Terug naar nieuwsoverzicht

Bobcat toont elektrische schranklader en elektrisch-autonome rupslader

De Amerikaanse machinefabrikant Bobcat toont op vakbeurs Conexpo Con/Ag in Las Vegas zijn elektrische schranklader op wielen: de Bobcat S7X. - Foto's: Bobcat

De Amerikaanse machinefabrikant Bobcat presenteert op vakbeurs ConExpo Con/Agg in Las Vegas (VS) zijn elektrische schranklader Bobcat S7X en elektrisch-autonome rupslader Bobcat RogueX.

Het op de ConExpo Con/Agg getoonde prototype Bobcat S7X-schranklader op wielen is volledig elektrisch, net als de Bobcat T7X elektrische rupslader. Prototype elektrisch-autonome Bobcat RogueX-rupslader is ontwikkeld om de grenzen van het elektrisch vermogen, het autonoom functioneren en de werking van een dubbele hefarm te onderzoeken.

Volledig elektrische schranklader

De Bobcat S7X-schranklader wordt aangedreven door een lithium-ion-batterij van 60,5 kWh. De schranklader is uitgerust met elektrische aandrijfmotoren en gebruikt kogelschroefactuatoren, oftewel elektro-mechanische cilinders (EMC’s), voor de hef- en kantelfuncties. De batterij en de elektrische aandrijflijn zorgen volgens de fabrikant voor een instant koppel dat drie keer hoger is dan dat van traditionele laders.

Anders dan de Bobcat-schranklader op diesel is deze lader emissievrij. Daarnaast heeft de machine minimale trilling en een bijna geluidloze werking.

Tekst gaat verder onder de foto

De elektrische Bobcat S7X-schranklader op wielen werkt tot 8 uur op één laadbeurt.

De elektrische Bobcat S7X-schranklader op wielen werkt tot 8 uur op één laadbeurt.

Werkt 8 uur op één laadbeurt

De elektrische schranklader werkt – afhankelijk van de werkzaamheden – tot 8 uur op één laadbeurt. Op die manier kunnen de meeste chauffeurs de machine een volledige werkdag gebruiken. Een volledige laadbeurt duurt zo’n 10 uur.

Futuristisch prototype Bobcat RogueX

Voor bouwplaatsen met werkomstandigheden die minder geschikt zijn voor mensen en chauffeurs die met een afstandsbediening gaan werken, ontwikkelde Bobcat de elektrisch autonoom werkende rupslader Bobcat RogueX. Met bediening op afstand en de autonome werking kunnen chauffeurs meer werk verzetten met één machine, aldus de fabrikant. De machine is vooralsnog gebouwd als onderzoeks- en ontwikkelproject.

Tekst gaat verder onder de foto

Voor bouwplaatsen met werkomstandigheden die minder geschikt zijn voor mensen en chauffeurs die met een afstandsbediening gaan werken ontwikkelde Bobcat de elektrisch autonoom werkende rupslader RogueX.

Voor bouwplaatsen met werkomstandigheden die minder geschikt zijn voor mensen en chauffeurs die met een afstandsbediening gaan werken, ontwikkelde Bobcat de elektrisch-autonome rupslader RogueX.

Verticale en radiale hefmogelijkheden

De Bobcat RogueX-rupslader is gebouwd zonder cabine en uitgerust met geavanceerde kinematica en met verticale en radiale hefmogelijkheden. De volledig elektrische en autonome rupslader is emissievrij, uitgerust met een lithium-ion-batterij, een elektrisch aandrijfsysteem en heeft geen hydraulica.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘De (on)zin van elektrificatie’

TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum (l.) vraagt zich in zijn blog of elektrificatie het verschil moet gaan maken voor het klimaat.
Afbeelding artikel

Elektrische Fendt-trekker e100 gaat in productie

De Duitse trekkerfabrikant Fendt heeft zijn elektrische e100 vernieuwd en start een beperkte verkoop ervan na vakbeurs Agritechnica van 12-18 november...
Afbeelding artikel

Italianen ontwikkelen autonome e-trekker met verlengsnoer

Het Italiaanse OXE-E ontwikkelt een 100% elektrisch aangedreven trekker voor zwaar veldwerk, gevoed via een verlengsnoer.
Beheer
WP Admin