fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kies jij voor een zaaimachine met dubbele zaadbak en dubbel doseersysteem?

Steeds meer fabrikanten kunnen een graanzaaimachine leveren met een dubbele zaadbak, met elk een eigen doseerunit. In Nederland is de belangstelling voor een 'dubbele zaaimachine' mondjesmaat. Dat blijkt uit een rondvraag van TREKKER bij de belangrijkste leveranciers van zaaimachines.- Foto: Misset

Er komen steeds meer zaaimachines met dubbele zaadbak en dubbel doseersysteem op de markt; de zogenoemde dubbele zaaimachine. Een interessante ontwikkeling die Nederland voorzichtig ontdekt. Een trend? Of een probeersel dat weer snel voorbijgaat?

Steeds meer fabrikanten kunnen een graanzaaimachine leveren met een dubbele zaadbak, met elk een eigen doseerunit. Soms zelfs met nog een derde zaadbak en doseersysteem.

Zaaimachinefabrikanten zien een trend waarop ze ook inspelen, maar in Nederland is de belangstelling mondjesmaat. Dat blijkt uit een rondvraag van TREKKER bij de belangrijkste leveranciers van zaaimachines.

Lees ook: Dit zijn de trends in precisiezaaiers en graanzaaiers

Vergroening

De dubbele zaaimachine maakt vooral opgang in het buitenland. Companion cropping is de term: gewassen die elkaar kunnen versterken. In Frankrijk – waar de dubbele zaaimachine naar verluidt vooral wordt verkocht – telen akkerbouwers al langere tijd koolzaad in combinatie met vlinderbloemigen als veldbonen. De veldbonen dienen dan vooral om stikstof in de bodem te brengen. Andere combinaties zijn tarwe met erwten, tarwe met wikke, of koolzaad met wikke. In de biologische teelt dient zo’n combinatie om stikstof te binden en om een eiwitrijker veevoer van eigen bodem te produceren.

Een trend die duidelijk speelt – en daar liggen ook kansen voor de dubbele zaaimachines in Nederland – is het zaaien van mengsels van groenbemesters. Als de zaden in een mengsel sterk van elkaar verschillen, is het moeilijk om dat uit één zaadbak met één doseersysteem te zaaien. Denk daarbij aan gele mosterd met zonnebloemen. Dat ontmengt erg snel en vraagt om gescheiden zaaien.

De biologische landbouw past vaker een mengteelt toe, maar met de toenemende aandacht voor nieuwe teeltwijzen als strokenlandbouw komt er ook meer mengteelt in de gangbare landbouw. Bijvoorbeeld koolzaad en veldbonen.

Opbouwunit APV-zaaier

Meest gekozen optie tot nu toe in Nederland is een opbouwunit. Zoals de bekende APV-zaaimachine, om naast grof zaad ook een heel fijne zaadsoort te zaaien. Als compacte unit met een elektrisch aangedreven blazer, of met hydraulische aandrijving voor grote werkbreedten.

Diverse fabrikanten leveren zo’n type zaaimachine ook af fabriek. Niet zelden is dat een APV-product in eigen kleuren. Af fabriek is dat vaak alleen leverbaar op de grote getrokken zaaimachines. Dit type kleine opbouwzaaimachines is er ook van Europart, Horsch en Zocon.

Tekst gaat verder onder de foto

De zelfgemaakte scheiding in de Lemken-fronttank: links een mengsel van facelia en Alexandrijnse klaver, rechts haver. Gescheiden gezaaid als groenbemester. - Foto: Misset

De zelfgemaakte scheiding in de Lemken-fronttank: links een mengsel van facelia en Alexandrijnse klaver, rechts haver. Gescheiden gezaaid als groenbemester. – Foto: Misset

Breed aanbod pneumatische zaaimachines

Voor de West-Europese markt beperkt de dubbele zaadbak zich tot pneumatische zaaimachines. De zaadbak is in tweeën, soms zelfs in drieën gedeeld. Ieder compartiment krijgt een eigen doseerunit. Pas bij de details ontstaan de verschillen. Horsch, Pöttinger en Kverneland leveren een dubbele fronttank, Amazone binnenkort ook. Het zaad van beide doseerunits komt bij de fronttanks in één buis, en wordt als mengsel naar de zaaikouters geblazen. Het Partner-fronttanksysteem van Horsch heeft wel een aparte buis per doseersysteem, waardoor de twee zaadstromen gescheiden blijven.

Tekst gaat verder onder de foto

Is af fabriek een derde zaaisysteem leverbaar, zoals bij deze Kverneland, dan is dat een kleinere zaadtank volgens het principe van een APV-unit. Meestal bedoeld voor fijn zaad, granulaat of slakkenkorrels. - Foto: Kverneland

Is af fabriek een derde zaaisysteem leverbaar, zoals bij deze Kverneland, dan is dat een kleinere zaadtank volgens het principe van een APV-unit. Meestal bedoeld voor fijn zaad, granulaat of slakkenkorrels. – Foto: Kverneland

Bij de opbouwmachines wordt het zaad van beide doseersystemen in principe ook gemengd naar de verdeelkop gebracht. Maar enkele fabrikanten bieden extra opties. Kverneland levert de E-Drill Maxi Plus. Je verdeelt met een verstelbaar schot de zaadbak in 60:40, 70:30 of precies in tweeën. Ieder deel heeft zijn doseer- en verdeelsysteem; de zaden komen bij het zaaikouter bijeen. Optie is bij Kverneland een kleppensysteem om de zaadsoorten gescheiden naar ieder een eigen rij kouters te blazen.

Lemken heeft sinds kort de Solitair 9+ Duo. Je kunt de zaadbak als 50:50 of 60:40 verdelen, en naar keuze beide zaadsoorten samenbrengen of zaden van ieder compartiment naar een aparte rij zaaikouters brengen. Die zijn dan in zaaidiepte apart instelbaar. Lemken werkt met één doseer- en verdeelunit per 1,50 meter en levert de dubbele zaaitechniek alleen met 3 of 4 meter werkbreedte.

Tekst gaat verder onder de foto

Lemken-verdeelkoppen zijn gemaakt voor 1,50 meter werkbreedte. Met dubbele zaaitechniek zou je er acht nodig hebben. Hier is gekozen voor vier verdeelkoppen van een ander merk die ieder 3 meter van zaad voorzien. - Foto: Misset

Lemken-verdeelkoppen zijn gemaakt voor 1,50 meter werkbreedte. Met dubbele zaaitechniek zou je er acht nodig hebben. Hier is gekozen voor vier verdeelkoppen van een ander merk die ieder 3 meter van zaad voorzien. – Foto: Misset

Ook Gaspardo, Horsch, Pöttinger, Kuhn, Sulky en Väderstad hebben dubbele zaaitechniek in hun programma; Tulip nog niet.

Tekst gaat verder onder de foto

Machinefabrikant Sulky levert een dubbele tank plus een derde kleinere unit achterop. - Foto: Sulky

Machinefabrikant Sulky levert een dubbele tank plus een derde kleinere unit achterop. – Foto: Sulky

Wat kost een dubbele zaaimachine?

  • Pöttinger noteert voor een dubbele uitvoering van de fronttank rond € 1.300.

  • Reken voor een Maxi Plus-uitvoering een meerprijs van € 6.000 tot € 7.000, meldt Kverneland.

  • Bij Sulky meldt het prijzenboekje een meerprijs van € 6.430 voor een dubbele zaadtank en € 5.145 voor nog een extra 100 litertank met zaaisysteem.

  • Lemken noteert voor een 3 of 4 meter dubbel uitgevoerd zaaisysteem € 5.700 tot € 6.500.

  • De APV-opbouwzaaimachines zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Neem de populaire PS300 met 300 litertank. Die staat voor € 3.911 genoteerd, inclusief computer, kabels en sensoren.

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Kopeggen en zaaien in één werkgang met zelfbouw maiszaaicombinatie

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Claas Xerion 5000 met Imants 38FSX

Met 530 pk trekt de Claas Xerion 5000 een Imants 38FSX-spitter/woeler en een Horsch-zaaimachine. Met groot gemak gaan grondbewerking, zaaibedbereiding en...
Afbeelding artikel

Is spotbemesting tijdens zaaien de toekomst?

Spotbemesting tijdens zaaien: ‘dotjes’ kunstmest toedienen in plaats van een lange smalle strook. Zitten telers daarop te wachten?
Afbeelding artikel

Kverneland Satio vervangt DL-zaaimachine

Kverneland introduceert de pneumatische solo-zaaimachine Kverneland Satio, geschikt voor trekkers in de vermogensklasse van 80-120 pk.
Beheer
WP Admin