Terug naar nieuwsoverzicht

Rootwave lanceert eWeeder aangedreven door trekker

Een dieseltrekker drijft de Rootwave eWeeder aan via de aftakas. - Foto: Rootwave

De Britse machinefabrikant RootWave brengt zijn eerste elektrische robotwieder op de markt. De Rootwave eWeeder behandelt onkruid in wijngaarden en fruitteelt met hoogfrequente elektriciteit.

De RootWave eWeeder behandelt onkruid met behulp van elektroden op speciaal ontworpen hydraulische armen. Daarmee kan de machine heel precies in verschillende rijenbreedtes werken. De onkruidplanten inclusief wortels worden gedood door warmte die in het onkruid zelf wordt opgewekt. Op die manier ontstaat een strook van 30 tot 50 cm breed die vrij is van alle onkruid.

Een dieseltrekker met een minimaal vermogen van 75 pk drijft de elektrische eWeeder aan. De generator loopt via de frontaftakas. De technologie is compatibel met groene energiebronnen, zelfrijdende autonome systemen en koolstofvrije brandstoffen.

Rootwave is de enige aanbieder van elektrische onkruidbestrijding die hoogfrequente elektriciteit gebruikt. Hoogfrequente elektriciteit biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van standaard 50Hz of DC-golfvormen. Uit tests van Rootwave blijkt dat het elektronische wiedsysteem zorgt voor volledige onkruidbestrijding tegen een lager energieverbruik dan chemische onkruidbestrijders.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De Rootwave eWeeder heeft verstelbare armen voor onkruidbehandeling rond bomen, wijnstokken en struiken.

De Rootwave eWeeder heeft verstelbare armen voor onkruidbehandeling rond bomen, wijnstokken en struiken.

Betere onkruidbestrijding tegen lagere kosten

Volgens Andrew Diprose, CEO van Rootwave, levert de eWeeder een betere onkruidbestrijding in minder behandelingen tegen lagere kosten. “De Rootwave eWeeder helpt telers die een effectieve onkruidbestrijding willen zonder milieuproblemen en zonder gewasschade. Onze technologie is biologisch gecertificeerd en helpt de natuur een handje met het herstellen van bodem, water en biodiversiteit.”

Volgens Diprose is het aantal eWeeder-toepassingen dat je in een seizoen nodig hebt vergelijkbaar met dat van herbiciden-toepassingen. Mechanisch wieden vergt meer behandelingen.

Auteur: Hugo Claver

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘De (on)zin van elektrificatie’

TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum (l.) vraagt zich in zijn blog of elektrificatie het verschil moet gaan maken voor het klimaat.
Afbeelding artikel

Elektrische Fendt-trekker e100 gaat in productie

De Duitse trekkerfabrikant Fendt heeft zijn elektrische e100 vernieuwd en start een beperkte verkoop ervan na vakbeurs Agritechnica van 12-18 november...
Afbeelding artikel

Italianen ontwikkelen autonome e-trekker met verlengsnoer

Het Italiaanse OXE-E ontwikkelt een 100% elektrisch aangedreven trekker voor zwaar veldwerk, gevoed via een verlengsnoer.
Beheer
WP Admin