fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Bobcat toont volledig elektrische compacte rupslader op vakbeurs Bauma 2022

De Doosan Bobcat T7X levert als eerste elektrische compacte rupslader vijf uur non stop stroom. - Foto: Bobcat

Machinefabrikant Bobcat, dochteronderneming van Doosan, laat op de internationale vakbeurs voor bouwmachines en bouwvoertuigen Bauma een elektrische compacte rupslader zien.

Doosan Bobcat T7X is de naam van de elektrische rupslader die de fabrikant in oktober voor het eerst aan het publiek in Europa laat zien. Het doel van deze rupslader is reductie van emissie-uitstoot, verminderen van trillingen en geluid en minimaal onderhoud.

In januari 2022 was de Doosan Bobcat T7X al te zien op de technologiebeurs Ces in Las Vegas (VS). In oktober staat de rupslader op de internationale vakbeurs Bauma in München (Dld.).

Accu levert 5 uur stroom

De Bobcat T7X is voorzien van een lithium-ion accu van 62 kWh. Volgens de fabrikant levert de accu 5 uur non stop stroom. Chauffeurs kunnen de prestaties van de T7X handmatig afstemmen en de rijsnelheid wijzigen bij het maximumkoppel.

Volledig emissievrij

Opvallend aan het ontwerp is dat er bijna geen vloeistoffen in de machine aanwezig zijn. “De enige vloeistof is 4 liter koelvloeistof”, zegt Joel Honeyman, vice-voorzitter Global Innovation bij Bobcat. Het hydraulisch systeem is vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem. Deze bestaat uit elektrische cilinders en aandrijfmotoren. De T7X heeft een nominaal bedrijfsvermogen van 1.374 kilo, minimale CO2-voetafdruk en is volledig emissievrij.

Tekst gaat verder onder de video

Europese regelgeving

Bobcat gaat onderzoeken hoe de regelgeving in Europa in elkaar steekt wat betreft de inzet van dit soort elektrische machines. Daarnaast checkt de machinefabrikant of de aftersalesinfrastructuur klaar is voor de verkoop en service van dergelijke machines.

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook deze verreikertest: Alles over de Bobcat

In de Doosan Bobcat T7X is de traditionele hydraulische werkgroep vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem, bestaande uit elektrische cilinders en elektrische aandrijfmotoren. - Foto's: Bobcat

De elektrische compacte rupslader Doosan Bobcat T7X werkt stil en efficiënt in drukke stedelijke gebieden.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Werken met Chinese elektrische EP-heftruck tussen de koeien

Dat veehouder Peter Oosterhof niet koos voor een wiellader maar voor een Chinese EP-heftruck komt door een optelsom van factoren.
Afbeelding artikel

Elektrische verreiker is haalbaar, maar ook betaalbaar?

Is er wel markt in de landbouw voor elektrische verreikers die dubbel zo duur zijn als een diesel? Fabrikanten hebben voorlopig...
Afbeelding artikel

Primeur: New Holland toont elektrische T3-trekker in Turkije

New Holland toonde op een Turkse landbouwbeurs een primeur: de T3 Electric Power, met onder de motorkap een accupakket van 75...
Beheer
WP Admin