fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Elektrisch wiedsysteem Volta: betere onkruidbestrijding, lager energieverbruik

Een traditionele dieseltrekker drijft de Volta-machine aan, waarbij de generator via de frontaftakas loopt. De technologie is compatibel met groene energiebronnen, zelfrijdende autonome systemen en koolstofvrije brandstoffen. - Foto: Rootwave

Het hoogfrequente elektrische wiedsysteem Volta van het Britse bedrijf Rootwave houdt onkruid in mais- en suikerbietgewassen volledig onder controle. Dat blijkt uit eigen tests van Rootwave én uit onafhankelijk onderzoek.

Rootwave’s eigen tests tonen aan dat zijn gepatenteerde hoogfrequente onkruidbestrijding slechts een vijfde van de energie van herbiciden gebruikt, per hectare. Volgens Rootwave doet Volta het zelfs beter dan andere alternatieve onkruidbestrijdingsmethoden. Dat betekent dat het een unieke combinatie biedt van betere onkruidbestrijding en laag energieverbruik.

Tot 100% controle met elektrisch wieden

De proeven met de Rootwave Volta werden afgelopen zomer uitgevoerd in mais- en suikerbietgewassen in de Britse graafschappen Warwickshire en Norfolk. De onkruidhoogtes varieerden van 10 tot 35 cm. De machine leverde tot 100% controle, gemiddeld 99% controle op een proeflocatie voor suikerbieten, en presteerde in alle gevallen beter dan herbiciden.

In gelijkwaardige herbicideproeven moeten producten 85% bestrijding leveren om onkruid als ‘gevoelig’ op het etiket te mogen vermelden. In alle zomerproeven overtrof Volta de bestrijding door herbiciden – in één geval met meer dan 60 procentpunten.

Tekst gaat verder onder de video

Geen gewasschade bij elektrisch wieden

Jimmy Phillips, Communications & Customer Marketing Manager van Rootwave, vertelt dat het bedrijf ook heeft gekeken naar de schade die Rootwave Volta aan het gewas toebrengt en hoe dat zich verhoudt tot chemische onkruidbestrijding. “In alle Volta-proeven met suikerbieten en mais waren er geen aanwijzingen voor schadelijke effecten bij welke toepassingssnelheid dan ook.”

Volledige controle en laag energieverbruik

Een traditionele dieseltrekker drijft de Volta-machine aan, waarbij de generator via de frontaftakas loopt. De technologie is compatibel met groene energiebronnen, zelfrijdende autonome systemen en koolstofvrije brandstoffen.

In de eigen tests van het bedrijf werd effectieve onkruidbestrijding bereikt met slechts 50 megajoule (MJ) energie per hectare (geregistreerd bereik 50-98 MJ/ha). Ter vergelijking: herbiciden gebruiken meer dan 500 MJ/ha wanneer rekening wordt gehouden met de productie en distributie van chemicaliën. Andere alternatieve onkruidbestrijdingsmethoden variëren van 800 MJ/ha tot meer dan 8.000.

Rootwave heeft octrooi aangevraagd voor het gebruik van hoogfrequente elektriciteit van meer dan 18 kilohertz (kHz) voor onkruidbestrijding. 18 KHZ is veiliger dan gelijkstroom of standaard 50 hertz (Hz). Volta wordt de komende jaren uitgebracht voor toepassing in fruitteelt en in rijengewassen met een breed areaal.

Auteur: Hugo Claver

Rootwave heeft patent aangevraagd voor het gebruik van hoogfrequente elektriciteit van meer dan 18 kilohertz (kHz) voor het bestrijden van onkruid. Het bedrijf zegt dat het 18 kHZ veiliger is dan gelijkstroom of standaard 50 hertz (Hz). - Foto: Rootwave

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Afbeelding artikel

Grimme levert nieuwe Toppa-loofklappers in vijf varianten

De Duitse machinefabrikant Grimme heeft een nieuwe generatie Toppa-loofklappers gebouwd. Deze zijn in vijf varianten leverbaar.
Afbeelding artikel

Werken met Chinese elektrische EP-heftruck tussen de koeien

Dat veehouder Peter Oosterhof niet koos voor een wiellader maar voor een Chinese EP-heftruck komt door een optelsom van factoren.
Beheer
WP Admin