bak blijft wat langer aan de grond om het laatste gras op te zuigen. Trilo heeft ook een veiligheidssysteem ingebouwd, waardoor de aandrijving recht wordt gesteld als je de klepelbakken opklapt. Zo blijven aftakaskruisjes gespaard. - Foto: Trilo

In Duitsland verzamelt de Bison ook maisstro en stoppels. Volgens de gebruikers blijft 60% van de energie over in de stengel na de oogst van de kolven: prima voor biogasvergisting. - Foto: Trilo

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Alpego TL50-klepelmaaier verkrijgbaar in Nederland

De Italiaanse machinefabrikant Alpego introduceerde vorig najaar zijn TL50-klepelmaaier. Deze maaier is nu te koop in Nederland.
Afbeelding artikel

McConnel bouwt elektrische bermmaaier met afstandsbediening

McConnel heeft een volledig elektrische bermmaaier gebouwd. De Robocut S300E is te besturen met afstandsbediening.
Afbeelding artikel

Meer vraag naar armmaaiers in driepunt: een marktoverzicht

TREKKER richt zich in het marktoverzicht op armmaaiers in de driepunt met een horizontale reikwijdte tussen 5 en 6,50 meter.
Beheer
WP Admin